Χωρίς λόγο οι Δήμοι στο πρόγραμμα αναβαθμίσεων των σχολείων «Μαριέττα Γιαννάκου»
«Ρουσφετάκια» μεταξύ των υπηρεσιακών στελεχών του Υπ. Παιδείας καταγγέλλει ο Γ. Παπαναστασίου
Όταν πέρυσι στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκη ανακοίνωνε το πρόγραμμα με την ονομασία «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση και ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων ανά τη χώρα, η ανακοίνωση αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους Δήμους που έχουν την αρμοδιότητα της συντήρησης των σχολικών κτιρίων. Εσχάτως όμως επικρατεί έντονος προβληματισμός για τον τρόπο επιλέγεται να προχωρήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ, που φιλοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες για 645 σχολεία σε 249 Δήμους.
Ωστόσο το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., τον ενιαίο κατασκευαστικό φορέα του Ελληνικού κράτους για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές, που υπάγεται στο υπουργείο Υποδομών.Ωστόσο οι Δήμοι δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο λόγο ως προς την επιλογή των σχολικών κτιρίων, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι σήμερα αυτοί έχουν την ευθύνη για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων. Έτσι μηχανικοί της ΚΤΥΠ επισκέπτονται τα σχολεία, μιλάνε με τους διευθυντές και παίρνουν κατευθύνσεις για να εκπονήσουν τις μελέτες. Την επιλογή φέρονται να την κάνουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ή απευθείας το Υπουργείο, χωρίς διαβούλευση ή διαφάνεια.
Έτσι, καταγγέλλεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις επισκευές δευτερεύουσας σημασίας προκρίνονται την ώρα που άλλα σχολεία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ παράλληλα υπάρχει έντονος προβληματισμός και για τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η κατανομή μεταξύ των δήμων.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου και β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας για το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική.
«Όταν δεν είναι μπροστά το Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε θέματα. Από την ώρα που την ευθύνη συντήρησης των σχολείων την έχουν οι δήμοι το Υπουργείο Εσωτερικών θα έπρεπε να ήταν μπροστά στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου». Για ποιο λόγο το πάνε στην ΚΤΥΠ, που ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών; Το πρόγραμμα πρέπει να πάει στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλιώς να φύγει η αρμοδιότητα συντήρησης των κτιρίων από εμάς και να την πάρει η ΚΤΥΠ» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπαναστασίου.
Ενώ προκάλεσε εντύπωση η καταγγελία που έκανε στη συνέχεια. «Από πού και ως που πάει το πρόγραμμα στο Υπουργείο Παιδείας; Είναι αδιανόητο, επέλεξαν τα σχολεία με βάση τους διευθυντές και τους περιφερειακούς διευθυντάδες «παραπάνω», οι οποίοι μεταξύ τους κάνανε ρουσφετάκια ο ένας τον άλλον. Είναι τραγικό όλο αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου. Και πρόσθεσε ο δήμαρχος Αγρινίου πως κάποιοι διευθυντές βάζουν κάθε τόσο και θέματα επικινδυνότητας, έχοντας βρει το σχετικό σημείο στο νόμο και καταστρατηγούν την έννοια της επικινδυνότητας. «Επικίνδυνο τι; Αν είναι άβαφος ο τοίχος, είναι επικίνδυνο;» αναρωτήθηκε με νόημα ο Δήμαρχος Αγρινίου.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη του προγράμματος. Όταν πριν από ένα μήνα περίπου υπογράφηκε μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών η πρώτη σύμβαση δωρεάς και χορηγίας που αφορά την εκπόνηση μελετών, τη σύνταξη τευχών δημοπράτησης και την έκδοση οικοδομικών αδειών – 100 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που προσφέρουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ανακοινώθηκε η κατανομή μεταξύ των περιφερειών. Με την επίσημη ενημέρωση να λέει ότι θα ενταχθούν 47 σχολεία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει επισήμως γνωστό ποια θα είναι η κατανομή σε επίπεδο Δήμων ή ποια συγκεκριμένα σχολεία έχουν ενταχθεί.