Η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, που πλέον έχει λάβει διαστάσεις μείζονος κοινωνικού αλλά και πολιτικού ζητήματος, μοιάζει πλέον με γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση. Τα μέτρα και οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της δυσμενούς συνθήκης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ακινήτων και «εκφράζεται» στην εικόνα των εκρηκτικών αυξήσεων στα ενοίκια, βρίσκονται σε περίοπτη θέση στο «καλάθι» της ΔΕΘ που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.
Τα όποια μέτρα ελήφθησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν κατάφεραν ούτε καν να αμβλύνουν το πρόβλημα. Και αυτό αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες της κτηματαγοράς, αλλά και λίγο – πολύ σε όλες τις περιοχές της χώρας. Έτσι το στεγαστικό ζήτημα δεν είναι πρόβλημα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, αλλά σχεδόν όλης της χώρας.Το ράλι τόσο στις τιμές πώλησης, όσο και στις τιμές ενοικίασης των κατοικιών συνεχίζει ακάθεκτο, καθώς η τελευταία έρευνα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Spitogatos έδειξε ότι κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2024 η μέση τιμή πώλησης ακινήτων στη χώρα ανέβηκε κατά 9,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, συμπαρασύροντας τις τιμές ενοικίασης, που πανελλαδικά αυξήθηκαν κατά 8,9% σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά.
Βέβαια, σε ορισμένες περιοχές της χώρας οι τιμές των κατοικιών είναι ακόμα προσιτές. Σε πόλεις όπως η Καστοριά, η Κοζάνη, η Καρδίτσα, η Φλώρινα, το Κιλκίς, τα Γρεβενά οι μέσες τιμές πώλησης (καθώς ποικίλουν ανάλογα με την παλαιότητα και την περιοχή) κυμαίνονται από 570 έως με 690 ευρώ το τετραγωνικό και αντίστοιχα οι τιμές για ενοικίαση μπορεί να κυμαίνονται από τα 4,4 ευρώ έως τα 5,3 ευρώ το τετραγωνικό.
Η εικόνα στην Αιτωλοακαρνανία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos στην Αιτωλοακαρνανία η μέση τιμή πώλησης κατοικίας διαμορφώνεται πλέον στα 951 ευρώ το τετραγωνικό, παρουσιάζοντας αύξηση 2,4% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2023, ενώ η μέση τιμή για ενοικίαση κατοικίας έχει ανέβει στα 5,77 ευρώ το τετραγωνικό αυξημένη κατά 8,3% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2023. Οι τιμές στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκονται λίγο κάτω από τη μέση στη λίστα με τους νομούς όλης της χώρας και σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιο προσιτές συγκρινόμενες π.χ. με το κέντρο της Αθήνας όπου η μέση τιμή για ενοικίαση κατοικίας είναι σχεδόν διπλάσια (στα 10,58 ανά τ.μ.). Ωστόσο οι τιμές σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συγκρίνονται και με μέσο διαθέσιμο εισόδημα κάθε περιοχής και ως γνωστόν η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται αρκετά χαμηλά ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ…
Επιπλέον για να αντιληφθεί κανείς τις διαστάσεις του προβλήματος έχει σημασία να προσέξει και τη διαχρονική εξέλιξη των τιμών των τελευταίων ετών, καθώς την τελευταία πενταετία, φαίνεται πως ακόμη και σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία, έχει αλλάξει εντελώς το τοπίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos στην Αιτωλοακαρνανία από το 2019 μέχρι σήμερα, κάθε χρόνο καταγράφεται αύξηση στις μέσες τιμές ενοικίασης κατοικιών. 13,6% αύξηση το 2019, 7,1% το 2021, αλλά και το 2022 και 2% το 2023.
Μικρό το «Σπίτι μου» με μόλις 617 δάνεια στη Δυτική Ελλάδα
Ως αντίδοτο στο όλο πρόβλημα από την πλευρά της κυβέρνησης παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», μέσα από το οποία εγκρίθηκαν λίγο περισσότερα από 9.000 στεγαστικά επιδοτούμενα δάνεια σε όλη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εγκρίθηκαν μόλις 617 δάνεια ύψους 25 εκατ. ευρώ, με σχεδόν το 40% να αφορά δικαιούχους του Δήμου Πατρέων. Έτσι το πρόγραμμα αυτό αποδείχθηκε το πολύ μικρό για να καλύψει το μέγεθος του προβλήματος, ενώ σε καμία περίπτωση δεν φάνηκε να έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στην ανοδική πορεία των ενοικίων, ιδίως στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες πόλεις.
Ζητούμενο οι πόροι για τα νέα μέτρα
Τώρα, πλέον προαναγγέλλεται από το κυβερνητικό επιτελείο ένας νέος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου» με βασικό σκοπό να ενταχθούν όσοι έμειναν εκτός πρώτου κύκλου, αλλά και να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων, καθώς πλέον το πρόγραμμα δεν θα αφορά αυστηρά και μόνον νέους σε ηλικία έως 39 ετών. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει οριστικοποιηθεί το μέγεθος του προγράμματος, πράγμα απολύτως κρίσιμο, με τους κυβερνητικούς παράγοντες να στοχεύσουν σε δύο δισ. ευρώ για το αυτό το δεύτερο κύκλο.
Από εκεί και πέρα η κουβέντα πηγαίνει στα λεγόμενα κλειστά σπίτια, δηλαδή, στα κλειστά διαμερίσματα, τα οποία είτε είναι ανενεργά από επιλογή, είτε βρίσκονται σε κακή κατάσταση και δεν μπορούν να μισθωθούν. Αυτά σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ίσως να ανέρχονται στις 700.000, εκτίμηση ενδεχομένως υπερβολική, ωστόσο το κρίσιμο και σε αυτή την περίπτωση θα είναι να διατεθούν πόροι προκειμένου δοθούν ισχυρά κίνητρα σε όσους έχουν κενά ακίνητα, για να τα δώσουν για ενοικίαση ή σε μέτρα προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι ιδιοκτήτες από το να προσφέρουν τα διαμερίσματά τους στη βραχυχρόνια μίσθωση και να τα επιστρέψουν στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης. Τέλος το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) με αξιοποίηση εκτάσεων του οργανισμού για ανέγερση νέου τύπου εργατικών κατοικιών, «Κοινωνικής Αντιπαροχής», παραμένει ακόμη στη θεωρία, αν και συζητείται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr