Πρώτη η Δυτική Ελλάδα σε εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ!

Νεκτάριος Φαρμάκης : «Το εμπροσθοβαρές πρόγραμμά μας έχει πλέον βάση»

Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να έχει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στην τρέχουσα περίοδο του ΕΣΠΑ, με στόχο τα υψηλά ποσοστά απορρόφησης να μην έρθουν στο τέλος της προγραμματικής περιόδου, αλλά πολύ νωρίτερα.

Ήδη, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης μιλώντας στο «Δυτικά Fm 92,8» η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία για τη χρονιά που πέρασε, στις 31/12/2024 η Δυτική Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των ελληνικών Περιφερειών σε ποσοστό ενταγμένων έργων με ποσοστό 67,63%. Παράλληλα η Δυτική Ελλάδα είναι τέταρτη ως προς το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων και πέμπτη ως προς τις δαπάνες. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η Δυτική Ελλάδα είχε ποσοστό της τάξης του 25% και βρίσκονταν στις τελευταίες θέσεις της απορροφητικότητας.

«Σκεφτείτε το λίγο, γιατί δεν είμαστε ούτε στα μισά της προγραμματικής περιόδου. Από εκεί που ήμασταν ουραγοί στο ποσοστό της απορρόφησης, το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα έχει πλέον βάση. Και για κάποιους που γνωρίζουν, μπορούν να αντιληφθούν ότι από το συνδυασμό της πρωτιάς στο ποσοστό των ενταγμένων έργων μαζί με την καλή επίδοση στο ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων, αυτό θα μας εκτινάξει σε ποσοστό απορρόφησης περίπου στα μισά της προγραμματικής περιόδου. Αυτό περιμένουμε, γι’ αυτό δουλεύουμε και από αυτό θα κριθεί και η αποτελεσματικότητά μας» ανέφερε ο Νεκτ. Φαρμάκης μιλώντας στην εκπομπή του Δ. Παπαδάκη «Πίσω απ΄τις γραμμές».

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης παράλληλα μιλώντας για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεων, που έχουν πλέον ως εργαλείο οι Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας στα χέρια τους, ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα θα εγκριθούν και οι στρατηγικές των Δήμων, που ακόμη δεν έχουν εγκριθεί, όπως για παράδειγμα στην Αιτωλοακαρνανία για τους Δήμους Μεσολογγίου, Ξηρομέρου, Ακτίου – Βόνιτσας και Αμφιλοχίας.

«Είμαστε πάρα πολύ καλά σε επίπεδο ωριμότητας των σχεδίων» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε πως «ήταν η πολιτική επιλογή της Περιφέρειας να έχουν όλοι οι Δήμοι το εργαλείο των ΟΧΕ για να μπορούν να καλύψουν και τις ανάγκες στην ύπαιθρο. Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη έχει μια κατεύθυνση που αφορά περισσότερο το αστικό περιβάλλον. Επιλέξαμε να έχουμε και μια στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης με το «αφήγημα» της φύσης και του πολιτισμού για να μπορέσουν δήμοι όπως το Αγρινίου να προσεγγίσουν τις ανάγκες των κατοίκων των περιοχών στην ύπαιθρο».

Φέρνοντας ένα ακόμη παράδειγμα ο Νεκτ. Φαρμάκης εξήγησε ότι «το Μεσολόγγι στην προηγούμενη περίοδο είχε Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, όμως δεν μπορούσε να ασχοληθεί με το αστικό περιβάλλον, τώρα όμως θα έχει ΒΑΑ μαζί με το Δήμο Ξηρομέρου. Άρα θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε και με το αστικό περιβάλλον του Δήμου Μεσολογγίου».

«Ο στόχος είναι πως θα κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία, να έχει παλμό και να μην έχει μια ίσια γραμμή στο «καρδιογράφημα» η οικονομία στο πιο απομακρυσμένο χωριό και αυτό νομίζω πρέπει να γίνει ένα στοίχημα συνολικά της χώρας» είπε ακόμη ο Νεκτάριος Φαρμάκης. Και πρόσθεσε : «Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό το πρόγραμμα θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Είναι όμως μια σαφή στρατηγική που αποτελεί μέρος της λύσης. Και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς» υπογραμμίζοντας ότι παράλληλα απαιτούνται και εθνικές πολιτικές.

Δεν υπάρχει ταβάνι στην ΟΧΕ για τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανία»

Με αφορμή την πρόσφατη έγκριση της στρατηγικής για τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανία», ο Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε ότι σε πρώτη φάση η στρατηγική που αποτυπώνεται σε μια σειρά από έργα και δράσεις, προτεραιοποιημένες ανάλογα με την ωριμότητά τους, θα αντλήσει 15,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και τον άξονα 5 που αφορά τις ΟΧΕ. Ενώ αρκετά έργα θα μπορούν να ενταχθούν σε άλλες προσκλήσεις είναι του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, είτε των τομεακών προγραμμάτων. Ωστόσο εξήγησε ότι δεν υπάρχει «ταβάνι» στη χρηματοδότηση καθώς πρόκειται για μια στρατηγική που αφορά κάθε κοινοτικό χρηματοδοτικό εργαλείο. «Από την ικανότητά μας να υλοποιούμε έργα, άρα να κάνουμε δαπάνες, θα κριθεί και η δυνατότητά μας να αντλήσουμε περισσότερους πόρους» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι ένα εργαλείο στρατηγικής, που μας δίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρώπη σου λέει ότι για να μπορέσεις να αντλήσεις πόρους θα πρέπει να έχεις ένα συνολικό αφήγημα και όχι να υποβάλεις καταλόγους έργων ατάκτως ερριμένων με καμία λογική, με καμία συμπληρωματικότητα. Σου λέει, δηλαδή ότι θέλω να μου φτιάξεις ένα αφήγημα ολιστικό, το οποίο θα καλύπτει και περιβάλλον, καθημερινότητα, πολιτισμό και βιώσιμη ανάπτυξη, θα καλύπτει πολλά. Και έτσι λοιπόν φτάσαμε στην απόφαση να αξιοποιήσουμε μια πρόταση που υπήρχε από το «Διάζωμα» και το Σταύρο Μπένο» εξήγησε ο Νεκτ. Φαρμάκης και υπογράμμισε ότι η υπεραξία του προγράμματος είναι ουσιαστικά όλα τα έργα αυτής της εγκεκριμένης πια στρατηγικής να έχουν προέγκριση για ένταξη σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη στο πλαίσιο αυτού το προγράμματος μεταξύ άλλων θα αναστυλωθούν και τα άλλα δύο αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας, η Καλυδώνα και η Μακύνεια, ενώ θα γίνουν δράσεις που αφορούν πεζοπορικές διαδρομές, διάνοιξη ορειβατικών διαδρομών, που κατατείνουν στην τουριστική ανάδειξη, αλλά και αναπλάσεις δημόσιων χώρων, όπως για παράδειγμα είναι η πλατεία Τζαβελαίων στη Ναύπακτο, λιμενική εγκατάσταση στη Βαρεία Ναυπάκτου.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr