Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αγρινίου, με ανακοίνωσή της ενημερώνει τους Δημότες, “για την προσπάθεια που κάνει και μεθοδεύει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), για την πλήρη μετατροπή των δήμων σε επιχειρηματίες. Σχεδιάζει την παράδοση του συνόλου σχεδόν της δημοτικής δραστηριότητας που αφορά την καθημερινότητα των εργατικών λαϊκών οικογενειών, σε επιχειρηματίες. Πριν λίγες μέρες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, παρουσιάστηκε η πρόταση δημιουργίας Κεφαλαίου Επενδύσεων σε Υποδομές ΟΤΑ (ΚΕΥΟ), το οποίο θα επενδύει σε έργα των δήμων που θα αποφέρουν κέρδος στον επενδυτή.”
Αναλυτικά η ανακοίνωση :
Αυτές οι άκρως αντιλαϊκές εξελίξεις είναι μια απόδειξη, είναι μια «απάντηση», σε όλους αυτούς που «αναρωτιούνταν» τάχα, το προηγούμενο διάστημα, για το που «βλέπει» η ΛΑϊκή Συσπείρωση Αγρινίου τις «ιδιωτικοποιήσεις» σε μία σειρά πτυχές του Δήμου. Και αναφερόμαστε στην συζήτηση που άνοιξε, με αφορμή την «ανάπλαση» του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου, αλλά και σε άλλα ζητήματα, όπως την ανταποδοτική λειτουργία του Δήμου κ.α. Είναι γνωστή η τακτική τους. Συνεχώς προβάλλουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν ότι «κινδυνολογούμε», λέγοντας «ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ακόμα». Και όλα αυτά σε μία προσπάθεια να αποκρύψουν τον αντιδραστικό ρόλο του Καλλικράτη που ψήφισαν. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το ρόλο του. Ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, λες και όλες αυτές οι εξελίξεις είναι «τυχαίες» και δεν είναι στρατηγική επιλογή της Ε.Ε., όπως εμείς υποστηρίζουμε!
Όλοι μαζί: Δημοτική Αρχή, παρατάξεις, κόμματα, συμβιβασμένοι συνδικαλιστές που υμνούν ως μονόδρομο τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και την Ευρωπαϊκή ένωση επιταχύνουν την παράδοση των κοινωνικών δομών σε ιδιωτικούς φορείς, ξηλώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους, αξιοποιώντας την κρατική υποχρηματοδότηση και οδηγούν στην επιβολή και ενίσχυση της ανταποδοτικότητας, σπάνε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, προωθούν νέες μορφές εκμετάλλευσης και προσαρμόζουν τη λειτουργία τους, με τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας μέσω ΜΚΟ, δηλ της δουλειάς των 625 ευρώ για 5 μήνες. Συγκεκριμένα στην απόφασή του Δ.Σ. ,προτείνονται προς επένδυση τα εξής έργα:
• Δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης,
• Βιολογικοί σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων. Μονάδες αφαλάτωσης.
• Δίκτυα τηλεθέρμανσης. Μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων.
• Έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
• Έργα ενεργειακής Απόδοσης, συμπαραγωγής και διαχείρισης ενέργειας.
• Επίσης στα προτεινόμενα έργα είναι και το ξεπούλημα της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και συγκεκριμένα οι δημοτικές και δημόσιες κτιριακές υποδομές, οι υποδομές στάθμευσης και οι αθλητικές, πολιτιστικές και τουριστικές υποδομές.
Πρόκειται για δράσεις που περιλαμβάνονται και στο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα ανάμεσα σε ελληνική και γερμανική τοπική διοίκηση.
Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσιάστηκε στις 23 Οκτωβρίου 2012 το ΚΕΥΟ θα είναι επενδυτικό Κεφάλαιο που θα δημιουργηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), την Attica Bank, τη θυγατρική της Attica Finance και την ΚΕΔΕ.
Το αρχικό ύψος του κεφαλαίου θα ανέλθει στα 3,15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ΤΠΔ θα βάλει 1,5 εκατομμύριο ευρώ, η Attica Bank και η Attica Finance επίσης 1,5 εκατομμύριο ευρώ και η ΚΕΔΕ 150.000 ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή το ΤΠΔ έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών ρύθμιση με την οποία να καθίσταται δυνατή η συμμετοχή του Ταμείου σε Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών – όπως είναι η προτεινόμενη νομική μορφή του ΚΕΥΟ.
Οι επενδύσεις θα εγκρίνονται από Επενδυτική Επιτροπή που θα συστήσει η Attica Bank. Οι δήμοι θα προχωρούν στην προκήρυξη των έργων με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ή συμβάσεις παραχώρησης. Η πρόταση της ΚΕΔΕ ψηφίστηκε ομόφωνα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση συμμετέχει στις συνεδριάσεις χωρίς δικαίωμα ψήφου. Η Ελ. Παντελάκη, δημοτική σύμβουλος Πειραιά και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που ήταν εκεί ,ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα ως απαράδεκτο. Υπογράμμισε ότι η πρόταση της ΚΕΔΕ είναι μια ακόμα θηλιά στο λαιμό του λαού, ο οποίος δεν έχει Υγεία, Παιδεία, του κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις και θα πρέπει να φορολογηθεί επιπλέον για να έχει ύδρευση και αποχέτευση. Θύμισε ότι την ίδια ώρα που η ΚΕΔΕ επεξεργάζεται τέτοιες προτάσεις, που μετατρέπουν πλήρως την τοπική διοίκηση σε επιχείρηση, υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, όπως καθαρίστριες, μουσικοί, γυμναστές, εργαζόμενοι σε προγράμματα ΜΚΟ, ωρομίσθιοι. “Τα συμπεράσματα δικά σας!”