Διαβούλευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την αναγνώριση προϊόντων ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο της πολιτικής της για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της, έθεσε μέσω του ιστότοπου της (https://www.pde.gov.gr/gr/ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ) την Παρασκευή στις 22 Νοεμβρίου 2024 σε δημόσια ανοιχτή διαβούλευση σχέδιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του έργου «Ενίσχυση ομάδων παραγωγών για τη σύνταξη και υποβολή τεχνικών φακέλων, για αναγνώριση νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σημάνσεων ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ».

Η διαβούλευση μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΔΕ, αποτελεί το πρώτο στάδιο ώστε το έργο να ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξής της ΠΔΕ ή σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα με τελικό στόχο για την ενίσχυση των παραγωγών και την ανάδειξη των αγροδιατροφικών προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2024.

Σκοποί της δράσης είναι:

  • H προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων και η προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.
  • Η ανάδειξη και διαφύλαξη της φήμης προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας που συνδέονται με την περιοχή παραγωγής.
  • Η διαφύλαξη της βιοποικιλότητας του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής και μεταποίησης
  • Η ισχυροποίηση και κατοχύρωση των δεσμών των τοπικών προϊόντων με την περιοχή στην οποία παράγονται
  • Η σύνδεση των προϊόντων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους με τη βιοποικιλότητα, τον, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της παραγωγής των τοπικών κοινωνιών.
  • Η ενίσχυση ορεινών, ημιορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
  • Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας της κάθε περιοχής.
  • Η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση των τοπικών κοινωνιών της Δυτικής Ελλάδας με διασύνδεση της αγροτικής παραγωγή με τους λοιπούς τομείς της οικονομίας.

Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας: «Με αυτή τη πρωτοβουλία στοχεύουμε στη κινητοποίηση των τοπικών παραγωγών ώστε να εκκινήσουν τις διαδικασίες αναγνώρισης των προϊόντων τους καθώς αυτοί είναι οι δικαιούχοι υποβολής σχετικών φακέλων. H προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων και η προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία, είναι σημαντικά στοιχεία για την ενίσχυση του παραγωγού της Περιφέρειας και δημιουργούν προϋποθέσεις αύξησης της προστιθέμενης αξίας σε όλη την αλυσίδα αξίας. Θα κινηθούμε για την ένταξη του έργου αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής πέρα από το ΣΣ ΚΑΠ. Προς τούτο καλούμε κάθε παραγωγό και φορέα να καταθέσει προτάσεις και σχόλια επί του σχεδίου μας».

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr