Στην εργασία η μεγαλύτερη σύγκλιση της Δυτικής με την υπόλοιπη Ελλάδα

Έκθεση του ΙΟΒΕ υπογραμμίζει τους τομείς που υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης με το μέσο όρο των περιφερειών

Η μείωση και γήρανση του πληθυσμού, η υψηλή συγκέντρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων στην Αττική και η απόκλιση μεταξύ περιφερειών σε βασικούς οικονομικούς δείκτες, είναι ορισμένα από τα κύρια προβλήματα που εντοπίζει η έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τις κοινωνικές και οικονομικές τάσεις στις ελληνικές περιφέρειες.

Πρόκειται για μια έκθεση που συμβάλει στη συστηματική καταγραφή των τάσεων στις ελληνικές περιφέρειες, με σκοπό την ανάδειξη προτεραιοτήτων πολιτικής για την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων.

Τα ευρήματα της έκθεσης σχετικά με τη Δυτική Ελλάδα δεν κάνουν φυσικά κανένα να πέφτει από τα σύννεφα, αφού εδώ και πολλά χρόνια η Δυτική Ελλάδας για την «Ελλάδα που γέρνει ανατολικά» ως προς το αναπτυξιακό κέντρο βάρους. Ωστόσο η έκθεση του ΙΟΒΕ εντοπίζει τους τομείς που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος, αλλά και τα σημάδια που υπάρχουν και δείχνουν πως η συνολική εικόνα τα τελευταία χρόνια βελτιώνεται, καθώς ως γνωστόν η Δυτική Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία συγκαταλέγονταν στους ουραγούς των βασικών οικονομικών δεικτών.

Οικονομική δραστηριότητα: Κάτι κινείται στις επενδύσεις

Σε βασικούς δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εμφανίζει περιθώριο για σύγκλιση με το μέσο όρο των περιφερειών της χώρας. Ενδεικτικά, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της το 2022 είναι το τέταρτο μικρότερο μεταξύ των περιφερειών, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ο πέμπτος μικρότερος. Χαμηλό είναι επίσης το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στη Δυτική Ελλάδα. Στα θετικά, η περιφέρεια κατέγραψε υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου ετήσιο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων, καθώς και σημαντική συνεισφορά των επενδύσεων στον ρυθμό μεγέθυνσης. Ενδεικτικά, στη Δυτική Ελλάδα το 2023 καταγράφεται ο δεύτερος χαμηλότερος λόγος καταθέσεων προς ΑΕΠ και ο δεύτερος χαμηλότερος λόγος επιχειρηματικών δανείων και ο τρίτος χαμηλότερος λόγος καταθέσεων προς ΑΕΠ.

Αγορά εργασίας με σημαντική βελτίωση

Αναφορικά με την αγορά εργασίας, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζει το πέμπτο υψηλότερο μερίδιο απασχόλησης στη χώρα, με σημαντική βελτίωση το 2023. Παράλληλα, το 2023 παρουσιάζει υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου ποσοστό αυτοαπασχολουμένων, το οποίο ωστόσο μειώθηκε σημαντικά το ίδιο έτος. Το ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε το 2023 χαμηλότερο του μέσου όρου στο σύνολο της χώρας (9,8% σε σχέση με 11,1%), με μεγάλη μείωση να καταγράφεται το ίδιο έτος. Το ποσοστό συμμετοχής στην εργασία είναι το 2023 παραμένει ωστόσο το δεύτερο χαμηλότερο μεταξύ των περιφερειών (68,4% σε σχέση με 71,4% στο σύνολο της χώρας). Τέλος, η περιφέρεια εμφανίζει τις έκτες υψηλότερες θετικές ροές προσλήψεων-αποχωρήσεων της περιόδου 2015-2023.

Μείζον πρόβλημα το δημογραφικό

Η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται 9η ως προς τη σωρευτική μεταβολή (μείωση) του φυσικού της ισοζυγίου (-37.978 άτομα) από το 1990 έως και το 2022. Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια έχει «χαθεί» πληθυσμός ανάλογος με που είχε παλιότερα ο ολόκληρος ο Δήμος Μεσολογγίου, καθώς πλέον στην τελευταία απογραφή του 2021 ο πληθυσμός του Δήμου Μεσολογγίου φτάνει μόλις τις 32.000. Η Δυτική Ελλάδα περιοχή καταγράφει κατά μέσο όρο 6.250 γεννήσεις και 7.400 θανάτους ετησίως. Το 2022, οι γεννήσεις μειώθηκαν σε 5.313 και οι θάνατοι αυξήθηκαν σε 8.112, επιδεινώνοντας περαιτέρω το αρνητικό φυσικό ισοζύγιο.

Ο μέσος συντελεστής γονιμότητας 1,37 είναι ελαφρώς υψηλότερος από τον εθνικό μέσο όρο, αλλά μειώθηκε στο 1,17 το 2022, γεγονός που δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τον υψηλό δείκτη θνησιμότητας. Το προσδόκιμο ζωής στα 79,12 έτη είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο και αυξήθηκε ελαφρώς στα 79,3 το 2022.

Κοινωνικές υπηρεσίες και κοινωνική ένταξη

Στη Δυτική Ελλάδα διαπιστώνεται σημαντικό περιθώριο σύγκλισης με τον εθνικό μέσο όρο στον τομέα της κοινωνικής ένταξης και τις πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες. Στην περιφέρεια καταγράφεται το χαμηλότερο επίπεδο κατά κεφαλήν διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών μεταξύ των περιφερειών, καθώς και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Σημαντικά περιθώρια σύγκλισης διαπιστώνονται και στους δείκτες υλικής στέρησης, στο χάσμα απασχόλησης των φύλων και στη δυναμικότητα του συνολικού υγειονομικού συστήματος, όπως αποτυπώνεται σε μεταβλητές για τη συγκέντρωση κλινών νοσηλείας και ιατρών συγκριτικά με τον πληθυσμό.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr