«Πες μου τον ταχυδρομικό σου κώδικα για να σου πω αν είσαι πλούσιος ή φτωχός». Αυτό θα μπορούσε να πει η εφορία σε 5.681.280 πολίτες που υπέβαλαν ατομικά ή οικογενειακά τη φορολογική τους δήλωση το 2011 μετά την αναλυτική καταγραφή των εισοδημάτων που πραγματοποιήθηκε ανά Ταχυδρομικό κώδικα. Εμπεσός, Κατούνα, Αγιος Βλάσης, Αμοργιανοί, Νέα Μαλεσιάδα, Μοναστηράκι Βόνιτσας, Μυτικάς, Πλάτανος Ναυπακτίας, Φυτείες, και Κλεπά είναι οι περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας που καταγράφονται ως οι πιο φτωχές της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία 1.306 περιοχών σε ολόκληρη την επικράτεια με βάση των ταχυδρομικό κώδικα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές τους δηλώσεις, στο Ψυχικό 15 οικογένειες δήλωσαν το 2011 μέσο ετήσιο εισόδημα 544.602 ευρώ τη στιγμή που στην πιο «φτωχή» περιοχή της χώρας, την Οργάνη Ροδόπης, 773 οικογένειες δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα μόλις 8.621 ευρώ. Στο Ψυχικό, τη Φιλοθέη, την Εκάλη, το Κολωνάκι, την Κηφισιά, τη Θεσσαλονίκη, τη Βουλιαγμένη ζουν οι πιο πλούσιοι Ελληνες σύμφωνα με το μέσο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα που κατέγραψε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2011. Σύμφωνα με τα συνολικά στατιστικά στοιχεία που κατέγραψε το υπουργείου Οικονομικών, από τις 5.681.280 φορολογικές δηλώσεις του 2011, το μέσο ετήσιο εισόδημα διαμορφώθηκε σε 20.202 ευρώ.
Για πρώτη φορά, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προχώρησε σε καταγραφή των εισοδημάτων βάσει του ταχυδρομικού κώδικα των φορολογουμένων και τα στοιχεία είναι άκρως αποκαλυπτικά.Στις 40 πιο πλούσιες περιοχές της χώρας ανά ταχυδρομικό κώδικα βάσει του ετήσιου δηλωθέντος οικογενειακού εισοδήματος συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η Εκάλη, το Κολωνάκι, η Φιλοθέη, η Πυλαία και ο Χορτιάτης Θεσσαλονίκης, κτλ.
Αντίθετα, στις πιο φτωχές περιοχές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Δάφνη Αγίου Ορους, οι Λειψοί, το Αγαθονήσι, το Βασικό Ανω Πωγωνίου Ιωαννίνων, οι Ακρίτες Καστοριάς κτλ.Τα στοιχεία αυτά είναι άκρως αποκαλυπτικά αφού μπορεί η εφορία να γνωρίζει με ακρίβεια Ταχυδρομικού Κώδικα ανά γεωγραφική περιοχή τι δηλώνουν οι πολίτες στην εφορία και στη συνέχεια να προχωρήσει σε ειδικές διασταυρώσεις και ελέγχους.
Για παράδειγμα, αν κάποιος δηλώνει στην εφορία υπερβολικά χαμηλότερο εισόδημα σε σύγκριση με το μέσο όρο που προκύπτει με βάση την εκκαθάριση των υπολοίπων φορολογικών δηλώσεων της περιοχής τότε είναι πολύ πιθανόν να κληθεί στην εφορία του για να δώσει εξηγήσεις.
Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμών «φτωχών» περιοχών καταγράφονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών στην Ευρυτανία, την Αιτωλοακαρνανία, τα Ιωάννινα, τη Λακωνία, την Καστοριά κτλ.