Αυτό που προ ημερών στελέχη της ΕΥΔΑΠ ανέφεραν ως λύση στο φαινόμενο της λειψυδρίας που απειλεί την υδροδότηση της Αττικής, πλέον το έχουμε διατυπωμένο από τα πρωθυπουργικά χείλη.
Από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για το «νέο εμβληματικό έργο, το οποίο θα είναι η ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και του Μόρνου με τη τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών».
Υπογράμμισε μάλιστα πως η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών από μόνη της έχει τετραπλάσιο δυναμικό σε σχέση με όλους τους ταμιευτήρες, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής.
Τόνισε εξάλλου πως για το έργο αυτό θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια και θα πρέπει να γίνει με διαδικασίες γρήγορες. «Μιλάμε για αγωγούς βασικά, δεν μιλάμε για ένα έργο το οποίο είναι τόσο σύνθετο ούτε για τεράστιες αποστάσεις», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε κάθε περίπτωση τα σχέδια αυτά έρχονται αμέσως μετά την τελευταία αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής των ποταμών και εκεί μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, δηλαδή η μεταφορά νερού από το Αχελώο με προορισμό την Αττική. Αντιθέτως στην τελευταία αναθεώρηση συμπεριλήφθηκε ως συμπληρωματικό μέτρο η μερική εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία.
Φυσικά το έργο για το οποίο μίλησε ο Κ. Μητσοτάκης είναι ακόμη ιδέα… Δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό, ούτε καν μια προεκτίμηση του κόστους. Βεβαίως για την ιδέα που τώρα πέφτει στο τραπέζι δεν είναι δύσκολο να υπάρξει αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των ποταμών, ωστόσο το ερώτημα, επειδή είναι πιθανό η ανομβρία να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, είναι αν στο τέλος ο Αχελώος θα φτάνει για όλους.
Θα φτάνει για να εκτραπεί στη Θεσσαλία; θα φτάνει για να ενισχύσει τις πηγές υδροδότησης της Αττικής; Θα φτάνει για τις ανάγκες της Αιτωλοακαρνανίας;
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr