Περιμένουν τις πληρωμές τα έργα

Δεν πληρώνει ούτε το ΕΣΠΑ: Διακοπή εργασιών στο αναψυκτήριο του Πάρκου
Τα 900 εκατ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού περιμένουν τα έργα

Η… «ασθένεια» των καθυστερημένων πληρωμών στα δημόσια έργα έχει προσβάλλει και τα έργα που χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Οι καθυστερήσεις που συχνά διαρκούν ακόμη και έξι μήνες σε διάφορα δημόσια έργα είναι ένα γνωστό πρόβλημα, που συνήθως στα τέλη κάθε χρονιάς, αφορά κυρίως τα έργα που χρηματοδοτούνται αμιγώς από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το πρόβλημα σε σχέση με αυτά τα έργα έχει τεθεί από πέρυσι από τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες, ωστόσο η χρηματοροή όχι μόνο δεν έχει αποκατασταθεί, αλλά το πρόβλημα έχει πλέον αγγίξει και τα έργα του ΕΣΠΑ καθώς σε αυτά ένα ποσοστό τους προέρχεται από την εθνική συμμετοχή.

Το πρόβλημα χτύπησε και το Δήμο Αγρινίου και συγκεκριμένα έργο της ανακατασκευής του δημοτικού περιπτέρου στο Πάρκο.Το έργο που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο έχει προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ και έγινε «γέφυρα» στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, ωστόσο τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο δεν εκτελείται απολύτως καμία εργασία στο χώρο. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Δημήτρης Τζιώλης, αποκάλυψε πως υπάρχει ήδη αίτημα διακοπής των εργασιών από τον ανάδοχο.

«Δεν πληρώνει πουθενά το ΕΣΠΑ, είναι γενικό το πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα και αυτό δεν είναι ευθύνη μας. Ελπίζουμε να αποκατασταθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζιώλης.
Το θέμα των πληρωμών στα έργα έθεσε στη τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, καλώντας την ΚΕΔΕ να ζητήσει από την κυβέρνηση ομαλοποίηση των πληρωμών των έργων.

«Δεν το έχετε πάρει χαμπάρι ότι δεν χρηματοδοτούνται ούτε έργα από το ΕΣΠΑ» είπε χαρακτηριστικά φέρνοντας ως παράδειγμα το έργο στο χιονοδρομικό των Καλαβρύτων που «το εντάξαμε με την Περιφέρεια στο ΕΣΠΑ για να έχει σίγουρα λεφτά, αλλά δεν χρηματοδοτούνται ούτε έργα από το ΕΣΠΑ. Eδώ και μήνες έχουν σταματήσει οι πληρωμές».
«Υπάρχει θέμα, όταν μας λένε ότι από το 2025 και μετά θα συζητήσουμε για την πληρωμή των έργων… Θα έχουν φύγει οι εργολάβοι…» τόνισε ο Θανάσης Παπαδόπουλος ζητώντας από την κυβέρνηση να απαντήσει για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

Παρατάσεις

Το μικρότερο δυνατό κακό στα έργα είναι οι αναπόφευκτες παρατάσεις στα χρονοδιαγράμματα που θα πάνε από μερικούς μήνες μέχρι και ένα χρόνο πιο πίσω. Πρόσφατα το ΑγρίνιοCulture.gr έκανε αναφορά στις παρατάσεις που έλαβαν τρία έργα του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας.
Η «Ολοκλήρωση του Αθλητικού Κέντρου Βόνιτσας» έλαβε παράταση ενός έτους, εξ’ αιτίας των καθυστερήσεων που έχουν προκαλέσει οι απλήρωτοι λογαριασμοί από την πλευρά του Υπουργείου. Το έργο, που συμβασιοποιήθηκε στα τέλη του 2022, παρέμεινε σε καθεστώς διακοπής εργασιών από το ανάδοχο για σχεδόν επτά μήνες (!), καθώς τόσο χρειάστηκε για να πληρωθεί από το Υπουργείο ο πρώτος λογαριασμός του έργου.
Επίσης η «Δημιουργία Αθλητικού Κέντρου Παλαίρου», που συμβασιοποιήθηκε το Ιούνιο του 2023 και με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί, μπήκε σε καθεστώς διακοπής εργασιών, λόγω απλήρωτων λογαριασμών. Τέλος, για τα τέλη του 2025 μετατέθηκε το χρονοδιάγραμμα το μεγάλο έργο του τουριστικού αγκυροβολίου της Βόνιτσας, που έχει μείνει στον «πάγο» για σχεδόν οκτώμισι μήνες…

Περιμένοντας το συμπληρωματικό προϋπολογισμό

Η απάντηση κατά τα φαινόμενα από την πλευρά της κυβέρνησης θα είναι συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2024 (που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου) με τον οποίο αυξάνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2024 κατά 900 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των πιστώσεων προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων κατά 600 εκατ. ευρώ ως προς το εθνικό σκέλος και κατά 300 εκατ. ευρώ ως προς το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το Σχέδιο, η υποβολή του πραγματοποιείται με σκοπό «…την προσφορότερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των ενωσιακών κονδυλίων και την εν γένει απρόσκοπτη εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού».Συγκεκριμένα, η ενίσχυση των πιστώσεων του εθνικού σκέλους στοχεύει στην επιτάχυνση των πληρωμών των έργων υποδομών της Επικράτειας καθώς και των έργων αποκατάστασης μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, με την ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων του προχωρά η αποπληρωμή των έργων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 και συγχρόνως και προάγεται η επιτάχυνση της εκτέλεσης έργων εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027.

Με τις κινήσεις αυτές, ο συνολικός προϋπολογισμός του ΠΔΕ ξεπερνά στα 13 δισ. ευρώ για φέτος, αντί 12,2 δισ. που προέβλεπε ο τρέχων προϋπολογισμός. Εξ αυτών, μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί ήδη τα 6 δισ. ευρώ. Συνεπώς μέσα στους 2-3 τελευταίους μήνες του έτους θα διατεθούν 7 δισ. ευρώ, που θα δώσουν νέα ώθηση την οικονομία.

Όπως είπε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης στη Βουλή, με τα 900 εκατ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2024 φτάνει τα 13,1 δισ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας 15ετίας. Εντούτοις το παράδοξο είναι πως το μεγαλύτερο πρόγραμμα της τελευταίας 15ετίας, όπως λέει ο αρμόδιος Υπουργός, συνοδεύεται και από πολλά προβλήματα.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr