Με αφορμή την πρόσφατη ρύθμιση του Υπουργού Υγείας σχετικά με την άρση των χρονικών περιορισμών στις διαγνωστικές εξετάσεις ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Γιατρών (ΠΟΕΡΓΙ) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης.
Όπως υποστηρίζουν οι εργαστηριακοί γιατροί, για άλλη μια φορά, το κράτος επιβάλλει κοινωνικές παροχές χωρίς να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των παρόχων υγείας. Μάλιστα η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι πάνω από τις μισές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ καλύπτονται από τους ίδιους τους εργαστηριακούς γιατρούς. Στο πλαίσιο αυτό και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας αντιδρά ζητώντας με ανακοίνωσή του χρηματοδότηση κάθε νέου μέτρου που αυξάνει τη δαπάνη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση :
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας περί άρσης των χρονικών περιορισμών στις διαγνωστικές εξετάσεις για ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς, καθώς και τη σχετική ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) θέτουμε δύο ερωτήματα:
Ποιος αποφασίζει χωρίς να πληρώνει;
Και ποιος τελικά πληρώνει;
Η άρση των περιορισμών είναι σωστή και επιβεβλημένη. Αλλά θα έπρεπε να υπάρχει πρόνοια για την κάλυψη της επιπλέον δαπάνης.Η παντελής απουσία πρόσθετης χρηματοδότησης καθιστά ακόμα πιο προβληματική την ήδη χαοτική οικονομική κατάσταση των ιδιωτικών εργαστηρίων. Το Υπουργείο και ο ΙΣΑ αγνοούν πλήρως την οικονομική κατάρρευση που βιώνουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, και εξακολουθούν την ίδια πρακτική: παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής με ξένα χρήματα.
Τις παρεμβάσεις αυτές τις χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι εργαστηριακοί γιατροί μέσω του μηχανισμού του clawback, που οδηγεί σε οικονομική ασφυξία. Περισσότερες από τις μισές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ πληρώνονται από τους εργαστηριακούς επιστήμονες που τις διενεργούν.Αυτό το μοντέλο δεν είναι ούτε βιώσιμο, ούτε ηθικά αποδεκτό, ούτε συμβατό με οποιοδήποτε ευρωπαϊκό πρότυπο. Αποτελεί θεσμοθετημένη μεταφορά του κόστους της δημόσιας υγείας στους ιδιώτες
παρόχους.
Οι εργαστηριακοί γιατροί δεν είναι “χορηγοί” της δημόσιας υγείας. Δεν αποδεχόμαστε να συνεχίσουμε να καλύπτουμε τις αδυναμίες του συστήματος σε βάρος της ίδιας μας της επιβίωσης.
Ζητούμε:
● Άμεση κατάργηση του clawback, που οδηγεί σε συστηματική διάλυση τον κλάδο.
● Πλήρη και προβλεπόμενη δημόσια χρηματοδότηση κάθε νέου μέτρου που αυξάνει τη δαπάνη.
Για το Δ.Σ. ΣΙΔΕΙΔΕΛ
Η Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Κώτσα Κυριακή Κατσαρού Καλλιόπη