Αιτωλοακαρνανία: 6,2% αύξηση στα ενοίκια «έφερε» το «Σπίτι μου 2»

Το «Σπίτι μου 2» έφερε νέες (κερδοσκοπικές) ανατιμήσεις στα ενοίκια 
Μόλις 233 δάνεια εγκρίθηκαν μέχρι στιγμής στη Δυτική Ελλάδα 

Με αισθητές αυξήσεις στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων σε όλη την επικράτεια ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2025. Όλοι οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως υπάρχουν αισθητές αυξήσεις, ειδικά μετά την έναρξη του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου 2» τον Ιανουάριο, ενισχύοντας τη ζήτηση για κατοικίες προς πώληση σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα σε περιοχές με διαθεσιμότητα κατοικιών που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.

Ενδεικτικό των κερδοσκοπικών τάσεων που έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» είναι το γεγονός ότι οι περιοχές της Αττικής που σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας το 1 ο τρίμηνο του 2025 είναι: το Πέραμα (28,9%), η Δραπετσώνα (28,3%) και τα Άνω Πατήσια (23,4%). Δηλαδή, οι φθηνότερες περιοχές στις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα τα οποία να πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος «Σπίτι μου 2».

Και οι νέες ανατιμήσεις στις τιμές των ενοικίων έρχονται ενώ το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» φαίνεται να μην εξελίσσεται καθόλου ικανοποιητικά. Παρά τις αθρόες αιτήσεις που υποβλήθηκαν στις τράπεζες, οι ενδιαφερόμενοι δεν βρίσκουν εύκολα κατοικίες προς πώληση, διότι η προσφορά είναι περιορισμένη και οι τιμές των διαμερισμάτων εξακολουθούν να αυξάνονται. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι το ακίνητο θα πρέπει να διαθέτει την ηλεκτρονική του ταυτότητα, καθώς επίσης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον εικοσαετίας. Το τελευταίο περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα και σημαίνει ότι το ακίνητο θα «ζητήσει» κι άλλα χρήματα στη συνέχεια, για αλλαγές και επιδιορθώσεις. Εάν υπολογίσει κανείς και την ιδία συμμετοχή που θα πρέπει να έχει εξαρχής στην τσέπη του ο ενδιαφερόμενος, εκτός από το δάνειο που θα του χορηγηθεί, το πρόβλημα για τους περισσότερους καταλήγει να είναι ανυπέρβλητο.

Το ράλι των τιμών των κατοικιών (είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση) σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας του spitogatos συνεχίζεται σε όλη τη Ελλάδα, με διαφοροποιήσεις φυσικά ανάλογα με την περιοχή και τις ιδιαιτερότητές της. Συγκεκριμένα, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών κατέγραψε αύξηση 8,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, ενώ σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2024 σημείωσε μικρή άνοδο 3,1%. Αντίστοιχα, οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών παρουσίασαν ετήσια αύξηση 6,7%, ενώ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 3,7%.

Στην Αιτωλοακαρνανία η αύξηση ως προς τα ενοίκια είναι ανέρχεται στο 6,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ενώ μικρότερη είναι προς τη μέση τιμή πώλησης, που διαμορφώνεται στο 4% και στα 990 ευρώ το τετραγωνικό, μιλώντας πάντα ως προς τη μέση τιμή. Τηρουμένων των αναλογιών οι τιμές στην Αιτωλοακαρνανία, αν και αυξάνονται, παραμένουν κάπως πιο συγκρατημένες σε σχέση άλλες περιοχές της χώρας ή γειτονικές περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, στην Αχαΐα η αύξηση των ενοικίων το πρώτο τρίμηνο του 2025 ανήλθε στο 9,1%, ενώ στη γειτονική Άρτα έφτασε το 17,2%(!). Και σημειωτέον ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι τιμές των ενοικίων κατά μέσο όρο σε απόλυτες τιμές βρίσκονταν ήδη ψηλότερα από τις τιμές στην Αιτωλοακαρνανία.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι νέες ανατιμήσεις στα ενοίκια έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες αυξήσεις. Ήδη το 2024 συνολικά σε σχέση με το 2023 η μέση τιμή ενοικίασης για κατοικίες στην Αιτωλοακαρνανία αυξήθηκε κατά 6,1%. Επομένως, ακόμη στις σχετικά φθηνότερες περιοχές της χώρας, όπως η Αιτωλοακαρνανία, το πρόβλημα της στέγασης γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Δυτική Ελλάδα έχει το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό υπερβολικής επιβάρυνσης από το κόστος στέγασης, με το 29,1% των νοικοκυριών να αναγκάζονται να δαπανήσουν πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για να καλύψουν το ενοίκιό τους.

Μέσα στους 2,5 πρώτους μήνες, υπάρχουν 4356 ενεργές υπαγωγές αξίας 520 εκατ. ευρώ, επί συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 26% του προγράμματος, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών ως προς την υλοποίηση του Προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ».Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του Υπουργείου μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχουν εγκριθεί 233 δάνεια ύψους 25.243.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔιαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr