Εργατικό Κέντρο Αγρινίου: Το εργοτάξιο βρίσκεται σε ακατάλληλο σημείο μέσα σε ρέμα

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ – ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΝΕΚΡΟ ΤΟΝ 54ΧΡΟΝΟ ΑΓΓΕΛΟ ΚΑΝΙΩΤΗ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΦΥΛΑΚΑ ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΜΙΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΛΕΠΕΝΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Τρείς μήνες μετά την έκρηξη με νεκρό εργάτη τον 52χρονο χειριστή μηχανήματος πίσσας στην ίδια περιοχή 100 μέτρα κοντά, νεκρός εντοπίστηκε χθές, σε μια απόσταση 6 χιλιομέτρων μακριά από την επιχείρηση που εργάζονταν ως φύλακας, ο 54χρονος συνάδελφος εργαζόμενος που αγνοούνταν μετά από πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή μεταξύ Λεπενού και Στράτου, στην Αιτωλοακαρνανία. Εκτελούσε βάρδια, όταν παρασύρθηκε από το νερό τα ξημερώματα.

Από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Γιώργο Ντουντούμη, πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι το εργοτάξιο βρίσκεται σε ακατάλληλο σημείο μέσα σε ρέμα και ότι δεν πληρούνται τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Επίσης από τα νερά της βροχής σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο χωριό Στράτος σε σπίτια, αποθήκες, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, αποτέλεσμα των παντελώς ελλιπών μέτρων προστασίας του λαού και της περιουσίας του, που το καλοκαίρι καίγεται και με τις πρώτες βροχοπτώσεις του φθινοπώρου… πνίγεται.

Η αντιπροσωπεία επίσης ανέδειξε την ανάγκη να ληφθούν όλα τα μέτρα, να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές, αλλά και να βοηθηθούν οι πληγέντες με όλους τους αναγκαίους τρόπους. Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα κυρίως στις βόρειες περιοχές του νομού, ενώ ζημιές αναφέρονται και στα χωριά Ρίβιο, Μπαμπαλιό, Μαλεσιάδα, Αμοργιανοί, Πετρώνα, Βαρετάδα και στην ευρύτερη περιοχή.
Χθές, ακόμη ένας εργάτης δεν γύρισε στο σπίτι του χάνοντας τη ζωή του εν ώρα εργασίας. Από τις αρχές του χρόνου, μέσα στους χώρους δουλειάς συνεχίζεται αμείωτα ο ακήρυχτος πόλεμος απέναντι στη ζωή των εργαζόμενων, μεγαλώνοντας τη λίστα των νεκρών και σακατεμένων συναδέλφων μας.

Φαίνεται ότι όλα κινούνται στη λογική του “πάμε κι όπου βγει”. Πρωτόκολλα ασφαλείας γίνονται κουρελόχαρτα, κανένας δεν δίνει λογαριασμό πουθενά αν τηρούνται πρωτόκολλα συντήρησης και ασφαλούς λειτουργίας των εργοταξίων, των μηχανημάτων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο, δίπλα σε παγίδες θανάτου, χωρίς μέτρα ασφάλειας.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η υποστελεχωμένη Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει “πατήσει το πόδι της” σε χιλιάδες χώρους δουλειάς που κινούνται στη λογική και “τα θέλω” της εργοδοσίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει η δουλειά να προχωράει, τα κέρδη να μεγαλώνουν και η ασφάλεια και τήρηση των πρωτοκόλλων πάει περίπατο.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΎΜΕΝΩΝ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, καθώς και η Ένωση οικοδόμων και εργαζομένων στα συναφή επαγγέλματα Ν. Αιτ/νίας έχει καταγγείλει επανειλημμένα τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς, που έχουν μετατραπεί σε θυσιαστήρια. Από τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 20 εργαζόμενοι στον κλάδο. Πριν 3 μήνες για το εργοδοτικό έγκλημα με το νεκρό εργάτη, είχε προκηρυχθεί κλαδική απεργία (Πέμπτη 27 Ιούνη 2024) και απεργιακή συγκέντρωση κάτω από τα γραφεία της επιθεώρησης εργασίας στο Αγρίνιο. Δεν ήξεραν;

Κανενός “το αφτί δεν ιδρώνει”. Αρνούνται να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Να επαναλειτουργήσουν οι Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου Υγείας και Ασφάλειας στις Κατασκευές. Μόνο ευχολόγια και το μακελειό συνεχίζεται. Όλα για τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργοδοσίας και των εργολάβων. Ωράρια εργασίας μέχρι τελικής πτώσεως, δουλειά με καύσωνα, δουλειά σε συνθήκες …δουλειά Σαββατοκύριακα, χωρίς σταματημό, με άθλια μεροκάματα που η κυβέρνηση (μη κήρυξη υποχρεωτικότητας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας) εξασφαλίζει στην εργοδοσία.

ΩΣ ΕΔΩ!
ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΘΕΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ .
• Να επανδρωθούν οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας και να έχουν πλήρεις αρμοδιότητες , που δυστυχώς η κυβέρνηση τις έχει αφαιρέσει. Να προσληφθούν Επιθεωρητές Εργασίας και να ενισχυθούν με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ, ώστε να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.
• Να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς .
• Να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας .
• Επιτέλους, να επαναλειτουργήσουν οι Μεικτές Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας στις Κατασκευές.

Το Ε.Κ.Α. εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του συνάδελφου μας που έχασε τη ζωή του παλεύοντας για το μεροκάματο.
Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής, ιδιαίτερα στα εργοτάξια, να συσπειρωθούν στα συνδικάτα μας, να παλέψουμε από κοινού ώστε να επιβάλουμε στην πράξη στους χώρους δουλειάς όσα έχουμε ανάγκη για να προστατεύσουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, τη ζωή μας.
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 20 ΝΟΕΜΒΡΗ 2024.
To Δ.Σ.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr