Γάμος ανάμεσα σε BCL και σε EuroCup: Ποια είναι η πιθανότητα συνένωσης των δύο μεγάλων διοργανώσεων;

Εδώ και πολλούς μήνες, δημοσιεύματα απ’ όλη την Ευρώπη αναφέρονται στις συζητήσεις ανάμεσα σε FIBA και Euroleague για την πιθανότητα συνένωσης Basketball Champions League και EuroCup σε μία διοργάνωση. Τον Απρίλιο 2024 τα δημοσιεύματα πολλαπλασιάστηκαν, αναφέροντας πως είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια κοινή διοργάνωση BCL/EuroCup, όμως από τότε επικρατεί «σιγή ιχθύος»… Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα είμαστε τελικά πιο κοντά ή πιο μακριά στο ενδεχόμενο αυτό;

Τα πλεονεκτήματα του «συμμαζέματος»

Το ενδεχόμενο της συνένωσης BLC/EuroCup είναι σίγουρα επωφελές για όλους: για τους διοργανωτές, για τις ομάδες και για τους φιλάθλους. Έτσι όπως είναι κατακερματισμένο το μπάσκετ σε τόσες διοργανώσεις, χάνει τη δυναμική του και την εμπορική του αξία. Οικονομικά μεγέθη όπως τα ποσά των χορηγιών ή ο τζίρος στο στοίχημα, καθώς και η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος του κόσμου, δείχνουν πως υπάρχει ουσιαστικός χώρος αναβάθμισης και εμπορικής αξιοποίησης.

Μπορεί το μπάσκετ να μην έχει τη δυναμική του ποδοσφαίρου, όμως συγκεκριμένες αγορές όπως πχ. η Ελλάδα, η Λιθουανία και το Ισραήλ έχουν έντονο ενδιαφέρον για τους αγώνες και μετά την Ευρωλίγκα το στοίχημα Basketball Champions League αποτελεί τη δεύτερη πιο δημοφιλή διοργάνωση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αντίστοιχα, τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι υψηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρώπη. Το στοίχημα και η τηλεθέαση αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες για την εμπορική επιτυχία μιας διοργάνωσης. Συνεπώς, με ένα ενιαίο BCL/EuroCup τα μεγέθη γίνονται πιο μεγάλα και η επιτυχία πιο εφικτή. Δεν είναι τυχαίο πως οι στοιχηματικοί ιστότοποι προσφέρουν μεγάλα ποσά σε διαφήμιση στο μπάσκετ και στα υπόλοιπα αθλήματα, με αποτέλεσμα να φιγουράρουν στις φανέλες μεγάλων και μικρότερων συλλόγων.

Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο μέσω μιας συνένωσης, με μια πιθανή κατάργηση του FIBA Europe Cup ή την καθιέρωσή του ως Β’ κατηγορία του νεοσύστατου Κυπέλλου. Αυτή τη στιγμή, στη Eurolegue αγωνίζονται 18 ομάδες και στις υπόλοιπες διοργανώσεις (πέραν των προκριματικών) 96, που είναι πάρα πολλές.

Στάση αναμονής

Από τον Απρίλιο και μετά δεν υπάρχουν ουσιαστικά εξελίξεις στο θέμα. Οι ειδήσεις που ανέφεραν πως τη σεζόν 2025/26 θα είχαμε μια κοινή διοργάνωση BCL/EuroCup δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν. Οι συζητήσεις ανάμεσα σε FIBA και Euroleague έχουν ουσιαστικά ατονήσει ή τουλάχιστον ακόμη δεν έχει διαρρεύσει κάτι προς τα έξω. Δεν έχει καν βρεθεί μια λύση για τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων και τη συμμετοχή παικτών της Euroleague.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως οι δύο πλευρές είναι θετικές και συζητούν αλλαγές στο πλάνο διεξαγωγής. Το σίγουρο είναι πως ο νικητής του Κυπέλλου θα κερδίζει τη συμμετοχή του στη νέα διοργάνωση της Euroleague. Το θέμα, ωστόσο, που έχει την ουσία είναι το οικονομικό.

Δίχως νεότερα, δεν μπορεί κανείς αυτή τη στιγμή να υποστηρίξει βάσιμα πως το 2025/26 θα δούμε κάτι καινούργιο στον χάρτη του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η μόνη θετική είδηση που αφήνει να υπάρχει αισιοδοξία είναι η πρόσφατη δήλωση του προπονητή της ΑΕΚ. Συγκεκριμένα, ο Ντράγκαν Σάκοτα μιλώντας στο ΕΟΚ WebRadio δήλωσε βέβαιος πως του χρόνου θα υπάρχει μία κοινή διοργάνωση. Τόνισε παράλληλα θετική την εξέλιξη αυτή, αναφέροντας πως η νέα διοργάνωση θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, θα ανεβάσει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας και θα προσελκύσει περισσότερους χορηγούς και τηλεοπτικό ενδιαφέρον.

Το χρονικό της ισχυρής αντιπαράθεσης

Η κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές ξεκίνησε το 1991 με την ίδρυση της ULEB από το ιταλικό, το ισπανικό και το γαλλικό πρωτάθλημα μπάσκετ για την προώθηση των οικονομικών συμφερόντων των ομάδων τους στις διοργανώσεις μπάσκετ της FIBA. Το 1996 στην ULEB μπήκαν και οι ελληνικές ομάδες. Τον Μάιο 2000 η ULEB, που αντιπροσώπευε τους πιο ισχυρούς οικονομικά συλλόγους στην Ευρώπη, ανακοίνωσε και προχώρησε στη διεξαγωγή της ULEB Euroleague φεύγοντας πλέον από την «στέγη» της FIBA.
Λόγω του γεγονότος πως η FIBA δεν είχε κατοχυρώσει την ονομασία «Euroleague», έχασε το όνομα αλλά και 54 διαιτητές που ξεκίνησαν τη συνεργασία με τη νέα διοργάνωση. Κάποιοι κορυφαίοι σύλλογοι όπως ο Παναθηναϊκός, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έμειναν για λίγο στη FIBA, αλλά τελικά και αυτές αποχώρησαν και έγιναν μέτοχοι στο νέο σχήμα. Τη χρονιά 2000-01 ωστόσο έγιναν 2 διοργανώσεις, αυτή της Suproleague της FIBA και η νεοσύστατη Euroleague της ULEB.

Η FIBA επιχείρησε, δίχως ιδιαίτερη επιτυχία, να δημιουργήσει στη συνέχεια τη δική της μεγάλη διοργάνωση και να κινηθεί νομικά κατά της ULEB, χωρίς κάποιο θετικό αποτέλεσμα για την ίδια. Η νέα διοργάνωση είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη όλων των κορυφαίων συλλόγων και είχε βρει σημαντικούς χορηγούς για τη χρηματοδότησή της. Το 2004 η FIBA αναγκάστηκε ουσιαστικά να εγκρίνει τόσο τη Euroleague όσο και το δεύτερο σε σημασία τουρνουά του ULEB Cup, της κοινοπραξίας των ευρωπαϊκών ομάδων που μετεξελίχθηκε στο Eurocup. Από την πλευρά της, η FIBA δημιούργησε το FIBA EuroCup και το FIBA Eurochallenge που μετεξελίχθηκαν στο FIBA Champions League και το FIBA Europe Cup.
Η αντιπαράθεση δεν σταμάτησε, ωστόσο, ποτέ και τη σεζόν 2016-17 εντάθηκε με τη FIBA να προχωρά σε αναστολή 14 ευρωπαϊκών ομοσπονδιών. Η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια, μετά και την προσφυγή της ULEB στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της FIBA. Οι δύο πλευρές φαίνεται να βρίσκονται κοντά στην ενοποίηση του BCL και του Eurocup, χωρίς ωστόσο ακόμη κάτι απτό.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr