Σκέψεις για επέκταση σε 270 θέσεις και μεγάλος στόχος η μαρίνα της Παλαίρου
Προχωρά το έργο του τουριστικού αγκυροβολίου της Βόνιτσας, που αφορά τον ελλιμενισμό 106 μικρών κατά πλειοψηφία σκαφών. Το έργο είναι προϋπολογισμού 3,7 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ωστόσο μέχρι πρόσφατα αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα που είχαν βάλει φρένο στις εργασίας. Στη διάρκεια του 2023 και μέχρι την περασμένη άνοιξη το έργο βρίσκονταν σε διακοπή εργασιών (260 ημερών) λόγω καθυστερήσεων στη χρηματορροή του έργου, αλλά και επειδή δεν είχε απομακρυνθεί έγκαιρα τα σκάφη από την περιοχή, έτσι ώστε να εκτελεστούν απρόσκοπτα οι εργασίες. Το χρονοδιάγραμμα του έργου μετατέθηκε για τα τέλη του 2025, ενώ το ενθαρρυντικό είναι ότι πλέον έχει επιταχυνθεί η πρόοδος των εργασιών.
Με τη συγκεκριμένη εργολαβία ολοκληρώνονται οι λιμενικές και χερσαίες υποδομές του καταφυγίου με έργα όπως επέκταση παραλιακού κρηπιδώματος, κατασκευή ράμπας, επισκευή κυματοθραύστη, μόνιμα αγκυροβόλια σκαφών, βυθοκορήσεις κ.α, ενώ κατασκευάζονται κτίρια διοίκησης, διαμορφώνεται ο περιβάλλον χώρος και εγκαθίστανται ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση σκαφών.
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας έπειτα από προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει με το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Βόνιτσας που είναι ο κύριος των εγκαταστάσεων. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε στην ένταξη του έργου τον Δεκέμβριο του 2020 κι εξασφάλισε την χρηματοδότησή του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
«Απομακρύνθηκε ήδη μεγάλο μέρος των κατασκευασμένων κιβωτίων από σκυρόδεμα, ώστε να ελευθερωθεί χώρος πάρκινγκ για τους επισκέπτες της πόλης» αναφέρει σε σχετική του δήλωση ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Θανάσης Κασόλας και παράλληλα αποκαλύπτει ότι η νέα δημοτική αρχή σκέφτεται την επέκταση του αγκυροβολίου σε 270 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών, αφού βρεθεί η πρόσθετη χρηματοδότηση του έργου ώστε να καταστεί οικονομικά βιώσιμο και λειτουργικό.
Το μεγάλο άλμα με τη μαρίνα της Παλαίρου
Με βασικό άξονα όμως της σκέψης του ότι η ανάπτυξη έρχεται από το παράκτιο μέτωπο, ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας παράλληλα κάνει ότι απαιτείται προκειμένου να επιταχυνθεί και η δημοπράτηση της μαρίνας της Παλαίρου. Η κατασκευή της οποίας αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής του Ιουνίου και όχι μόνο του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, γιατί είναι μία μαρίνα των 450 θέσεων που έχει ανάγκη ολόκληρη η περιοχή, καθώς υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στις θέσεις ελλιμενισμού των σκαφών.
Με το τουριστικό καταφύγιο λοιπόν στη Βόνιτσα, αλλά και με τη μαρίνα της Παλαίρου, ο μεγάλος στόχος για την περιοχή είναι ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας να επενδύσει στο θαλάσσιο τουρισμό και να καταστεί προορισμός για τους επισκέπτες και όχι απλά μια στάση ή αφορμή για ένα πέρασμα –όπως συμβαίνει σήμερα- από τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής του Ιονίου.
Πλέον αναφορικά με τη Μαρίνα της Παλαίρου ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας μετά τη σύμβαση παραχώρησης που υπογράφτηκε με το Υπουργείο Τουρισμού πέρυσι την άνοιξη, προχωρά την προετοιμασία για την έκδοση της ΚΥΑ, που θα αφορά την έγκριση χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων της μαρίνας Παλαίρου. Ήδη έχει γίνει σχετική σύμβαση για τη συμβουλευτική υποστήριξη του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, ενώ έχουν ανατεθεί οι υπηρεσίες συμβούλων -τεχνικού, νομικού, χρηματοοικονομικού – για την υποστήριξη διεξαγωγής του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας Παλαίρου, προκειμένου να είναι έτοιμα τα τεύχη του διαγωνισμού παραχώρησης παράλληλα με την έκδοση της ΚΥΑ.
Εκτιμάται ότι την άνοιξη του 2025 θα υποβληθούν στο Υπουργείο Τουρισμού το σύνολο των εγγράφων, μελετών και λοιπών δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση της ΚΥΑ.