ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ;
ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΚΠΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ- ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΕΙΔΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ;
Απαιτείται άμεση αντίδραση Φορέων και Πολιτών!
Παρέμβαση: του Κων/νου Φ. Μαραγιάννη, Εκπαιδευτικού, πρώην Δημοτικού Συμβούλου και Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θέρμου
Τη στιγμή που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε εκδήλωση με θέμα:Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας», παρουσίασε τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα του Διοικητηρίου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στην Ι.Π. Μεσολογγίου, μια ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή πρόταση “Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας” που εμπερικλείει την αρχαία Αιτωλική Συμπολιτεία, ακολουθεί τα βήματα των εξοδιτών του Μεσολογγίου, αναδεικνύει τη σημασία της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου και παράλληλα ενώνει τα πιο σημαντικά υδάτινα στοιχεία της Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, τη λίμνη Τριχωνίδα, τον Εύηνο και τον Αχελώο, αλλά και τις νότιες παράκτιες ζώνες με ορισμένες από τις πιο όμορφες ορεινές περιοχές και αφορά σε τέσσερις δήμους: Μεσολογγίου, Αγρινίου, Ναυπακτίας και Θέρμου (Προβλέπει την Ανάδειξη σημείων ιδαίτερου φυσικού κάλλους και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο Δήμο Θέρμου και Κέντρο Πληροφόρησης και προβολή ζώνης Natura ανατολικού Παναιτωλικού περιοχής Δήμου Θέρμου) και σε φορείς, όπως το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, διαρρέει Σχέδιο-Μελέτη έργου αντλησιοταμίευσης με καταστροφικές συνέπειες για την Τριχωνίδα που προβλέπει δημιουργία τεράστιων εργοταξίων και απόθεσης υλικών εντός γεωργικών καλλιεργειών, με κατασκευή φραγμάτων, υπόγειου σταθμού παραγωγής- άντλησης και εγκατάσταση ανεμογεννητριών…
Μια μελέτη καταστροφική για το μέλλον της Τριχωνίδας και της περιοχής που χοροθετείται εντός των περιοχών του δικτύου Natura 2000.Η μελέτη αυτή αντιστρατεύεται και αναιρεί οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης της μεγαλύτερης, καθαρότερης και ομορφότερης λίμνης της Ελλάδας που φημίζεται για το οικοσύστημά της και φιλοξενεί είκοσι(20) είδη ψαριών και διακόσια(200) είδη πουλιών, πολλά από τα οποία ανήκουν στα απειλούμενα και αυστηρά προστατευόμενα από την κοινοτική και ελληνική νομοθεσία.
Επίσης, η μελέτη αυτή έρχεται σε αντίθεση:
1. Με τη μελέτη για την ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης και τον σχεδιασμό της παραλίμνιας διαδρομής της Τριχωνίδας. Η μελέτη, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Επιπλέον, δρομολογείται από την Περιφέρεια η ορθολογική ανάδειξη της λίμνης Τριχωνίδας, ενώ μέρος αυτής της προσπάθειας είναι και ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε, αναλαμβάνοντας παράλληλα πρωτοβουλίες για την προστασία της ίδιας και των παραλίμνιων περιοχών από την κλιματική αλλαγή.
2.Με τις αποφάσεις της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 23/10/23 στο κτήριο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου, του Δημάρχου Θέρμου Σπύρου Κωνσταντάρα, του Προέδρου ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνου Μπλέτσα, του Προέδρου του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και Αναδόχου της Μελέτης Γ. Τσακούμη και πολλών υπηρεσιακών παραγόντων με θέμα τις δύο μεγάλες μελέτεςπου αφορούν την Τριχωνίδα.. Η μια είναι το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της λίμνης και η δεύτερη είναι η Ειδική περιβαλλοντολογική μελέτη για τις περιοχές Natura που γίνεται σ’ όλη την Ελλάδα και περιλαμβάνει και την λίμνη Τριχωνίδα.Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας εξήγησε επακριβώς τι είναι σε εξέλιξη, τι οδεύει προς ολοκλήρωση, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των δύο μεγάλων μελετών και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα τόνισε πως σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε τι επιτρέπεται να γίνει στη λίμνη Τριχωνίδα με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, ώστε έπειτα να αναζητηθούν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και παραπέμπει στο 1990, όταν, τότε, ερήμην των τοπικών κοινωνιών, ξεκίνησαν έργα μεταφοράς νερού στην Αθήνα και αποτράπηκε με την αντίδραση όλων των Φορέων και τη δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής μας.
Θα πρέπει άμεσα να αντιδράσουν τα δημοτικά Συμβούλια των Δήμων, οι φορείς και οι κάτοικοι των περιοχών αλλά και ολόκληρης της Αιτωλοακαρνανίας για το καταστροφικό αυτό σχέδιο που αντιστρατεύεται κάθε προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης της Τριχωνίδας με σεβασμό στο περιβάλλον.