Το δικό τους Ελντοράντο ονειρεύονται οι αγρότες φωτοβολταϊκών στην Αιτωλοακαρνανία

“Δεν θέλει κανένας να κάνουμε έργο, είτε λέγεται ΔΕΗ, είτε λέγεται κράτος, είτε λέγεται κεφάλαιο, είτε λέγονται τοπικοί οικονομκοί παράγοντες! Ακούτε και εσείς γύρω σας : “τι θέλετε εσείς οι αγρότες να φτιάξετε φωτοβολταϊκά; Και δεν πάτε στα χωράφια σας να σκάψετε”… Μας έχουν μόνο για να σκάβουμε! Και αυτοί οι κύριοι να λυμαίνονται όλα τα υπόλοιπα! Ε, δεν τους το κάνουμε το χατήρι αυτό…” Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς ανακοίνωσε σε εκδήλωση που πραγματοποίηθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου τη συμφωνία για δανειδότηση 56εκατ. ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς προς τους 450 αγρότες της ΕΑΣ Αγρινίου που έχουν πάρει εγκρίσεις δανείων για φωτοβολταϊκά από την ΑΤΕ Leasing, όμως τους “πρόλαβε” η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας!

Τα λόγια αυτά του προέδρου της ΕΑΣ Αγρινίου συμπυκνώνουν όλη την λάθος νοοτροπία που επικράτησε στους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο και τους έφερε σε αυτά τα χάλια! Είναι η νοοτροπία που έκανε τους αγρότες ή τέλος πάντων τους περισσότερους από αυτούς να παίρνουν τις επιδοτήσεις και να μην… σκάβουν, να μην βελτιώνουν τα προϊόντα τους, να μην κάνουν τυποποίηση. Αντιθέτως τους υπέβαλλε να “τρώνε” τις επιδοτήσεις σε σπίτια, αυτοκίνητα, μπουζούκια και ρωσίδες. Και αυτή η νοοτροπία πέρασε και από κάτω και προς τα πάνω (καμία αντίρρηση σε όποιον θέλει να τα θέσει ανάποδα)…. Δεν εξηγείται αλλιώς πως η πολυσχιδής ΕΑΣ Αγρινίου κατάφερε τόσα χρόνια να μην φτιάξει ένα τυποποιητήριο για την ελιά, αντιθέτως προτίμησε να την στέλνει σε τυποποιητήριο της Χαλκιδικής.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι το νέο τσιτάτο των αγροτών “δεν είμαστε για να σκάβουμε” δια στόματος του προέδρου της ΕΑΣ Αγρινίου, είναι ότι πέρα για πέρα αντίθετο από όσα λένε όλοι οι οικονομολόγοι και όλα τα κόμματα στην Ελλάδα για το πως θα βγούμε από την κρίση. Όλοι μιλάνε για ανασύνταξη της αγροτικής οικονομίας, για βελτιώση της ποιότητας των προϊόντων, για επιστορφή στο χωράφι, για διατροφική επάρκεια της χώρας. Αντίθετως οι αγρότες λένε “δεν είμαστε για να σκάβουμε”… Τόσο εκτός κλίματος είναι και οι ίδιοι και η ηγεσία τους…

Αφήνουμε για το τέλος το χαράτσι στα φωτοβολταϊκά των αγροτών, τις αλλαγές στις δήθεν εγγυημένες τιμές που θα αγόραζε η ΔΕΗ το ρεύμα από τους αγρότες, τις αλλαγές στις τιμές που θα έρθουν μετά την απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας και τον ανταγωνισμό που υπάρχει στην αγορά φωτοβολταϊκών από τους μεγάλους “παίχτες”. Τι άλλο θέλουν οι αγρότες για να καταλάβουν πως όλο αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος; Αντί να ονειρεύονται το δικό τους Ελντοράντο, ας προσγειωθούν στην πραγματικότητα, μήπως και την κάνουν λιγότερο σκληρή….

Δ.Π