Τι απαντά το Υπουργείο Υποδομών για τις εξόδους διαφυγής στο Σχίνο

Δεν ευσταθεί η καταγγελία των κατοίκων, υποστηρίζει

Δεν ευσταθεί σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών η καταγγελία των κατοίκων του Σχίνου πως μετά την κατασκευή του δρόμου Αγρίνιο – Καρπενήσι ο οικισμός έχει μείνει με μια έξοδο διαφυγής.

Η απάντηση που έδωσε το Υπουργείο στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου αναφέρει ότι σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες η σύνδεση της Εθνικής Οδού Αγρινίου Καρπενησίου με τον οικισμό Σχίνο υλοποιήθηκε μέσω του τρισκελούς ισόπεδου κόμβου Κ5 (ΧΘ 6+000) και το σύνολο των προβλεπόμενων εργασιών στην εν λόγω θέση έχουν ολοκληρωθεί από 31-8-2023.

Το Υπουργείο επικαλείται τις προδιαγραφές ασφαλείας του νέου δρόμου, τους περιορισμούς στην εξυπηρέτηση παρόδιων ιδιοκτησιών, αλλά και την αναγκαιότητα τοποθέτησης στηθαίων ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενη τοπική διακοπή του στηθαίου ασφαλείας εκ των υστέρων, κατά παράβαση των προδιαγραφών και σε ασυμφωνία με τη μελέτη συνιστά σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τους χρήστες της υπεραστικής οδού. Ενώ επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι ιδιοκτήτες εκτάσεων – εγκαταστάσεων με πρόσοψη στο υπεραστικό οδικό δίκτυο οφείλουν, με δική τους μέριμνα και δαπάνες, να αδειοδοτήσουν αρμοδίως ενδεχόμενες κυκλοφοριακές συνδέσεις ή εισόδους εξόδους των ιδιοκτησιών τους, οι οποίες όμως αδειοδοτούνται με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με το Υπουργείο ο οικισμός Σχίνου Αιτωλοακαρνανίας συνδέεται με ασφαλτοστρωμένη οδό αφενός με την Εθνική Οδό Αγρινίου Καρπενησίου (στα νότια-νοτιοδυτικά του οικισμού) μέσω του κατάλλληλα διαμορφωμένου δια της εν ενεργεία εργολαβίας Ισόπεδου Κόμβου Κ5 στη Χ.Θ.5+990,02 του τμήματος Αγρινίου – Αγ. Βλάσσης και αφετέρου με τους υπόλοιπους οικισμούς της περιοχής (προς τα βόρεια-βορειοανατολικά), κατά σειρά: Κακαβάς, Φτεριά, Λίμνη, Σκουτερά, Ελληνικό κ.λπ. και επομένως ο ισχυρισμός περί μιας και μοναδικής πρόσβασης στον οικισμό δεν ευσταθεί.

Η αποκοπείσα “πρόσβαση” αφορά, σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών, σε δύσβατη και πολύ περιορισμένου πλάτους κατά τμήματα ανασφάλτωτη αγροτική οδό, η οποία εκκινούσε (στο νότιο άκρο της) από τον οικισμό Σχίνου και κατέληγε (στο βόρειο άκρο της) σε ισόπεδη συμβολή με την αρχική χάραξη της Εθνικής Οδού Αγρινίου Καρπενησίου υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες οδικής ασφάλειας: πολύ οξεία γωνία συμβολής, με σημαντική ανεπάρκεια ορατότητας λόγω της ύπαρξης οριζοντιογραφικής καμπύλης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλες οι εμπλεκόμενες ιδιοκτησίες εξυπηρετούνται από άποψη πρόσβασης (από το νότιο άκρο της οδού) καθώς και ότι ο οικισμός Σχίνου έχει εναλλακτικές οδούς διαφυγής (όπως παρουσιάστηκαν παραπάνω), αποφασίστηκε κατά τη βελτίωση της Εθνικής Οδού Αγρινίου Καρπενησιού η διακοπή της ιδιαίτερα επικίνδυνης αυτής συμβολής για λόγους οδικής ασφάλειας.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr