O Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Μαυρομμάτης στο Σπήλαιο του Αγίου Νικολάου στην Βαράσοβα

Το Σπήλαιο του Αγίου Νικολάου στην Βαράσοβα επισκέφθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024, ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομμάτης, προκειμένου να παραστεί στη Θεία Λειτουργία που τελείται κάθε χρόνο στην εγκλείστρα του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο στη νότια απόκρημνη πλευρά της Βαράσοβας σε υψόμετρο 80 μ. περίπου από τη θάλασσα.

Η εγκλείστρα είναι ένα μικρό σπήλαιο πάνω από το μεγάλο, σε ύψος 10 μ., όπου φέρεται να ανέβαινε ο «έγκλειστος», μέσω μιας ξύλινης σκάλας, και παρέμενε για αρκετό διάστημα προκειμένου να αφοσιωθεί στην προσευχή ή τη συγγραφή ασκητικών κειμένων.
Παρόλο που η πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται μόνο από τη θάλασσα, κάθε χρόνο συρρέουν δεκάδες πιστοί για να πραγματοποιήσουν προσκύνημα στο ιστορικό Σπήλαιο. Έτσι και φέτος προσήλθαν στον όρμο του σπηλαίου με ψαρόβαρκες από την Κάτω Βασιλική ή το Κρυονέρι και ακολούθησαν την ανηφορική πεζοπορική διαδρομή.

To πλήρες μοναστηριακό συγκρότημα της βυζαντινής περιόδου έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με διευθυντή τον αείμνηστο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αθανάσιο Παλιούρα, στη μνήμη του οποίου τελέστηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως.

«Εκπληρώσαμε το χρέος μας να βρεθούμε στο Άγιο Όρος της Αιτωλίας, όπως ονομαζόταν στα βυζαντινά χρόνια η Βαράσοβα και να επισκεφθούμε το Σπήλαιο του Αγίου Νικολάου. Τιμήσαμε τη μνήμη του σπουδαίου βυζαντινολόγου Αθανάσιου Παλιούρα, άλλη μια σπουδαία πνευματική προσωπικότητα με πλούσιο επιστημονικό έργο από το Αγρίνιο, που πέρασε στην αιωνιότητα το 2014 και δεν μπόρεσε να προχωρήσει στην αναστήλωση και την ανάδειξη ενός τόσο σημαντικού μνημείου, που ο ίδιος θεωρούσε ότι δύναται να μετατραπεί μελλοντικά σε προσκύνημα» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Μαυρομμάτης μετά το τέλος της τελετής.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr