Στην επικαιρότητα βρίσκεται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες το σχέδιο συγχώνευσης τμημάτων ΑΕΙ – ΤΕΙ με την κωδική ονομασία «Αθηνά». Ο Δεκέμβριος είναι ο κρίσιμος μήνας για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας καθώς μέχρι το τέλος του θα έχει ολοκληρωθεί η “διαβούλευση”, ενώ ήδη από την 1 Δεκεμβρίου η Διοικούσα Επιτροπή απέστειλε στο υπουργείο την πρότασή της που αποτελείται από τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησή του ως αυτόνομο ίδρυμα.
Η δύσκολης ερμηνεία του Αρβανιτόπουλου
Μπορεί την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος να έκανε μια αναφορά στην βουλή στο παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας που χαρακτηρίστηκε ως πολύ θετική, όμως ο υπουργός έχει κάνει πλείστες δηλώσεις που δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο πως θα υπάρξουν καταργήσεις ιδρυμάτων. Η προσπάθεια να ερμηνεύσει κανείς τα λεγόμενα του υπουργού είναι οπωσδήποτε δύσκολη…
Η αναφορά του στην Αιτωλοακαρνανία είχε να κάνει με τα κριτήρια του σχεδίου για τις καταργήσεις – συγχωνευσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είπε λοιπόν ο υπουργός πως “θα πρέπει να δούμε μαζί με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία κάθε περιφέρεια ποια συγκριτικά πλεονεκτήματα έχει. Η Αιτωλοακαρνανία έχει αγροτική οικονομία, έχει ιχθυοκαλλιέργειες, έχει άλλους τομείς στην παραγωγή της; Υπάρχει το ίδρυμα της περιφέρειας και πώς τα γνωστικά του αντικείμενα συνδέονται με τους αναπτυξιακούς τομείς; Εκεί πρέπει να πετύχουμε συνέργιες, πρέπει να πετύχουμε τη σύνδεση. Εκεί, λοιπόν, προφανώς δεν πρόκειται να κλείσουμε ακαδημαϊκά ιδρύματα, προφανώς δεν πρόκειται να γίνουν τέτοιες ενέργειες οι οποίες θα διακινδύνευαν το εθνικό συμφέρον.” Τα παραδείγματα του υπουργού αν προσέξει κανείς είναι εξειδικευμένα, σε επίπεδο τμημάτων…. Με την λογική που αναπτύσσει ο υπουργός τα τμήματα Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας έχουν μια λογική σύνδεση με τα χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας, δεν ισχύει το ίδιο όμως για το τμήμα Διαχείσρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος…
Από την άλλη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει δηλώσει πως 23 πανεπσιτήμια για την Ελλάδα… είναι πολλά! Δήλωση που μόνο ως προάγγελο καταργήσεων Ιδρυμάτων μπορεί να δεί κανείς.
Εγρήγορση για την πολιτική διαχείριση του ζητήματος
Το θέμα βεβαίως απατεί από την πλευρά των εκπροσώπων της Αιτωλοακαρνανίας και μια πολιτική διαχείρηση… Στη Πάτρα πρόσφατα ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες με την διαρροή κάποιων φημολογούμενων προθέσεων του υπουργείου Παιδείας για μεταφορά της σχολής κοινωνικών επιστημών από την Πάτρα στην Καλαμάτα, ιδιαίτερη πατρίδα του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά. Οι Πατρινοί βεβαίως δεν άφησαν το θέμα να περάσει και απαίτησαν μια ξεκάθαρη δήλωση από την πλευρά του υπουργείου και την οποία σε χρόνο dt έκανε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου…
Οι τοπικοί φορείς της Αιτωλοακαρνανίας απαιτείται να δείξουν ανάλογα αντανακλαστικά αλλά και ομοθυμία απέναντι σε τυχόν μεθοδεύσεις, διαφορερικά και όσο τα δημοσιεύματα-διαρροές του αθηναϊκού τύπου θα έχουν πρώτο στη λίστα των καταργήσεων το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, θα κινδυνεύει αν όχι από λουκέτο, οπωσδήποτε από διοικητική κατάργηση και υπαγωγή του στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο ήδη με τις υπηρεσίες του εκτελεί τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου στο Αγρίνιο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο οπωσδήποτε θα είναι αποτυχία, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι η κηδεμονία μόνο σε μερασμό μπορεί να οδηγήσει το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο…
Δ.Π