Μια ανοικτή εκδήλωση – ημερίδα βάζει στο τραπέζι το κρίσιμο ερώτημα και φιλοδοξεί να συμβάλει στον σχετικό προβληματισμό και τη διερεύνηση των απαραίτητων προϋποθέσεων.
Οργανώνεται το Σάββατο 3 Αυγούστου 2024 και ώρα 10.00 στο Αργυρό Πηγάδι του Δήμου Θέρμου από τους Συλλόγους Αμβρακιωτών και Αργυροπηγαδιτών Τριχωνίδας, Καστανιωτών Ευρυτανίας και την ΚΟΙΝΣΕΠ “Ορεινή” σε συνδιοργάνωση με τους Δήμους Θέρμου και Καρπενησίου.
Οι διοργανωτές καλούν όλους τους φορείς και τα πρόσωπα που χαράσσουν και ασκούν πολιτικές καθώς και τους φορείς που έχουν άποψη και ενδιαφέρον για το θέμα να παρευρεθούν και να τοποθετηθούν στο ερώτημα: Θέλουμε τα ορεινά χωριά μας σήμερα; Και αν τα θέλουμε, με ποιες προϋποθέσεις, με ποιες πολιτικές και πρακτικές θα επιβιώσουν;
Η υπάρχουσα κατάσταση στην ορεινή περιοχή του Δήμου Θέρμου είναι αυτή που επιβάλλει την πραγματοποίηση της ημερίδας, ως συμβολή στην προσπάθεια συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών για την ανάσχεση της φθοράς και την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της περιοχής.
Μιας περιοχής που παρά τον φυσικό και πολιτισμικό της πλούτο είναι μια ακραία παραμελημένη περιοχή. Η απαράδεκτη κατάσταση των χωματόδρομων που συνδέουν ακόμα χωριά της τόσο με την έδρα του Δήμου, το Θέρμο, όσο και μεταξύ τους αλλά και με την γειτονική περιοχή της Ευρυτανίας την σφραγίζει ως περιοχή απομονωμένη και μειονεκτική και την καταδικάζει ελαχιστοποιώντας ή και μηδενίζοντας κάθε δυνατότητα ανάπτυξης.
Η κατάσταση αυτή επιβάλλεται και μπορεί να αλλάξει. Η επιβίωση των ορεινών χωριών είναι μια οφειλόμενη υποχρέωση στην ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, αλλά και μια υποχρέωση στα παιδιά μας.
Για να παραμείνουν τα ορεινά χωριά διέξοδος και καταφύγιο, στην εποχή επιδείνωσης των συνθηκών ζωής λόγω της κλιματικής κρίσης. Για να γίνουν μια εναλλακτική, ποιοτική και φιλικότερη προς το περιβάλλον πρόταση.
Πρόγραμμα Ημερίδας
10:00 Έναρξη- Χαιρετισμοί
10:45 Αθανάσιος Ζυγούρης
Σπουδές σε Φυσική και Μαθηματικά, μεταπτυχιακά στην Διοίκηση Επιχειρήσεων MBA, ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, ειδικός σε θέματα χρηματοδοτήσεων, αξιολόγηση επενδύσεων και Ανάπτυξης: ν“Το ταξίδι στην Ιστορία, 3.000 και πλέον χρόνων, των χωριών του Απόκουρου, μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί”
11:00 Νίκος Κωστακόπουλος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου: “Ο Δήμος Θέρμου έχει μέλλον, τα ορεινά του χωριά έχουν μέλλον. Όλοι μαζί μπορούμε.”
11:15 Βασίλης Πυρπύλης
Φυσικός Μ.Ε, MSc Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής: “Ορεινός Τουρισμός στα χρόνια της Κλιματικής Κρίσης. Μελέτη περίπτωσης: Αμβρακιά, Αργυρό Πηγάδι, Καστανιά.”
11:30 Μάρθα Σταθοπούλου
Βιολόγος, MSc Βιοποικιλότητα και διατήρηση: “Ορεινός τουρισμός με έμφαση στοντουρισμό φύσης: δυνατότητες και προκλήσεις για το Αργυρό Πηγάδι και τη γύρω περιοχή”
11:45 Κωνσταντίνος Νάκος
Σύμβουλος Εκπαίδευσης Msc Πληροφορικής και Επιχειρησιακής Έρευνας, MA Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Msc Αειφορίας, Οικοσυστημάτων και Βιώσιμης Αλιείας: “Κοινωνική Οικονομία και ΟρεινάΟικοσυστήματα”
12:00 Διάλειμμα
12:20 Αναστασία Παντέρα
Καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών: “Το πανεπιστημιακό τμήμα της Ευρυτανίας:ιστορία, θέση και μέλλον”
12:35 Βασιλική Λάππα
Εκπαιδευτικός, Δασοπόνος, MSc Οικολογία και Διαχείριση Περιβάλλοντος, υποψήφια διδάκτορας Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος: “Ορεινός χώρος και παραγωγικότητα: αγροδασικά συστήματα από το χθες στο σήμερα και το αύριο”
12:50 Σοφία Υφαντή
Ψυχολόγος Απόφοιτος ΑΠΘ και απόφοιτος του ΤΕΙ Σίνδου Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πρόεδρος ΙΔΕΑΠΘ με ενεργή συμμετοχή τα τελευταία είκοσι χρόνια σε θέματα Βιώσιμης
Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος: “Από τις θεωρίες στην πράξη. Με όραμα, σχέδιο και σκληρή δουλειά για την ανάπτυξη της περιοχής μας”
13:05 Θετικά τοπικά παραδείγματα στον τομέα της παραγωγής:
– Θανάσης Αλεξανδρόπουλος, Νεροσύρτης: Θερμοκήπια και εκτροφή πέστροφας
– Θανάσης Μπαμπάτσικος, Δρυμώνας: Μελισσοκομία
– Βασίλης Κωνσταντινίδης, Αργυρό Πηγάδι: ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “Ορεινή”
13:30 Εκπρόσωποι συλλογικοτήτων
14:00 Κλείσιμο – Συμπεράσματα
Την εκδήλωση συντονίζει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Αργυροπηγαδιτών
H περιοχή των ορεινών χωριών του Δήμου Θέρμου παρά τον φυσικό και πολιτισμικό της πλούτο είναι μια ακραία παραμελημένη περιοχή. Η απαράδεκτη κατάσταση των χωματόδρομων που συνδέουν ακόμα χωριά της τόσο με την έδρα του Δήμου, το Θέρμο, όσο και μεταξύ τους αλλά και με την γειτονική περιοχή της Ευρυτανίας την σφραγίζει ως περιοχή απομονωμένη και μειονεκτική και την καταδικάζει ελαχιστοποιώντας ή και μηδενίζοντας κάθε δυνατότητα ανάπτυξης. Η κατάσταση αυτή επιβάλλεται και μπορεί να αλλάξει. Η σωστή συντήρηση των χωματόδρομων και η ασφαλτόστρωσή τους πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία σε όλα τα επίπεδα ως απόλυτη προτεραιότητα. Απαιτείται παραπέρα η εκπόνηση και εφαρμογή για την ορεινή περιοχή του Δήμου Θέρμου και αυτή της νοτιοανατολικής περιοχής του Δήμου Καρπενησίου ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την άρση της υστέρησης των δυο περιοχών που θα περιλαμβάνει:
• Σύγχρονο Οδικό Δίκτυο που θα συνδέει και τις δυο περιοχές μεταξύ τους.
• Έργα ανάπλασης: εσωτερικών σοκακιών, πλατειών, παλιών σχολείων, νερόμυλων και γενικά εμβληματικών κτηρίων.
• Γενναία κίνητρα για ανάπτυξη του ορεινού και περιηγητικού τουρισμού με δημιουργία εγκαταστάσεων, συντήρηση μονοπατιών κ,λ.
• Κίνητρα για ενίσχυση της απασχόλησης, για μόνιμη εγκατάσταση σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές συνταξιούχων αλλά και νέων εργαζομένων με εξασφάλιση δωρεάν διαδικτύου υψηλών ταχυτήτων.
• Εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας με την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Θέρμου, την διάθεση απινιδωτή σε κάθε χωριό καθώς και γενίκευση της τηλεϊατρικής.
Η επιβίωση των ορεινών χωριών είναι μια οφειλόμενη υποχρέωση στην ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, αλλά και μια υποχρέωση στα παιδιά μας. Για να παραμείνουν τα ορεινά χωριά διέξοδος και καταφύγιο, στην εποχή της έντονης αστικοποίησης αλλά και περιθωριοποίησης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, στην εποχή επιδείνωσης των συνθηκών ζωής λόγω της κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης. Για να γίνουν μια εναλλακτική, ποιοτική και φιλικότερη προς το περιβάλλον πρόταση απέναντι στον μαζικό τουρισμό του ήλιου και της θάλασσας.