«Σηκώνει κεφάλι» η Δυτική Ελλάδα: 10 μονάδες πάνω η απασχόληση την τελευταία πενταετία

Σε αντιστροφή πορεία η Δυτική Ελλάδα 

Περίοδος που η Δυτική Ελλάδα «σηκώνει κεφάλι» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελευταία πενταετία, καθώς σε κρίσιμους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες, όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το ποσοστό της απασχόλησης, ο κίνδυνος φτώχειας, βελτιώνει τις επιδόσεις της και ξεκολλά από τον… πάτο, καθώς επί σειρά ετών στην προηγούμενη δεκαετία ήταν μεταξύ των ελληνικών Περιφερειών ο αρνητικός πρωταθλητής στην ανεργία και τη φτώχεια.

«Ξεκόλλησε» από ουραγός στο κίνδυνο φτώχειας η Δυτική Ελλάδα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση στην Ε.Ε, με το 26,1% των πολιτών να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο δείκτης φτώχειας στην Ελλάδα ήταν στο 29% το 2019, ενώ μειώθηκε στο 26,1% το 2023, τη στιγμή μάλιστα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στην ίδια περίοδο παρουσίασε αυξητικές τάσεις από το 21,1% το 2019 στο 21,7% το 2023.
Αυτή την πορεία έχει ακολουθήσει σε γενικές γραμμές και η Δυτική Ελλάδα, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 ήταν ο αρνητικός πρωταθλητής μεταξύ των ελληνικών περιφερειών και με βάση τα στοιχεία για το 2023, εμφανίζεται μια μείωση της τάξεως των δύο ποσοστιαίων μονάδων (από 37,2 σε 35,2), κατατάσσοντας πλέον τη Δυτική Ελλάδα στη δεύτερη θέση, με πρώτη την Περιφέρεια Πελοποννήσου (35,7%).
Συγκριτικά με το 2018, ο δείκτης της φτώχειας στη Δυτική Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 14,4%, εμφανίζοντας συνεχή πτωτική τάση με εξαίρεση τα χρόνια της πανδημίας. Προφανώς η φτώχεια, ως πρόβλημα υφίσταται και σήμερα, όμως για τη Δυτική Ελλάδα, που είχε ένα πολύ κακό σημείο εκκίνησης, αυτή η μείωση που παρατηρείται δείχνει ότι η πορεία έχει αρχίσει να αντιστρέφεται, έστω με και αργούς ρυθμούς.

Αύξηση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Πράγμα που επίσης αποτυπώνεται και στους αριθμούς άλλων θετικών οικονομικών δεικτών. Για παράδειγμα με βάση και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, αξίζει να σημειωθεί ότι η Δυτική Ελλάδα καταγράφει την 5η μεγαλύτερη αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο σύνολο των 13 Περιφερειών σε σχέση με το έτος 2018 (+19%), ενώ σε σχέση με το 2020 (λόγω της πανδημίας) η αύξηση διαμορφώνεται στο 27%.

Η έντονη παρουσία των Ρομά «θαμπώνει» την εικόνα

Επίσης κάτι που δεν αποτυπώνεται πάντοτε ευδιάκριτα στις στατιστικές -και έχει σημασία όταν γίνονται συγκρίσεις μεταξύ Περιφερειών- είναι τοπικές ιδιαιτερότητες που πάντα παίζουν ρόλο είτε θετικό, είτε αρνητικό. Στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας μια τέτοια ιδιαιτερότητα, που «παραμορφώνει» κάπως τις στατιστικές, είναι το γεγονός ότι η περιοχή είχε και έχει αρκετά έντονη παρουσία οικισμών Ρομά, που παραδοσιακά καταγράφουν πολύ χαμηλά δηλωθέντα εισοδήματα. Με βάση την τελευταία έρευνα του Υπουργείου Εργασίας για τους Ρομά, η Δυτική Ελλάδα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη περιφέρεια μετά την Αττική και την Αν. Μακεδονία και Θράκη με το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού Ρομά (15,3% στο σύνολο του τοπικού πληθυσμού).
Τούτων δοθέντων καταλαβαίνει κανείς πως ο τόσος μεγάλος πληθυσμός Ρομά, που φιλοξενεί η Δυτική Ελλάδα, «θαμπώνει» έστω και μερικώς την εικόνα τέτοιων δεικτών, καθώς αν μιλούσαμε για ισχνή παρουσία της εν λόγω κοινωνικής ομάδας, όπως π.χ. η Ήπειρος ή η Πελοπόννησος, τα νούμερα θα ήταν σίγουρα διαφορετικά.

Αύξησε 10 μονάδες στο ποσοστό της απασχόλησης η Δυτική Ελλάδα

Ο δείκτης του κινδύνου της φτώχειας σε μεγάλο βαθμό συνδέεται και με τα ποσοστά της απασχόλησης και της ανεργίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα το 2023 στις ηλικίες 20-64 ετών ήταν 61,8%, αυξημένο περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2022 (60,7%), αλλά σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, το οποίο αυξήθηκε κατά 0,7 μονάδες στο 75,3%. H Δυτική Ελλάδα κατάφερε την τελευταία πενταετία να αυξήσει το ποσοστό της απασχόλησης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 49,7% το 2019 στο 59,4% το 2023. Έτσι «ξεκόλλησε» από ουραγός μεταξύ των 13 ελληνικών Περιφερειών το 2019 και πλέον κατατάσσεται 11η αφήνοντας στις τελευταίες θέσεις τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.

Προφανώς η Δυτική Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει σε όλα τα επίπεδα και να πλησιάσει στο εθνικό μέσο όρο, ωστόσο -μετά τη εικόνα που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια- είναι βέβαιο ότι ο αυτός ο δρόμος είναι μικρότερος.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr