«Κύριε καθηγητά, έχουμε κι εμείς εκλογές». Αυτό είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα, όταν ο τελευταίος τηλεφώνησε για να διαμαρτυρηθεί για τις καθυστερήσεις στη δόση.
Η φράση αυτή του κ. Σόιμπλε είναι ενδεικτική της στάσης που θα κρατήσει το Βερολίνο απέναντι στη χώρα μας στους επόμενους μήνες ως τις γερμανικές εκλογές. Ολα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί για σχεδόν ένα χρόνο ακόμη αυτό το τρενάκι του τρόμου για την Ελλάδα. Δεν είναι απίθανο να παραταθεί για πολλούς μήνες η αγωνία της Ελλάδας και να συνεχίσει να σχοινοβατεί η χώρα μας μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ως το φθινόπωρο του 2013.
Η Μέρκελ θέλει να κερδίσει τις εκλογές
1. Η Ανγκελα Μέρκελ επιμένει στη γερμανική συνταγή λιτότητας για να δείξει στους συντηρητικούς ψηφοφόρους της ότι οι θυσίες που έκαναν οι Γερμανοί είναι η καλύτερη συνταγή. Κι ότι κανείς Ευρωπαίος, πολύ περισσότερο οι σπάταλοι και τεμπέληδες Ελληνες, Ιταλοί και Ισπανοί δεν μπορούν να εισπράξουν γερμανικά κονδύλια για να καλύψουν τα ελλείμματά τους εάν προηγουμένως δεν τιμωρηθούν, σφίγγοντας το ζωνάρι. Αυτό θα είναι και το βασικό επιχείρημά της στην προεκλογική περίοδο.
2. Η Γερμανία φοβούμενη μήπως κάποια από τις χώρες του Νότου της «σκάσει στα χέρια», θα ακολουθεί την τακτική του μαστίγιου και του καρότου. Θα απελευθερώσει τη δόση των 31,5 δισ., παρά τις «κορόνες» Σόιμπλε, μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες.
3. Ολες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία αναζητεί προσωρινές λύσεις με μικρό πολιτικό κόστος. Θεωρεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο για το 2013, οπότε καλύπτεται η καταστατική ρήτρα του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να υπάρχουν εξασφαλισμένα χρήματα για τους προσεχείς 12 μήνες, ώστε να καταβάλει το Ταμείο το δικό του μερίδιο στη δόση. Εάν υπάρξει κενό, θα καλυφθεί με εκδόσεις εντόκων. Για τη μετά το 2013 περίοδο βλέπουμε.
4. Για το θέμα της επιπλέον χρηματοδότησης, που κυμαίνεται κάπου μεταξύ 25 και 30 δισ. ευρώ, η λύση που προτείνει η Γερμανία είναι να στείλει την μπάλα στην εξέδρα ως τις γερμανικές εκλογές.
5. Ως προς τη βιωσιμότητα, η Γερμανία απορρίπτει αυτή τη στιγμή κάθε συζήτηση για «κούρεμα» των δανείων του επίσημου τομέα, δηλαδή των κρατικών δανείων προς την Ελλάδα και των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Αντ’ αυτού προσανατολίζονται σε πιο ανώδυνες λύσεις, όπως μείωση των επιτοκίων των διακρατικών δανείων του πρώτου Μνημονίου κλπ. κερδίζοντας χρόνο ως τις εκλογές του 2013.
6. Η Γερμανία θα επαναφέρει τη συζήτηση για τον ειδικό λογαριασμό στον οποίο θα κατατεθεί η δόση για να εξυπηρετείται το χρέος. Κι αυτό γιατί δεδομένου ότι το νέο Μνημόνιο θα πρέπει να εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή, η Ανγκελα Μέρκελ θέλει να δείξει ότι κάνει διευκολύνσεις στην Αθήνα, αλλά αυτές συνοδεύονται από ένα μηχανισμό που διασφαλίζει την επίτευξη των δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών στόχων.
7. Σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θεωρούν ότι τα καλά λόγια στήριξης των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης από Γερμανούς αξιωματούχους, καθώς και τα περί απόφασης για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, έχουν ημερομηνία λήξης τις γερμανικές εκλογές και στόχο να αποτραπεί, εάν είναι δυνατόν, έως τότε ένα ελληνικό ατύχημα. Μετά όλα θα επανεξετασθούν. Ακόμη και η Grexit.
8. Ακόμη και ο πρώην αντικαγκελάριος της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro ότι πρέπει να περιμένουμε τις γερμανικές εκλογές για να καταρριφθεί και το τελευταίο ταμπού της Μέρκελ που είναι το ευρωομόλογο.
Και η γερμανική οικονομία ασθμαίνει
Στο μεταξύ οι προβλέψεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για τη γερμανική οικονομία επιδεινώνονται λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης. Αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο της Ανγκελα Μέρκελ να πείσει τους γερμανούς ψηφοφόρους να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.
Τον Σεπτέμβριο οι παραγγελίες βιομηχανικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 3,3% και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Oλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπάθησε και πέτυχε τελικά να συμπιέσει το χρέος κατά 1,7 δισ. ευρώ για το 2013. Κάθε συζήτηση λοιπόν για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα ηχεί σχεδόν αδύνατη υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Μέρκελ θα ζητήσει σε λίγους μόνο μήνες νέα εντολή από το γερμανικό εκλογικό σώμα.
Grexit μετά τις γερμανικές εκλογές βλέπουν οι ξένοι
Επιστροφή στα σενάρια για Grexit το 2013 βλέπει ανάλυση της Royal Bank of Scotland (RBS), δηλαδή σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με την ανάλυση της βρετανικής τράπεζας η άρνηση των δανειστών στο ενδεχόμενο «κουρέματος» αναμένεται να διατηρηθεί και μετά τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013, καθώς η ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τις επιταγές του προγράμματος αναμένεται να παραμείνει αδύναμη.
Τα φιλικά λόγια προς την Ελλάδα δεν αναμένεται να συνεχιστούν μετά τις γερμανικές εκλογές και η συζήτηση για απομάκρυνση της χώρας αναμένεται να επανέλθει από την άνοιξη του 2013 με αφορμή μια νέα «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού, γράφει η έκθεση.
Πηγή: iefimerida.gr