Χριστίνα Σταρακά: «Η προστασία των παραγωγών έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης»
Στην ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά, μεταφέροντας στη Βουλή την αγωνία των καλλιεργητών της Αιτωλοακαρνανίας για την πρωτοφανή καθυστέρηση προκήρυξης των προγραμμάτων αντιχαλαζικής προστασίας απάντησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου, έχουν ήδη εκδοθεί δύο Προσκλήσεις και, στο πλαίσιο της δεύτερης Πρόσκλησης, υποβλήθηκαν από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας 5 αιτήσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν στο σύνολό τους και ενισχύθηκαν με το συνολικό καταβληθέν ποσό των 745.793,33 € ενώ Ο ΕΛΓΑ και το ΥΠΑΑΤ επεξεργάζονται το θεσμικό πλαίσιο και επί μέρους ζητήματα που αφορούν στην τρίτη Πρόσκληση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός της άνοιξης 2025.
«Η προστασία των παραγωγών από τον παγετό, την βροχή και το χαλάζι ειδικά σε μια εποχή που η κλιματική κρίση πλήττει ακατάπαυστα τον πρωτογενή τομέα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν καλλιέργειες, όπως αυτές του ακτινιδίου που επηρεάζονται σημαντικά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η μείωση της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος θα έπρεπε να είχαν κινητοποιήσει γρηγορότερα τα αντανακλαστικά του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΑ, ώστε να είχε ήδη τελειώσει το θέμα με τις ενισχύσεις του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας. Αναμένουμε αγωνιωδώς την τρίτη Πρόσκληση του προγράμματος που σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου πρόκειται να εκδοθεί εντός της άνοιξης. Ελπίζουμε οι εξαγγελίες του ΥΠΑΑΤ να πραγματοποιηθούν εγκαίρως και όχι όπως μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση, επιδεικνύοντας πρωτοφανής και άλλοτε σκανδαλώδη καθυστέρηση απέναντι στις υποχρεώσεις της προς τους αγρότες, τους στυλοβάτες της οικονομίας της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι μοχθούν καθημερινά για να τα βγάλουν πέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Χριστίνα Σταρακά.