Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας από τον Αχελώο με ΣΔΙΤ και κόστος περί τα 500 εκατ. ευρώ
Από τη στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε στη ΔΕΘ την ιδέα που είχαν αποκαλύψει τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και την υδροδότηση της Αττικής, μέσω της ένωσης της λίμνης των Κρεμαστών με τους ταμιευτήρες του Ευήνου και του Μόρνου, άρχισαν να κυκλοφορούν κάποιες λεπτομέρειες του όλου σχεδίου.
Ειπώθηκε και γράφτηκε στον Τύπο για σήραγγες που θα μεταφέρουν βαρυτικά 100 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως από τον Αχελώου προς τον Εύηνο και το Μόρνο, με τελικό προορισμό της Αττική και το έργο να παραδίδεται κάπου μεταξύ 2027 και 2028.
Την Τετάρτη όμως ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σε ειδική συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας έκανε πιο συγκεκριμένες και αναλυτικές αναφορές.
Αρχικά θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η μεταφορά νερών από τη τεχνητή λίμνη Κρεμαστών χαρακτηρίζεται ως μεσοπρόθεσμο μέτρο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική. Ωστόσο ως βραχυπρόθεσμο μέτρο της στρατηγικής παρουσιάζεται μόνο η προσθήκη εφεδρικών γεωτρήσεων μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού (75 εκατ. m3/έτος), με κόστος μόλις δύο εκατ. ευρώ. Η λύση των Κρεμαστών δηλαδή δεν φαίνεται να είναι και τόσο μεσοπρόθεσμο μέτρο, όσο χαρακτηρίζεται…
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι θα δρομολογηθεί σύντομα η σχετική μελετητική και διαγωνιστική διαδικασία για την ένωση των Κρεμαστών με τον Εύηνο και το Μόρνο, η οποία θα αφορά τη μεταφορά έως 200 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ανά έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίμνη Κρεμαστών περιλαμβάνεται και στα μακροπρόθεσμα σχέδια για την υδροδότηση της Αττικής, με πρόσθετα έργα για την ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου από την Λίμνη Κρεμαστών.
Το όλο project σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με τη μέθοδο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και θα έχει διττό στόχο. Αφενός, την ενίσχυση των αποθεμάτων ύδατος, αλλά και την αποθήκευση ενέργειας, μέσω μονάδας αντλησιοταμίευσης.
Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χαράλαμπος Σαχίνης το έργο θα λειτουργήσει και ως μονάδα αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και ως δεξαμενή υδάτων για την μελλοντική κάλυψη αναγκών της Αττικής. Αναμένεται, δε, να έχει τρεις φάσεις υλοποίησης.
«Έχει ολοκληρωθεί η προκαταρκτική αξιολόγηση και προχωράμε στη φάση της προμελέτης», ανέφερε ο Χάρης Σαχίνης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος χαρακτήρισε την επένδυση ως μακροπρόθεσμο έργο με ορίζοντα 50 με 100 ετών.
Οι δύο πρώτες φάσεις, που αναμένεται να είναι προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, με βάση μια πρώτη αξιολόγηση, θα συμπεριλάβουν έργα ενίσχυσης του ταμιευτήρα Ευήνου από τη λίμνη των Κρεμαστών (έως περίπου 200 εκατ. κ.μ. ανάλογα με τις ανάγκες) και την επέκταση της σήραγγας για τη μεταφορά του νερού μήκους 10 χιλιομέτρων. Σήμερα οι εισροές στη λίμνη των Κρεμαστών είναι στα 3,5 δισ. m3 ετησίως και οι ανάγκες συμπλήρωσης των υδάτων για την ύδρευση της Αττικής δεν ξεπερνούν το 1%, όπως ανάφερε ο κ. Σαχίνης. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να διαρκέσει 3-4 χρόνια.
«Η διασύνδεση με τη λίμνη των Κρεμαστών θα πενταπλασιάσει τα αποθέματα με μηδενικό λειτουργικό κόστος για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών», σημείωσε ο κ. Σαχίνης. Στη συνέχεια προβλέπεται να γίνει ένα έργο αντλησιοταμίευσης, προϋπολογισμού250 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα ενισχυθούν οι υποδομές αποθήκευσης ενέργειας της χώρας. «Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα λειτουργεί σαν έργο αντλησιοταμίευσης. Και όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, θα λειτουργεί καθαρά ως έργο ύδρευσης», πρόσθεσε ο κ. Σαχίνης.
Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr