Αντλησιοταμίευση στην Τριχωνίδα: Ελλείψεις στη μελέτη βλέπει ο ΟΦΥΠΕΚΑ

Αδυναμία γνωμοδότησης λόγω ελλείψεων στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της αντλησιοταμίευσης της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» στην Τριχωνίδα δήλωσε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον Οργανισμό στον οποίο υπάγονται για να προστατεύονται όλες οι περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές Natura της χώρας, όπως η Τριχωνίδα. O ΟΦΥΠΕΚΑ στο κείμενο που ανήρτησε στο Περιβαλλοντικό Μητρώο προβαίνει σε αρκετές παρατηρήσεις επί της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (EOA), που περιλαμβάνεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου καταγράφοντας ουσιαστικά αρκετές ελλείψεις και ατεκμηρίωτα συμπεράσματα. Υπενθυμίζεται πως αρκετές υπηρεσίες, όπως το Δασαρχείο Αγρινίου, η Διεύθυνση Δασών, η Επιθεώρηση Δασών έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά για το έργο.

Ενδεικτικά μεταξύ άλλων σύμφωνα με τον ΟΦΥΠΕΚΑ η προσέγγιση της ΕΟΑ με έμφαση κυρίως στη μικρής κλίμακας κατάληψη/απευθείας όχληση ενδιαιτημάτων εντός της «Ειδικής Ζώνης Διατήρησης» και στη μόλις 0,05 μ. μεταβολή της στάθμης (χωρίς να εξηγείται όμως πως προκύπτει αυτό το μέγεθος με βάση την υδρολογία της λίμνης, τις εποχικές διακυμάνσεις της στάθμης της και τη διαχείριση της άντλησης/απελευθέρωσης των υδάτων της προς/από τον άνω ταμιευτήρα) είναι ελλιπής και δεν καλύπτει όλο το φάσμα των δυνητικών επιπτώσεων.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ κρίνει ότι περαιτέρω στοιχεία, μελέτες και ανάπτυξη μοντέλων πρόβλεψης των επιπτώσεων της λειτουργίας του προτεινόμενου έργου στο λιμναίο οικοσύστημα κρίνονται απαραίτητα για τη δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων από την υλοποίηση του έργου, και συγκεκριμένα:
• Αναλυτική λιμνολογική μελέτη από ειδικούς επιστήμονες, με την κατάλληλη μεθοδολογία και την πλήρη αξιοποίηση προ-υπαρχόντων σχετικών επιστημονικών δημοσιεύσεων και δεδομένων, που θα καλύπτει τόσο τις αβιοτικές όσο και τις βιοτικές παραμέτρους του οικοσυστήματος της λίμνης Τριχωνίδας και τις αναμενόμενες μεταβολές από τη λειτουργία του έργου και να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον:

O χάρτης του έργου αντλησοταμίευσης: έχουν επισημανθεί σε κίτρινο πλαίσιο οι 3 χώροι εργοταξίων και με μπλε, οι 4 αποθεσιοθάλαμοι

A) Μελέτη της υφιστάμενης σε κάθε εποχή κατάστασης σε ότι αφορά την υδρολογία και την υδρογραφία της λίμνης (εισροές – εκροές, ρεύματα, κατανομή θερμοκρασίας, διαλυμένου οξυγόνου και θρεπτικών), με έμφαση στην περιοχή γύρω από το σημείο υδροληψίας, και υδροδυναμικές προσομοιώσεις των αναμενόμενων μεταβολών από τη λειτουργία του έργου. Από τη μελέτη αυτή θα πρέπει να προκύπτουν και να τεκμηριώνονται οι αναμενόμενες επιπτώσεις της λειτουργίας του έργου στη στάθμη της λίμνης.
Β) Αναλυτική οικολογική και ιχθυολογική μελέτη με έμφαση σε επιλεγμένα είδη ψαριών, όπως ο νανογοβιός και η αθερίνα, και προσομοίωση των αναμενόμενων μεταβολών/διαταραχών στα διάφορα τροφικά επίπεδα της λίμνης και τους ιχθυοπληθυσμούς εξαιτίας της άντλησης ζωντανών οργανισμών και των φυσικοχημικών και υδρολογικών μεταβολών κατά τη λειτουργία του έργου.
• Αναλυτική τεχνική περιγραφή της κατασκευής και λειτουργίας της κάτω υδροληψίας, που να καταδεικνύει πώς θα ελαχιστοποιηθεί η εισρόφηση ζωντανών οργανισμών και η τοπική και ευρύτερη διατάραξη της υδρολογίας και των φυσικοχημικών συνθηκών της λίμνης.
• Περαιτέρω έρευνα πεδίου εστιασμένη στον οικότοπο προτεραιότητας 7210 (ασβεστούχοι βάλτοι), ιδίως κατά την περίοδο κατώτατης στάθμης της λίμνης, για να τεκμηριωθεί η διαφύλαξη της ακεραιότητάς του κατά τη λειτουργία του έργου.

Την ίδια ώρα οι κοινωνικές αντιδράσεις στην προοπτική ενός τέτοιου έργου στην Τριχωνίδα συνεχίζονται. Την Κυριακή 33 φορείς από την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου και του Θέρμου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν μια ακόμη ενημερωτική εκδήλωση – διαμαρτυρία, αυτή τη φορά στην παραλία των Σιταραλώνων στην Τριχωνίδα.

Οι φορείς της περιοχής θεωρούν ότι εάν υλοποιηθεί το έργο αυτό θα είναι η «καταδίκη» της Τριχωνίδας και της ευρύτερης περιοχής, εκτιμώντας ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες. Μεταξύ άλλων οι φορείς της περιοχής εστιάζουν στο γεγονός ότι η αντλησιοταμίευση θεωρητικά ενδείκνυται κυρίως για τις τεχνητές λίμνες -και όχι τις φυσικές όπως η Τριχωνίδα- που δημιουργήθηκαν για την αποταμίευση νερού και την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση οι φορείς της περιοχής είναι έτοιμοι να προσφύγουν όχι μόνο στα ελληνικά δικαστήρια, αλλά και στα ευρωπαϊκά όργανα σε περίπτωση που το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δώσει περιβαλλοντικούς όρους για να προχωρήσει το έργο.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔιαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr