Δυτική Ελλάδα: «Βουτιά» 7,8% στο λιανεμπόριο το Μάιο

«Δοκιμάζεται» το παραδοσιακό λιανεμπόριο : Σε αρνητική πορεία ο τζίρος από την αρχή της χρονιάς

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο τζίρος στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου της χώρας το Μάιο, καθώς σε σχέση με πέρυσι και ανήλθε σε 3,72 δισ. ευρώ από τα 3,61 δισ. ευρώ τον Μάιο 2023.

Δεδομένου ότι ο φετινός Μάιος περιλάμβανε κάποιες μέρες από την εορταστική περίοδο του Πάσχα, αλλά και με δεδομένο τον πληθωρισμό η αύξηση αυτή στο τζίρο χαρακτηρίζεται εντελώς αναιμική, ενώ για αρκετούς παράγοντες της αγοράς σηματοδοτεί επί της ουσίας έστω και οριακή πτώση του τζίρου

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2024 ανήλθε σε 1,01 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με τον Μάιο 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 0,98 δισ. ευρώ. Ενώ, υπήρξε μείωση 4,8% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τον Απρίλιο 2024, γεγονός που εξηγείται από την καθίζηση της αγοράς μετά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Σε δική του αρνητική πορεία το λιανεμπόριο στη Δυτική Ελλάδα

Ωστόσο το Μάιο του 2024, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το λιανεμπόριο στη Δυτική Ελλάδα έκανε «βουτιά» στο τζίρο, καταγράφοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας.

Συγκεκριμένα το Μάιο του 2024 ο τζίρος ήταν μειωμένος κατά 7,8% σε σχέση με το Μάιο του 2023 σε ό,τι αφορά το παραδοσιακό λιανεμπόριο (ένδυση, υπόδηση) , χωρίς δηλαδή τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων και προσγειώθηκε από τα 11.279.000 στα 12.239.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η βουτιά στο τζίρο του λιανεμπορίου σημειώνεται μετά από ένα τετράμηνο που προηγήθηκε με οριακές αυξήσεις στο τζίρο του κλάδο με ποσοστά μικρότερα και από τον πληθωρισμό. Εξάλλου το 2024 για το λιανεμπόριο στη Δυτική Ελλάδα ξεκίνησε στραβά με πτώση στο τζίρο κατά 1,4% τον Ιανουάριο και ακολούθησαν αναιμικές αυξήσεις, κατά 2,3% το Φεβρουάριο, κατά 0,4% το Μάρτιο και κατά 1,4%.

Έτσι το πρόσημο για το παραδοσιακό λιανεμπόριο στη Δυτική Ελλάδα, ουσιαστικά από την έναρξη της χρονιάς μέχρι σήμερα είναι αρνητικό. Και αυτό αποδεικνύεται επίσης και από το πόσο αλλάζει η εικόνα του τζίρου, αν συμπεριλάβει κανείς και τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, δηλαδή εκεί όπου ο πληθωρισμός -και ιδίως στα τρόφιμα- είναι μεγαλύτερος. Εξάλλου, αυτοί είναι και οι κλάδοι που μοιραία προτεραιοποιούν οι καταναλωτές στις ανάγκες τους. Συνυπολογίζοντας και τους κλάδους αυτούς η «βουτιά» κατά 7,8% γίνεται… αύξηση κατά 2,7% το Μάιο.

Μεγάλη απόσταση από τις επιδόσεις σε άλλες Περιφέρειες

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα στοιχεία του τελευταίου διαστήματος από την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ, το λιανεμπόριο στη Δυτική Ελλάδα εμφανίζεται να έχει μεγάλη απόσταση από την υπόλοιπη Ελλάδα και το μέσο όρο της χώρας. Εκτός από το Μαίο, που οι περισσότερες Περιφέρειες είχαν έστω και μικρή αύξηση, όταν στη Δυτική Ελλάδα καταγράφονταν «βουτιά» στο τζίρο, κάτι παρόμοιο συμβαίνει και τους άλλους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν το Απρίλιο το παραδοσιακό λιανεμπόριο στο σύνολο της χώρας σημείωνε αύξηση 13%, το λιανεμπόριο στη Δυτική Ελλάδα βάδιζε ασθμαίνοντας με οριακή αύξηση 1,4%.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr