Διαμάχη Κωνσταντάρα – Ιατρικού Συλλόγου για την καταλληλότητά του νερού

Προβλήματα καταλληλότητας σε Θέρμο και Βόνιτσα
Οργισμένη αντίδραση Κωνσταντάρα στην παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου για τον «κίνδυνο δημόσιας υγείας»

Τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες με καταλληλότητα του νερού σε διάφορες περιοχές του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και του Δήμου Θέρμου προκάλεσαν την παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία καλώντας τους αρμοδίους προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και στη λήψη άμεσων διορθωτικών ενεργειών και να φροντίσουν για την ενημέρωση των πολιτών.

Ως γνωστόν υπάρχει απαγόρευση της κατανάλωσης νερού για πόση και μαγειρική στις κοινότητες Βόνιτσας, Μοναστηρακίου, Θυρρείου και Δρυμού, καθώς κρίθηκε ακατάλληλο, όπως επιβεβαιώνεται και από τις δειγματοληψίες και αναλύσεις που διενεργήθηκαν. Ωστόσο φέρεται να βρέθηκε ακατάλληλο νερό για ανθρώπινη κατανάλωση και στην Τ.Κ. Σιταραλώνων του Δήμου Θέρμου.

Από την πλευρά του το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου έκανε γνωστό πως προέβη σε έκτακτη συνεδρίασή, αφού ενημερώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με την υδροδότηση των δικτύων νερού ανθρώπινης κατανάλωσης για τις περιοχές του Δήμου Θέρμου και του Δήμου Άκτιου -Βόνιτσας.
Στο πλαίσιο αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος:
-Επισημαίνει τον κίνδυνο δημόσιας υγείας από πιθανή εμφάνιση γαστρεντερίτιδας,
-Ενημερώνει τους πολίτες ότι από τα διαπιστούμενα προκύπτει ότι το νερό των πηγών δεν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ασφαλούς νερού και δεν μπορεί να χορηγείται για ανθρώπινη κατανάλωση ως νεωτέρας στον Δήμο Θέρμου
-Ενημερώνει τους πολίτες ότι θα πρέπει να διακοπεί η χρήση του νερού για πόση, μαγείρεμα, υγιεινή τροφίμων, σκευών, παραγωγή τροφίμων και ατομική υγιεινή στον Δήμο Άκτιο Βόνιτσας,
-Καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και στη λήψη άμεσων διορθωτικών ενεργειών και να φροντίσουν για την ενημέρωση και στήριξη των πολιτών.
«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου ως εκ του θεσμικού του ρόλου, ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας και στο πλαίσιο των σκοπών του, λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέτρο και μάχεται συνεχώς αδιαλείπτως και διαχρονικά για την προστασία της Δημόσιας Υγείας», αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

Δόλια ενέργεια αντιπολιτευόμενων βλέπει ο Σπ. Κωνσταντάρας

Η παρέμβαση όμως του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του δημάρχου Θέρμου, Σπύρου Κωνσταντάρα που κάνει λόγο για διασπορά ψευδών ειδήσεων και απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη. «Η διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι σε όλο το δήμο Θέρμου… κινδυνεύει ο πληθυσμός από μόλυνση και ιώσεις, θα απαντηθούν από την δημοτική αρχή με προσφυγή στην δικαιοσύνη» λέει ο Δήμαρχος Θέρμου, ωστόσο το πλέον όμως αξιοπρόσεκτο από την απάντησή του είναι ότι μιλά για δόλια ενέργεια από κάποιους αντιπολιτευόμενους.

Για το ζήτημα που προέκυψε στην κοινότητα Σιταραλώνων αναφέρει ο κ. Κωνσταντάρας πως αφορά «μια υδρομάστευση, που δεν χρησιμοποιείται για υδροδότηση από τους κατοίκους εδώ και δεκαπέντε χρόνια και λίγες ώρες πριν ληφθούν τα δείγματα «φρόντισαν» κάποιοι αντιπολιτευόμενοι την δημοτική αρχή να «βάλουν» το νερό στην δεξαμενή για να υπάρξει μικροβιακή υπέρβαση, ώστε να δημιουργήσουν θόρυβο και να ρίξουν «κροκοδείλια δάκρυα» για την υγεία των πολιτών».

«Για το περιστατικό αυτό υπήρξε άμεση καταγραφή και ειδοποίηση του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμου ενώ υπάρχει έκθεση των υδραυλικών του δήμου που παρακολουθούν την λειτουργία, χλωρίωση και πορεία των υδρομαστεύσεων και των γεωτρήσεων υδρευσης σε όλο το εύρος του δήμου μας» αναφέρει ακόμη ο Δήμαρχος Θέρμου.

Σύμφωνα με το Σπ. Κωνσταντάρα «κανένα περιστατικό ιώσεων η εντερικών παθήσεων δεν συνέβη στην κοινότητα Σιταραλώνων, ούτε στις υπόλοιπες κοινότητες του δήμου Θέρμου τώρα η στο παρελθόν», ενώ επίσης «τα δείγματα στην κοινότητα Σιταραλώνων είναι εντός των ορίων μετά την επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση, δηλαδή το σφράγισμα της υδρομάστευσης που έβαλαν οι επιτήδειοι καταγγέλτες λίγο πριν την λήψη δειγμάτων στο δίκτυο ύδρευσης του χωριού»

«Προς το παρόν να συστήσω στον κύριο πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου περισσότερη σύνεση και σοβαρότητα και αν επιθυμεί να εμπλακεί στην πολιτική η στην αυτοδιοίκηση να το κάνει χωρίς κινδυνολογία και ισοπέδωση που τον εκθέτουν ως γιατρό και συνδικαλιστή», αναφέρει ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας εκτιμώντας παράλληλα ότι «η βιασύνη του δεν του επέτρεψε να τηλεφωνήσει στο δήμο Θέρμου να έχει μια πληρέστερη ενημέρωση, διότι προφανώς ήθελε να προλάβει μέρος της δημοσιότητας από συνάδελφο του στα πανελλήνια και τοπικά μέσα ενημέρωσης».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από μερίδα της αντιπολίτευσης διακινείται πως υπάρχει έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας με συστάσεις για το τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για να αποκατασταθεί η καταλληλότητα του νερού στο δίκτυο της ύδρευσης και ταυτόχρονα εισήγηση για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Δήμου Θέρμου για το πρόβλημα που ανέκυψε… Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει φαίνεται να έχει προκύψει κάτι τέτοιο, ενώ οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης φαίνεται πως είχαν λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του περασμένου Ιουλίου όπως επίσης και οι σχετικές δειγματοληψίες.

Καθυστέρηση χρεώνουν στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας

Ανάλογες αντιπαραθέσεις προκάλεσε και το πρόβλημα με το νερό στις περιοχές του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας. Εκεί η Δημοτική Αρχή έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες τη διανομή εμφιαλωμένου νερού στα σχολεία των οικισμών Βόνιτσας, Μοναστηρακίου, Θυρρείου και Δρυμού, αλλά και στα δημοτικά καταστήματα των περιοχών αυτών.

Ωστόσο η Δημοτική Αρχή βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, αλλά και από τους πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για το γεγονός ότι η επίσημη ενημέρωση από το Δήμο έγινε με χαρακτηριστική καθυστέρηση αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και μόνο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr