Tο 2023 παρατηρήθηκε υπερδιπλασιασμός στους πλειστηριασμούς, αν και ο όγκος τους δεν είναι μεγάλος
Εκρηκτική είναι η αύξηση των πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια, με την ακρίβεια και τα χρέη που κουβαλούν από την περίοδο των Μνημονίων να έχουν στοιχειώσει τα ελληνικά νοικοκυριά, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Άκρως ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) από την καταγραφή των εργασιών των 2.654 συμβολαιογράφων, τα οποία αποκαλύπτουν πως οι πλειστηριασμοί εκτοξεύτηκαν το 2023 σε 7.291 από 5.760 το 2022, σημειώνοντας αύξηση 26,6%.Ωστόσο, το 2021 -έτος κατά το οποίο ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση με την εκτόξευση των τιμών στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και ακολούθησαν οι ασύλληπτες ανατιμήσεις που κρατούν μέχρι σήμερα- οι πλειστηριασμοί άγγιζαν τους 2.393. Δηλαδή, μέσα σε δύο χρόνια αυξήθηκαν κατά… 205%!
Στην Αιτωλοακαρνανία, ωστόσο, και στην περιοχή ευθύνης του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας καταγράφεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μία παρόμοια εικόνα, καθώς οι συμβολαιογραφικές πράξεις που σχετίζονται με τους πλειστηριασμούς αυξήθηκαν αρκετά, αλλά σε κάθε περίπτωση παραμένουν σε πολύ λίγες σε όγκο. Συγκεκριμένα το 2023 καταγράφηκαν 30 πλειστηριασμοί ακινήτων και 23 καταθέσεις κατασχετηρίων, τη στιγμή που το 2022 οι πλειστηριασμοί ήταν μόλις 9 και οι καταθέσεις κατασχετηρίων 11. Αθροιστικά δηλαδή μιλάμε για υπερδιπλασιασμό.
Το τέλος της προστασίας
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η εκτόξευση των πλειστηριασμών «συνέπεσε» με το τέλος στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας στα μέσα του 2020. Τότε η κυβέρνηση και οι θεσμοί συμφώνησαν σε ένα νέο «μοντέλο» προστασίας, το οποίο απευθύνεται μόνο στους ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα δήλωσης πτώχευσης και μέχρι να δημιουργηθεί ο Ιδιωτικός Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες είχαν φροντίσει να ξεφορτωθούν τα δάνεια από τους ισολογισμούς τους και τη σκυτάλη πήραν funds και servicers που με απειλές και χυδαίες πρακτικές εκβιάζουν τους δανειολήπτες, επιβάλλοντας όρους που δεν μπορούν να τηρηθούν. Και είναι κοινώς αποδεκτό πια πως δεν τους ενδιαφέρει να αποπληρωθούν τα δάνεια, αλλά στόχος τους είναι τα ακίνητα.
Γίνονται ευκαιρίες… ακίνητα στην Αιτωλοακαρνανία που περιμένουν στην… ουρά των πλειστηριασμών
Πάντως στην ουρά των πλειστηριασμών συνεχίζουν να βρίσκονται πολλά ακίνητα στην Αιτωλοακαρνανία, πολλά εκ των οποίων εκπλειστηριάζονται για δεύτερη, τρίτη ή ακόμη και τέταρτη φορά λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν αρκετά ακίνητα που γίνονται ευκαιρίες, καθώς επαναδημοπρατούνται με τιμή μειωμένη από 20% έως και 35% σε σχέση με την τιμή εκκίνηση του πρώτο άγονου πλειστηριασμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr για τον τελευταίο μήνα του 2024 και τους πρώτους μήνες του 2025 έχουν προγραμματιστεί πάνω από 160 πλειστηριασμοί που αφορούν κατοικίες και αγροτεμάχια ή οικόπεδα, τα οποία είναι το δεύτερο συνηθέστερο περιουσιακό στοιχείο που εκπλειστηριάζεται, καθώς και αποθήκες, καταστήματα, και άλλοι επαγγελματικοί χώροι.
Κινητικότητα στις αγοραπωλησίες ακινήτων στην Αιτωλοακαρνανία
Επίσης στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας οι αγοραπωλησίες ακινήτων και οι γονικές παροχές διατηρούν μια δυναμική και ιδιαίτερα οι αγοραπωλησίες ακινήτων, που συνεχίζουν τα τελευταία χρόνια να αυξάνονται. Συγκεκριμένα το 2023 πραγματοποιήθηκαν 668 γονικές παροχές έναντι 951 το 2022, ενώ οι αγοραπωλησίες πάσης φύσεως ακινήτων ανήλθαν σε 2.006 από 1.892 αγοραπωλησίες ακινήτων το 2022. Oι αγοραπωλησίες ακινήτων ουσιαστικά επανήλθαν στα επίπεδα του 2019, καθώς τα προηγούμενα χρόνια μειώνοντας έχοντας φτάσει για παράδειγμα το 2021 τις 1.335.
Σε ό,τι αφορά τις γονικές παροχές υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη διετία 2021-2022 και στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας είχαν εκτιναχθεί λόγω της κατακόρυφης αύξησης του αφορολογήτου ορίου στις 800.000 ευρώ. Τη στιγμή που νωρίτερα το αφορολόγητο για ακίνητα – γονικές παροχές ανερχόταν μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ, ενώ για περιουσία αξίας μεγαλύτερη από 150.000 υπήρχε κλιμακωτή φορολόγηση από 1% έως 10%. Έτσι το 2021 οι γονικές παροχές στην Αιτωλοακαρνανία είχαν φτάσει τις 1.030. Επομένως πλέον ήταν αναμενόμενο σε κάθε βαθμό ο όγκος των γονικών παροχών να ξεφουσκώσει.