Πλημμύρες: Έγιναν παρεμβάσεις σε ρέματα που είχαν δεκαετίες να «αγγιχθούν», λέει η Περιφέρεια

Συζήτηση για τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία στις αρχές Οκτωβρίου έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας μετά από σχετική ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Δημήτρη Mασούρα, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για το εάν υλοποιείται σχέδιο αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στην περιοχή.

Ενεργές εργολαβίες

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Βασίλης Γιαννόπουλος απαντώντας ανέφερε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ενεργή εργολαβία για τον καθαρισμό των ρεμάτων, η οποία βρίσκεται σε ποσοστό ολοκλήρωσης άνω του 55%, αλλά όπως υπογράμμισε δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν την χειμερινή περίοδο, γιατί είναι σκόπιμο να υπάρχει ενεργή εργολαβία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να υπάρξει παρέμβαση σε ό,τι απαιτηθεί.

Σύμφωνα με το Β. Γιαννόπουλο, η Περιφέρεια έχει επίσης ανοικτές εργολαβίες στον Αχελώο, που έχει φτάσει σε ποσοστό υλοποίησης 75% με 80%, ενώ στον Εύηνο η αντίστοιχη εργολαβία έχει φτάσει σε ποσοστό υλοποίησης 85 με 90%, ενώ στις δύο περιπτώσεις για τους δύο μεγάλους ποταμούς της Αιτωλοακαρνανίας θα ακολουθήσουν και συμπληρωματικές συμβάσεις.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών παράλληλα υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή δεν χρησιμοποιείται από την Περιφέρεια ως δικαιολογία, αλλά είναι μία πραγματικότητα, καθώς “τα καιρικά φαινόμενα μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας ξεπεράσουν”. Πολλά τεχνικά έργα, τόνισε ο ίδιος, είναι ξεπερασμένα καθώς έχουν κατασκευαστεί πριν από 30 ή 40 χρόνια, επομένως η συνολική εικόνα για τα ζητήματα της αντιπλημμυρικής θωράκισης είναι πολυπαραγοντική.

Μαυρομμάτης: Ο Ρύακας στη Λεπενού δεν είχε αγγιχθεί από την εποχή της Νομαρχίας

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομμάτης στάθηκε στο μεγάλο όγκο νερού που έπεσε τα ξημερώματα της 5ης Οκτωβρίου φτάνοντας τα 186 χιλιοστά βροχής στον Αστακό και το Μενίδι. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην περίπτωση του ρέματος στη Λεπενού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η διατομή του ρέματος ενδεχομένως να ήταν και 10 φορές μικρότερη, από την ανάγκη που υπήρξε εκείνη τη νύχτα για την απορροή των υδάτων.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα έργα που είχαν κατασκευαστεί από την Περιφέρεια τα σαρζανέτ στο ρέμα του Ρύακα και του Βάρνακα έμειναν όρθια, αλλά το νερό υπερχείλισε. Κάποια ρέματα πρόσθεσε ο Θανάσης Μαυρομμάτης είχαν να «αγγιχθούν» από την εποχή της νομαρχίας και μία τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν και το ρέμα Ρύακας στη Λεπενού. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις σε σημεία με μεγάλη επικινδυνότητα, όπως η διάνοιξη του Δήμικου “που περίμενε 50 χρόνια”, το πέτρινο γεφυράκι στο Λιγόρεμα στην περιοχή του Καινούργιου -που όπως είπε χαρακτηριστικά κανείς δεν το ακουμπούσε-, ο χείμαρρος του Σκα στη Ναύπακτο, που εκτίμησε ότι πλέον είναι πλήρως οχυρωμένος,  το ρέμα της Ζεστής και της Αγριλιάς στο Μεσολόγγι. Για αυτές τις δύο τελευταίες περιπτώσεις πρόσθεσε ότι υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα των αντιπλημμυρικών κατά μήκος της Ιόνιας Οδού από την πλευρά του Κράτους.

Φαρμάκης: Θεσμική θωράκιση για να μην γίνεται η Αυτοδιοίκηση βαλβίδα αποσυμπίεσης

Από την πλευρά του Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης εκτίμησε ότι η ενίσχυση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων είναι σημαντική για τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας και εν προκειμένω της αντιπλημμυρικής θωράκισης, ωστόσο τόνισε ότι μπορεί οι πόροι να είναι σημαντικοί, αλλά δεν είναι τα πάντα. «Είναι εξίσου πολύ σημαντικά είπε χαρακτηριστικά και τα θεσμικά ζητήματα και η θεσμική θωράκιση της Αυτοδιοίκησης, που συχνά γίνεται βαλβίδα αποσυμπίεσης για την κοινωνική δυσαρέσκεια που δημιουργούν τέτοια συμβάντα» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει καταθέσει και ο ίδιος και προωθείται μέσω της ΕΝΠΕ για το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων. Σύμφωνα με το Νεκτάριο Φαρμάκη το υφιστάμενο πλέγμα αρμοδιοτήτων δημιουργεί πρόβλημα, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν υποδομές δεκαετιών που είναι υποδιαστασιολογημένες σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και όταν υπάρχει μεγάλες εκκρεμότητες από την πλευρά του Κράτους όπως τα master plan για τη διαχείριση των υδάτων.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr