Μίλτος Ζαμπάρας: Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ «αγκάθι» για την αυτονομία των Δήμων και την ορθή ανάπτυξη των ΑΠΕ

«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για μία ακόμη φορά φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που βρίθει φωτογραφικών διατάξεων, ρουσφετολογικών ρυθμίσεων, αντισυνταγματικότητας και διορθώσεις προηγούμενων νόμων». Αυτή την εκτίμηση έκανε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Ζαμπάρας στη συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σε σχέση με τις ρυθμίσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο Μ. Ζαμπάρας ανέφερε: «Με την συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ αλλά και με την παραχώρηση αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ στο ΥΠΕΝ καταργείται το αυτοδιοίκητο των Δήμων και αποτελεί παράφορη ρύθμιση αντισυνταγματική. Σύσσωμη η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις του στην εν λόγω ρύθμιση.

Εδώ και 6 σχεδόν χρόνια, ακόμα δεν έχουμε εγκεκριμένους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς, όταν ο Εθνικός Σχεδιασμός που πριμοδοτεί την καύση και την ανακύκλωση ολοκληρώθηκε με δήθεν διαβούλευση τον Αύγουστο 2020 και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε και τον Εθνικό Σχεδιασμό και τους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς μέσα σε μια διετία, δέσμευσε 1 δις χρηματοδοτήσεις για έργα απορριμμάτων και προκήρυξε τις μελέτες για την ωρίμανσή τους. Μιλάμε για επιτελικότητα και αποτελεσματικότητα 6-ετίας!»

Για τις ΑΠΕ ο Μ. Ζαμπάρας υπογράμμισε: «Ενώ είμαστε εκτεθειμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των κυβερνητικών καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση των χωροταξικών και θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων το ΥΠΕΝ νομοθετεί για αιολικά πάρκα χωρίς να έχουν προϋπάρξει τα κατάλληλα εργαλεία δηλαδή η χωροθέτηση. Η κυβέρνηση γεμίσει την χώρα μας με ΑΠΕ χωρίς σχεδιασμό, χωρίς διαβούλευση, χωρίς εκτίμηση οικονομικών και περιβαλλοντικών όρων και έχει δημιουργήσει μια υπερσυσσώρευση πέρα από κάθε λογική».

Όπως ανέφερε ο Μίλτος Ζαμπάρας: «Η λογική της πράσινης μετάβασης δεν είναι καταστρέφω το περιβάλλον για να φτιάξω ανεξέλεγκτα ΑΠΕ, η λογική της πράσινης μετάβασης είναι καταρχήν η προστασία του περιβάλλοντος με δίκαιη και προσιτή από όλους ενέργεια με μικρά έργα, με διαβούλευση με τους φορείς και τους πολίτες, με ενεργειακές κοινότητες και με συγκεκριμένο και βιώσιμο σχεδιασμό».

Ο βουλευτής επιπλέον τόνισε: «Το 25% της ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2030 θα το πετάμε, και αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο, και δεν το αλλάζει αυτό ούτε η αποθήκευση ούτε τίποτα και παρόλα αυτά εσείς επιμένετε να αδειοδοτείτε και άλλες ΑΠΕ. Φέρτε το χωροτάξικο, βάλτε μια σειρά στις ΑΠΕ, προτεραιοποιήστε τις ενεργειακές κοινότητες και τα έργα αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης, αναδιαμορφώστε το targetmodel του χρηματιστηρίου ενέργειας, επανακρατικοποιήστε την ΔΕΗ και επιτέλους βάλτε έναν έλεγχο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας εις βάρος των καταναλωτών».

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr