Μίλτος Ζαμπάρας: «Βελτίωση του εξωδικαστικού και προστασία της πρώτης κατοικίας με ρητό και απόλυτο τρόπο»

Δεν γίνεται να προστατεύονται τα funds και όχι οι λαϊκές οικογένειες», λέει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ

Για το ζήτημα των πλειστηριασμών που αυξάνονται ραγδαία το τελευταίο χρονικό διάστημα μίλησε στο «Δυτικά Fm 92,8» ο βουλευτής Αιτωλοκαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Ζαμπάρας, εκτιμώντας ότι αν δεν παρθούν μέτρα για την περαιτέρω προστασία των δανειοληπτών στο προσεχές μέλλον θα αντιμετωπίσουμε και στη χώρας εικόνες παρόμοιες με αυτές στην Ισπανία με πολίτες να «εκπαραθυρώνονται» από τα σπίτια τους…

«Πώς γίνεται η κυβέρνηση να μιλάει για προστασία των δανειοληπτών την ίδια στιγμή που αυξάνονται σε απόλυτο αριθμό οι πλειστηριασμοί; Επίσης αυτό που αυξάνεται είναι και το ιδιωτικό χρέος. Από τα 366 δισεκατομμύρια που ανέρχεται το ιδιωτικό χρέος, τα 255 είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Αυτό για μια κοινωνία που θέλει να πάει μπροστά, να δει και την επόμενη μέρα δεν αποτελεί ένα βιώσιμο σχήμα. Δεν μπορεί να δώσει προοπτική το γεγονός ότι τα νοικοκυριά πτωχεύουν επί της ουσίας μέσα από τη δυσκολία να ανταποκριθούν στις δανειακές του υποχρεώσεις» ανέφερε αρχικά ο Μίλτος Ζαμπάρας, μιλώντας στην εκπομπή του Δ. Παπαδάκη «Πίσω απ’ τις γραμμές».

Ενώ σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών Χρ. Δήμα, αναφορικά με το εξωδικαστικό μηχανισμό ο Μίλτος Ζαμπάρας εκτίμησε ότι «μπορεί μεν αυτοί που μπαίνουν πλέον στο εξωδικαστικό μηχανισμό να είναι περισσότεροι, η πραγματικότητα όμως λέει ότι πολλοί αναγκάζονται να μπουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειό τους αυτό δεν συνεπάγεται ότι μπορούν να ανταποκριθούν και στους όρους που βάζει ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Το κάνουν προφανώς για να γλιτώσουν τον πλειστηριασμό, αλλά στο τέλος της ημέρας κανένας δεν τους διασφαλίζει ότι θα γλιτώσουν τον πλειστηριασμό».

Μάλιστα ο Μίλτος Ζαμπάρας επ’ αυτού επικαλέστηκε και παραδείγματα όπως
«περίπτωση που εμφανίζεται δανειολήπτης με 600 ευρώ το μήνα εισόδημα από σύνταξη και η δόση είναι 550 ευρώ. Υπάρχει άλλη περίπτωση με χρέος 100.000 ευρώ από κόκκινα στεγαστικά δάνεια που η μηναία δόση βγαίνει 2.000 ευρώ το μήνα. Αν μπορούσε να δίνει 2.000 ευρώ το μήνα, δεν θα χρωστούσε…» Ακόμη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις «όπου δανειολήπτες μπαίνουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και ενώ ο νόμος λέει ρητά ότι εφόσον υποβληθεί η οριστική αίτηση σταματάει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού, πλειστηριασμοί να συνεχίζονται».

Σύμφωνα με τον Μίλτο Ζαμπάρα το ζήτημα των πλειστηριασμών αφορά ευρύτερα την κοινωνική συνοχή γι΄αυτό εκτίμησε πως η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη να προστατέψει την κοινωνία.

«Δεν γίνεται να προστατεύονται σήμερα οι τράπεζες με απόλυτο τρόπο και να μην τις πειράζει κανένας, ενώ έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του ελληνικού λαού… Δεν γίνεται να προστατεύονται τα funds και να μην δίνουν στοιχεία στους δανειολήπτες και να πνίγονται στη «μετάφραση» και να μην έχουν την απαραίτητη πληροφόρηση για να δουν πώς θα κινηθούν. Δεν γίνεται δηλαδή να προστατεύονται αυτοί και να μην προστατεύονται οι λαϊκές οικογένειες. Αυτό είναι το ζήτημα. Αυτή είναι η βασική αντίθεση σήμερα, και εδώ η κυβέρνηση έχει πολύ σημαντικές ευθύνες» ανέφερε ο Μ. Ζαμπάρας και ζήτησε να υπάρξει βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά και «με έναν ρητό και απόλυτο τρόπο προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης».

«Κομματικός διορισμός Προέδρου της Δημοκρατίας, η επιλογή Τασούλα»

Με αφορμή την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα του Κ. Τασούλα, ο Μίλτος Ζαμπάρας σχολίασε και το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

«Ο θεσμός του Πρόεδρου της Δημοκρατίας είναι κυρίως ένας συμβολικός θεσμός και ένας ενοποιητικός θεσμός. Δεν έχει εκτελεστική εξουσία. Επιμένω στον όρο ενοποιητικός θεσμός. Γι’ αυτό υπήρχε τα τελευταία 20-30 χρόνια μια συγκεκριμένη παράδοση στη χώρα μας που έλεγε ότι όταν κυβερνάει ένα κόμμα που τοποθετείται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά κανόνα θα είναι από την άλλη πάντα. Αντίστροφα όταν ένα κόμμα που κυβερνάει τοποθετείται κέντρο αριστερά ή αριστερά, η πρόταση θα είναι επίσης από την άλλη πλευρά. Αυτό γίνεται για να διασφαλίσει αυτόν τον ενοποιητικό ρόλο που έχει ο θεσμός του Πρόεδρου της Δημοκρατίας» είπε ο Μίλτος Ζαμπάρας εκτιμώντας ότι η πρόταση για τον Κ. Τασούλα δεν καλύπτει τους όρους και τις προϋποθέσεις ενός τέτοιου ρόλου για τον ίδιο το θεσμό.

«Ο κ. Τασούλας είναι ένας κομματικός διορισμός Προέδρου της Δημοκρατίας και πραγματικά είχαμε πάρα πολλά χρόνια να το δούμε αυτό» πρόσθεσε ο Μ. Ζαμπάρας και απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν θα ψηφίσει τον Κ. Τασούλα ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού τον είχε ψηφίσει για πρόεδρο της Βουλής, σημείωσε ότι είναι τελείως διαφορετικοί αυτοί οι δύο θεσμοί.
Μάλιστα ο Μ. Ζαμπάρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να εξηγήσει γιατί δεν πρότεινε την ανανέωση της θητείας της Κ. Σακελλαροπούλου, χαρακτηρίζοντας θεσμικό ατόπημα, αλλά και αλαζονεία από την πλευρά του, το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του χωρίς να συναντήσει την απερχόμενη Πρόεδρο.

Τέλος, εξηγώντας γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρότεινε την ανανέωση της θητείας Κ. Σακελλαροπούλου (σ.σ. είχε υπερψηφίσει την πρόταση για το πρόσωπό της το 2020) ο Μ. Ζαμπάρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να μην είναι άφωνος, να μην είναι σιωπηρός, όταν χρειάζεται να μιλάει. Και εδώ, τα προηγούμενα χρόνια είχαμε παραδείγματα και σε σχέση με το Κράτος δικαίου, με τα Τέμπη, με τις υποκλοπές, με τα ζητήματα των κοινωνικών ανισοτήτων και δεν ακούσαμε την απερχόμενη πλέον, πρόεδρο, να τοποθετείται για αυτά τα ζητήματα».

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr