Μόλις 2% πάνω ο τζίρος στην Αιτωλοακαρνανία
Αυξημένος ήταν ο τζίρος των καταλυμάτων και των επιχειρήσεων εστίασης τον Ιούλιο καταγράφοντας άλμα 5,4% σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΤΑΤ, για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Καταλυμάτων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2024 ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,2% σε σχέση με τον Ιούλιο 2023.
Για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Υπηρεσιών Εστίασης, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2024 ανήλθε σε 353.660.389 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,5% σε σχέση με τον Ιούλιο 2023, όπου είχε ανέλθει σε 331.931.862 ευρώ. Αθροιστικά για τους δύο κλάδους του τουρισμού, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2024 ανήλθε σε 2,15 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,4% σε σχέση με τον Ιούλιο 2023.
Στη Δυτική Ελλάδα, που ως γνωστόν κατέχει ένα μικρό μερίδιο από τη συνολική πίτα του τουρισμού, τον Ιούλιο σημειώθηκε αναιμική αύξηση στο τζίρο των επιχειρήσεων του τουρισμού. Καταλύματα και εστίαση αθροιστικά είχαν αύξηση τζίρου τον Ιούλιο μόλις 0,7% στην Αχαΐα και 2% στην Αιτωλοακαρνανία. Τέτοιου μεγέθους αυξήσεις στο τζίρο των επιχειρήσεων προφανώς και δεν αφήνουν ικανοποιημένους τους επιχειρηματίες του κλάδου, καθώς κινούνται στα όρια του πληθωρισμού ή και κάτω από αυτόν (3% ήταν ο πληθωρισμός τον Ιούλιο).
Ωστόσο στην Ηλεία να σημειωθεί ότι παρατηρήθηκε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο με το τζίρο των επιχειρήσεων του τουρισμού να αυξάνεται κατά 13,5%!
Παράλληλα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαίωσαν τα πρώτα δείγματα του υπερτουρισμού σε δημοφιλείς προορισμούς. Στη Μύκονο ο τζίρος σε καταλύματα και εστίαση εμφανίζουν πτώση 7,8%, στη Σαντορίνη τα έσοδα είναι μειωμένα τον Ιούλιο κατά 6,7%, ενώ και στη Σύρο καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση κατά 12,2%. Σε αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται ότι το πρόβλημα προκύπτει και από τη μεγάλη προσέλευση τουριστών από κρουαζιερόπλοια, οι οποίοι όμως αφήνουν λίγα χρήματα στα τοπικά εστιατόρια και καθόλου στα καταλύματα.
Το πρόβλημα όμως που αφορά συνολικά τον τουριστικό κλάδο και όχι μόνο τους δημοφιλείς προορισμούς είναι ότι η μέση δαπάνη ανά τουρίστα μειώνεται. Αυτό έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το α’ εξάμηνο του 2024.
Ναι μεν αυτή την περίοδο οι τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 15,5% και τα έσοδα σημείωσαν αύξηση 12,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ωστόσο, η μέση δαπάνη ανά τουρίστα μειώθηκε στα 570 ευρώ, καταγράφοντας πτώση 3,6% σε σχέση με πέρυσι. Αν αυτή η απόκλιση συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, τότε θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αναντιστοιχία ανάμεσα στα όλο και περισσότερα εκατομμύρια των επισκεπτών που έρχονται στη χώρα και στα τουριστικά έσοδα, που δεν θα αυξάνονται αναλογικά. Και αυτό είναι ένα «καμπανάκι» συνολικά για την οικονομία που φαίνεται ότι επενδύει υπερβολικά στη «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού.