Την διάκριση μεταξύ χωρών που «συνεισφέρουν» και χωρών που «αποδέχονται» θεωρεί υπεύθυνη για την αποτυχία των «27» να συμφωνήσουν στην Σύνοδο Κορυφής στον προϋπολογισμό της ΕΕ ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Χωρίς συμφωνία για τον προϋπολογισμό, ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες της η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα χρειαστεί νέα Σύνοδος πιθανότατα τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο καθώς η Βρετανία παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της. Μία σύνοδος χωρίς αποτέλεσμα, κάτι που προκάλεσε την οργή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle o πρόεδρος του Eurogroup εξήγησε τους λόγους του ναυαγίου της Συνόδου Κορυφής: «Νομίζω ότι κάνουμε ένα λάθος και αυτό το λάθος το συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό οι χώρες-μέλη και η κοινή γνώμη στην Ευρώπη: Κάνουμε διάκριση μεταξύ χωρών που συνεισφέρουν και αποδεκτών. Εγώ υποστηρίζω ρητά και κατηγορηματικά ότι όλες οι 27 χώρες της ΕΕ είναι αποδέκτες. Όλοι ωφελούμεθα από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η τεχνητή διάκριση δεν ανταποκρίνεται στα ζητούμενα του 21ου αιώνα», εκτιμά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Οι φτωχοί του κόσμου δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ»
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεν θεωρεί επιλήψιμο το γεγονός ότι κάθε χώρα φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις δικές της θέσεις και με βάση αυτές προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της συνόδου. Είναι καλό να γνωρίζει ο ένας τις θέσεις του άλλου. Ωστόσο, διευκρινίζει ο κ. Γιούνκερ απαιτούνται πολλές συνεδριάσεις μέχρι να προκύψει αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος του Eurogroup δεν ρισκάρει μια πρόγνωση για την επόμενη σύνοδο. «Είναι υπόθεση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι να κρίνει πότε θα πρέπει να συνεδριάσουμε. Δεν πιστεύω ότι αυτό θα γίνει εντός μερικών εβδομάδων. Το βλέπω στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου», επισημαίνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.O πρόεδρος του Eurogroup αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις μια σειρά περικοπών στον προϋπολογισμό που ζητούν κυρίως οι «μεγάλοι» της ΕΕ. Μία από αυτές είναι η μείωση των πόρων της αναπτυξιακής βοήθειας προς τις φτωχές χώρες. «Είμαι της άποψης ότι δεν είναι καλό να προγραμματίζουμε περικοπές σε βάρος των φτωχών του κόσμου. Βέβαια, αυτό είναι εύκολο γιατί οι φτωχοί δεν βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τα 24 χιλιάδες παιδιά που πεθαίνουν κάθε μέρα από την πείνα δεν κάθονται στο τραπέζι μας. Και για αυτόν τον λόγο διαφωνώ με τις περικοπές αυτές», τονίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
πηγή: kourdistoportocali.com