Η τέταρτη Belh@rra και ο δημοσιονομικός χώρος

Από τα ναυπηγεία Λοριάν της Γαλλίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προμηθευτεί και τέταρτη Belh@rra: «Έχω τη χαρά να ανακοινώσω σήμερα την πρόθεση της Ελλάδος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με στόχο να αποκτήσει μια ακόμη φρεγάτα, την τέταρτη του ίδιου τύπου. Που θα έρθει να προστεθεί στον ΚΙΜΩΝΑ, το ΝΕΑΡΧΟ και τον ΦΟΡΜΙΩΝΑ. Ισχυροποιώντας έτσι ακόμη περισσότερο το Πολεμικό μας Ναυτικό», είπε.

Για να υπάρξει τέτοια ανακοίνωση σημαίνει ότι βρέθηκε ο δημοσιονομικός χώρος, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το 2025 θα πληρώσουμε δόσεις για τις Belh@rra 800 εκατ. ευρώ. Το θέμα είναι εάν θα μάθουμε κάποια στιγμή ποιος είναι αυτός ο δημοσιονομικός χώρος, που βρέθηκε γιατί και τα Mirage να τα πουλήσουμε δεν φτάνουν τα χρήματα.

Αργά όμως χθες το απόγευμα και αφού προηγήθηκε η εξαγγελία Δένδια για τέταρτη φρεγάτα, ο Πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια, αφού πρώτα ανέφερε ότι «γίνεται πράξη το μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων που «ο ίδιος έχει εξαρχής εξαγγείλει προσωπικά» διαβεβαιώνει ότι η δαπάνη της αγοράς της έχει προϋπολιγιστεί «κατά τρόπο που δεν διαταράσσει τη δημοσιονομική μας συνέπεια».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Παράγοντα ισχύος θα αποτελούν και τα νέα προηγμένα στρατηγικά όπλα των νέων φρεγατών. Η «ΝΕΑΡΧΟΣ», όπως η «ΦΟΡΜΙΩΝ» και η τέταρτη φρεγάτα, ενσωματώνουν τεχνολογίες που παρέχουν νέες δυνατότητες στο οπλοστάσιό τους. Οι φρεγάτες αυτές θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν τον πύραυλο SCALP NAVAL. Ίσως τον πιο προηγμένο πύραυλο cruise, που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε μεγάλες αποστάσεις (άνω των 1000 χλμ) και με μεγάλη ακρίβεια. Η προσθήκη αυτή εντάχθηκε στο 12ετές Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών, συνοδευόμενο από 20ετή ορίζοντα, ο οποίος παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό, θα ενημερωθεί η Βουλή και θα τον υιοθετήσει το ΚΥΣΕΑ. Θα επιτρέπει στη Χώρα μας να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση που μπορεί να ανακύψει.

πηγή : tovima.gr

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr