Την κατάθεση Παπανδρέου για τη «λίστα Λαγκάρντ», ζητεί η Κωνσταντοπούλου

Να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη Βουλή, ώστε να καταθέσει για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», ζητεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο των σχετικών διεργασιών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τόνισε πως τα μέλη αυτής οφείλουν να συνεχίσουν την έρευνα για την επίμαχη «λίστα», ώστε να ολοκληρωθεί η διερεύνηση των ενεργειών των πρωταγωνιστών.

Μάλιστα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τη φερόμενη εμπλοκή της Μαργαρίτας Παπανδρέου, έθεσε εκ νεου αίτημα για εξέταση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Παπανδρέου, όπως και των Ηλία Πλασκοβίτη, Δημήτρη Γεωργακόπουλου, του τότε νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Τάσου Μπάνου, του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνου Μπίκα, καθώς και της πρώην Διευθύντριας του Γραφείου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, Χρύσας Χατζή.

Ακόμη, αναφέρθηκε ότι απαιτείται η κλήση και του Γιάννη Ραγκούση ώστε να καταδειχθεί τι σήμαινε η φράση του πρώην υπουργού: «τώρα εξηγούνται ανεξήγητες επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου», όπως και του Ευάγγελου Βενιζέλου ώστε να κατονομαστεί το πρόσωπο που κατέθεσε ψευδή στοιχεία στην επιτροπή για την «λίστα Λαγκάρντ». Τέλος, υπογραμμίστηκε πως η εισαγγελική διαβίβαση της δικογραφίας έγινε για να «πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες των πολιτικών που διαχειρίστηκαν την λίστα». Εν τω μεταξύ, στην Επιτροπή ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής θα κατατεθεί το usb stick που περιέχει τους περίπου 2.000 μεγαλοκαταθέτες στην τράπεζα HSBC για να ελεγχθεί αν συμπεριλαμβάνονται έλληνες πολιτικοί, συγγενικά τους πρόσωπα ή παρένθετοι.

Παράλληλα, η Διάσκεψη των Προέδρων έλαβε απόφαση μη απόδοσης αντιγράφων της δικογραφίας στα κόμματα. Η ανάγνωσή της από τους βουλευτές θα επιτρέπεται μόνο στο αρμόδιο γραφείο. Σημειώνεται ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε ζητήσει να δοθούν αντίγραφα της δικογραφίας σε κάθε βουλευτή.

Ελαφρώς διαφοροποιημένος, πάντως, εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης που συμμετείχε στη Διάσκεψη. Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους διευκρίνισε: «Εμείς λέμε “ναι”, να δοθεί στα κόμματα η δικογραφία με τις δηλώσεις Ρουμελιώτη για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο. Κρατάμε επιφύλαξη αν μπορεί να γίνει αποδεκτή η διαδικασία να παραδίδεται η δικογραφία σε κάθε βουλευτή ξεχωριστά. Να παίρνει αντίγραφα ή όχι ο βουλευτής, θα το συζητήσουμε στο κόμμα ίσως και αύριο. Υπάρχουν λεπτές πλευρές. Μπορεί για παράδειγμα στη λίστα Λαγκάρντ να υπάρχουν στοιχεία που δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν. Οι υπηρεσίες λένε δεν μπορούν να τα δώσουν. Εγώ δεν είμαι νομικός αλλά η Βουλή θα πρέπει να κινηθεί βάσει του κανονισμού της και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψην από εμάς».

πηγή : newpost.gr