Υπάρχει «Έβρος» και στην Αιτωλοακαρνανία και χρειάζεται στήριξη

Ορθώς η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την περιοχή του βορείου Έβρου (Σουφλί, Ορεστιάδα κτλ). Η περιοχή του Έβρου αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, εδώ και αρκετά χρόνια.

Με την τοπική αγροτική οικονομία και ανάπτυξη, με το μεταναστευτικό και άλλα. Οι κάτοικοι της περιοχής αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από το Κράτος των Αθηνών. Και αν για τα προβλήματα της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης θα μπορούσαμε να μιλάμε επί ώρες, αξίζει να αναφέρουμε -σαν κερασάκι στην τούρτα- ότι στο μεγαλύτερο μέρος του νομού, οι κάτοικοι δεν μπορούν καν να ακούσουν τους ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς από τις παρεμβολές των τουρκικών.

Ανακοινώθηκε λοιπόν πρόγραμμα επιδότησης έως 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση 1.000 ατόμων στα χωριά του Έβρου με πληθυσμό κάτω από 500 άτομα. Ανακοινώθηκε επίσης η λειτουργία Κτηνιατρικής Σχολής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Ορεστιάδα από το Σεπτέμβριο του 2026. Όλα αυτά είναι σωστά και καλώς δίνονται.

Όμως το Κράτος των Αθηνών πρέπει να προσέξει και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας πριν έλθουν και αυτές σε κατάσταση παρόμοια ή και χειρότερη με αυτή του Έβρου. Ο Δήμος Θέρμου είναι ο πρωταθλητής Δήμος στην Ελλάδα με μείωση πληθυσμού 30% στην τελευταία απογραφή. Και είναι ταυτόχρονα η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα με τόσα χωριά και οικισμούς, που εξυπηρετούνται αποκλειστικά από χωμάτινο οδικό δίκτυο. Αν δεν υπάρχουν χρήματα, για ένα ανάλογο επιδοτούμενο πρόγραμμα μετεγκατάστασης στο Δήμο που αντιμετωπίζει δημογραφική κατάρρευση, δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τους δρόμους άραγε; Κτηνιατρική Σχολή συζητά και το Πανεπιστήμιο Πατρών για την Αιτωλοακαρνανία… Δεν υπάρχει «χώρος» για μια τέτοια σχολή σε ένα νομό που κατέχει το 10% του ζωικού κεφαλαίου όλης της Ελλάδας;

Δεν είναι τοπικιστικό το ζήτημα, είναι εθνικό. Στην ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχουν πολλές περιοχές που έχουν πάρει πορεία για να γίνουν Έβρος… Αν δεν υπάρξει μέριμνα αυτή η πορεία δεν θα αναστρέφεται.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr