Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Αγρινίου : “Tέτοια ώρα, τέτοια λόγια”

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Αγρινίου για τη περίοδο 2012 – 2014 συζητήθηκε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου και παρουσιάστηκε το κείμενο που θα τεθεί σε διαβούλευση, ώστε τις επόμενες μέρες να καταρτιστεί με τις προτάσεις παρατάξεων και φορέων το τελικό κείμενο που θα έρθει προς ψήφιση.

Ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός τόνισε πως ανεξάρτητα από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο δήμος δεν θα πρέπει να πάψει να διεκδικεί και να σχεδιάζει το μέλλον. Αρχικά έφερε ως παράδειγμα το επιχειρησιακό πρόγραμμα του καποδιστριακού δήμου Αγρινίου και το σχεδιασμό που είχε γίνει για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού Αγρινίου, που μπαίνει σε φάση υλοποίησης με τη δημοπράτησή του το επόμενο διάστημα. «Μπορεί να μην έχουμε πόρους αλλά πρέπει να σχεδιάζουμε και να διεκδικούμε ώστε να έχουμε ώριμες προτάσεις όταν βρεθούν οι πόροι» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Νίκος Καζαντζής χαρακτήρισε άσχημη τη θέση στην οποία βρίσκεται ο δήμος Αγρινίου και σημείωσε ο δήμος είναι απλά υποχρεωμένος να καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο επειδή το προβλέπει ο νόμος. Πρόσθεσε μάλιστα πως πολλά από τα έργα και τις δράσεις που σχεδιάζονται δεν θα υλοποιηθούν λόγω της έλλειψης πόρων ούτε στην επόμενη τετραετία. Και κατέληξε σημειώνοντας ότι ο δήμος θα είναι αναγκασμένος να πραγματοποιεί μόνο έργα επιβίωσης και απαραίτητα απλώς και μόνο λειτουργία του δήμου.

Από την μεριά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Βασίλης Νικάκης τόνισε πως το παλιό επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου Αγρινίου είχε περισσότερες αστοχίες από θετικά και πρόσθεσε πως δεν έχει γίνει ο απολογισμός του. Ο κ. Νικάκης εστίασε περισσότερο στην έλλειψη των πόρων και τη μη διεκδίκησή τους από τη μεριά του δήμου, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε αόριστες και ανεφάρμοστες τις πολιτικές και τους σχεδιασμούς που προβλέπει τα επιχειρησιακό πρόγραμμα. Αναρωτήθηκε μάλιστα εμφατικά με ποια λογική το πρόγραμμα μιλά για βιώσιμη κοινωνική ανάπτυξη όταν οι πολίτες δυστυχούν και τρέχουν στα κοινωνικά παντοπωλεία.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ο Παύλος Μοσχολιός χαρακτήρισε ρεαλιστική την πρόταση του προγράμματος με την έννοια ότι περιέχει έργα και δράσεις που παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία μπορούν να γίνουν, τόνισε όμως πως το πρόγραμμα θα πρέπει να περιέχει και στόχους.

Γενικά πάντως κρίνοντας, η συζήτηση είχε θεωρητικό περισσότερο χαρακτήρα και η σκοπιά με την οποία μπορεί να δει κανείς το θέμα εξαρτάται από το πόσο αισιόδοξος ή όχι είναι για την οικονομική πορεία της χώρας. Είναι σίγουρα αναγκαίο να υπάρχει σχεδιασμός και προς αυτή τη κατεύθυνση κινείται και η δημοτική αρχή, εξίσου όμως αναγκαία είναι και η διεκδίκηση των πόρων που η αυτοδιοίκηση στερείται άδικα τόσο χρόνια.

Το κείμενο εν τέλει εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης το επόμενο διάστημα θα έρθει προς ψήφιση το τελικό κείμενο.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Παπαδάκης