24-30 Απριλίου – Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού
Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού για τη γενικότερη υγεία και ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού.
Φέτος, καθώς το 2025 είναι το ενδιάμεσο σημείο της διεθνούς στρατηγικής για το εμβολιασμό έως το 2030, η Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης επικεντρώνεται όχι μόνο στα οφέλη του εμβολιασμού σήμερα, αλλά και στις δυνατότητες που προσφέρει για την υγεία των ανθρώπων τα επόμενα χρόνια. Με σύνθημα μας «Προστατεύουμε. Ενημερώνουμε. Εμβολιάζουμε.», η φετινή εβδομάδα εστιάζει στην ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης του πληθυσμού, καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στα εμβόλια.
Τα εμβόλια, είναι μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του 20ου αιώνα και παραμένουν βασικό κοινωνικό αγαθό. Συμβάλλουν καθοριστικά στην πρόληψη και στην προστασία από τα λοιμώδη νοσήματακαι αποτελούν ένα από τα πιο ασφαλή και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης σοβαρών ασθενειών, αποτρέποντας κάθε χρόνο εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου συντάσσεται με τους φορείς υγείας, υποστηρίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι αναπόσπαστο στοιχείοτης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Τα εμβόλια είναι κρίσιμα για την πρόληψη και τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών, ενισχύουν την παγκόσμια ασφάλεια υγείας και αποτελούν ζωτικό εργαλείο στην αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς για τηνCovid-19, έχει επέλθει εμβολιαστική κόπωση στους πολίτες, οι οποίοι δεν ακολουθούν τις συστάσεις για εμβολιασμό.Δυστυχώς, το φαινόμενο της εμβολιαστικής κόπωσης καταγράφεται και στους επαγγελματίες υγείαςκαι σε συνδυασμό με τη διστακτικότητα για τους εμβολιασμούς, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία, κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα με κόπο έχουμε καταφέρει τόσα χρόνια μέσω των Εθνικών Προγραμμάτων Εμβολιασμών και της εφαρμογής τους.
Στόχοι μας είναι:
Ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο σύστημα εμβολιασμών.
Αναπλήρωση των χαμένων εμβολιασμών, ειδικά σε παιδιά και ευάλωτους ενήλικες.
Προώθηση του εμβολιασμού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, όχι μόνο στην παιδική ηλικία.
Αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και διάδοση επιστημονικά τεκμηριωμένων δεδομένων.
Συνεργασία μεταξύ φορέων υγείας, κοινωνικών υπηρεσιών και κοινοτήτων για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης.
Η επένδυση στην πρόληψη μέσω του εμβολιασμού δεν αφορά μόνο την υγεία του κάθε ατόμου, αλλά και τη συλλογική ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας.
Μένουμε ενημερωμένοι – Μένουμε υγιείς – Εμβολιαζόμαστε!
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΩΣΣΑΣ