Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εσωκομματικές συζητήσεις στη ΔΗΜΑΡ για ένα φόρουμ διαλόγου σχετικά με την ανασύνθεση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Αγκάθι αποτελούν τα χαρακτηριστικά του διαλόγου και οι οριοθετήσεις για τις συνεργασίες στο πλαίσιό του, ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχει σταθερό χαρακτήρα επικοινωνίας με άλλες δυνάμεις από την ευρύτερη σοσιαλδημοκρατία έως την πολιτική οικολογία.
Όμως, υπάρχει ισχυρή αμφισβήτηση, εντός της Αγ. Κωνσταντίνου, για το εάν πρέπει η ΔΗΜΑΡ να μετέχει σε ένα μόνιμο φόρουμ διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ. Όπως έλεγαν στελέχη από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, είναι άλλο να υπάρχει γενικά διάλογος με προσωπικότητες και πολιτικές κινήσεις και άλλο η κοινή συμμετοχή σε ένα φόρουμ που να έχει σταθερό χαρακτήρα επικοινωνίας. Η Εκτελεστική Επιτροπή, την ερχόμενη Τρίτη, θα συζητήσει το θέμα έχοντας ανά χείρας την εισήγηση που ετοιμάζουν ο υπεύθυνος διεύρυνσης κ. Ν. Μπίστης και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Θ. Μαργαρίτης.
Προβληματισμός, άλλωστε, υπήρξε στο κόμμα του κ. Κουβέλη από τους συνειρμούς για μελλοντικές συγκλίσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ οι οποίοι προέκυψαν , με αφορμή την εκδήλωση την οποία είχαν οργανώσει προ καιρού οι κινήσεις πολιτών «Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Π80», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β». Στην δημόσια εκδήλωση διαλόγου για μια σύγχρονη προοδευτική σοσιαλδημοκρατία είχαν κάνει παρέμβαση, με εισηγήσεις τους, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Μανιάτης και ο κ. Νίκος Μπίστης από τη ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα, ο κ. Μπίστης είχε εκφράσει την άποψη ότι στο χώρο διαλόγου που θα ανοίξει όλα τα μεγάλα κυρίως προγραμματικού χαρακτήρα ζητήματα πρέπει να δοθεί μια σταθερή αφετηρία συντονισμένης συζήτησης και θα διερευνηθούν σε βάθος οι δυνατότητες όσμωσης. «Το Φόρουμ προτείνω να είναι σταθερό στην λειτουργία του και ανοιχτό σε συμμετοχές», είχε πει.
Όμως, το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ θέλει οι κινήσεις του κόμματος να είναι προσεκτικές. Από τη μια , η Αγ. Κωνσντατίνου θέλει να παίξει ρόλο στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και να έχει κεντρική συμβολή στη συγκρότηση του ενός πόλου που να βρίσκεται ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ-μια και βλέπουν έναν νέο δικομματισμό να αναδύεται.Από την άλλη, δεν επιθυμεί να ταυτιστει με μια ανασύνθεση του χ΄ρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού που θα σημαδεύεται από τη φθορά που κουβαλά το ΠΑΣΟΚ από τα προηγούμενα χρόνια διακυβέρνησής του. Κι αυτό αν και στη ΔΗΜΑΡ συμφωνούν ότι είναι αναγκαίος ένας χώρος διάλογος με όρους που να περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση του νεοναζισμού, τη πολιτική σταθεροποίηση της χώρας και την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και την Ευρωζώνη. Όμως, το ζήτημα της «συγκατοίκησης» με το ΠΑΣΟΚ σε ένα μόνιμο φόρουμ διαλόγου και συνεργασίας βρίσκει αντιστάσεις στη ΔΗΜΑΡ, όχι μόνο από το «Αριστερό Δίκτυο» (στελέχη της μειοψηφίας από τους διαφωνούντες με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση) αλλά και από στελέχη της ηγετικής ομάδας. Οι οριοθετήσεις για το διάλογο στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του δημοκρατικού σοσιαλισμού θα τεθούν την Τρίτη, οπότε θα ληφθεί απόφαση από την Εκτελεστική Επιτροπή.
Διαφορετική -σαφώς θετική- είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στους Οικολόγους Πράσινους. Αλλωστε, ήδη από τον Ιανουάριο του 2011 ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης τους είχε απευθύνει πρόταση για «τη δημιουργία ενός μόνιμου Φόρουμ Διαλόγου από στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Οικολόγων Πράσινων, από ανένταχτους πολίτες, που να προχωρήσει παραπέρα τις προγραμματικές αναζητήσεις και τις κοινές δράσεις». Τότε δεν είχε ευοδωθεί η συνεργασία. Την πρόταση αυτή επανέφερε ο βουλευτής και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ. Σπ.Λυκούδης, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του 9ου Συνεδρίου των οικολόγων Πράσινων. Οι συνθήκες για σύγκλιση των δυο χώρων -χωρίς να χάνουν την κομματική αυτονομία τους- είναι πιο «ώριμες». Στο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων, το οποίο ολοκληρώθηκε μόλις πριν από μια εβδομάδα, υπερίσχυσαν οι λεγόμενοι εκσυγχρονιστές/ μεταρρυθμιστές (Ν. Χρυσόγελος, Μ. Τρεμόπουλος κ.ά.), μέσα από αναταράξεις , λόγω αντιπαράθεσης με ομάδα στελεχών που προτάσσει την ανάγκαιότητα οι πολιτικές να έχουν αριστερό προσανατολισμό και αποδέχονται την όσμωση με το ΣΥΡΙΖΑ.
Στη νέα φάση, οι Οικολόγοι Πράσινοι οραματίζονται έναν πράσινο, ευρωπαϊκό κόμμα – κίνημα που θα συσπειρώσει ευρύτερες δημοκρατικές, κοινωνικές δυνάμεις , ενώ επιδιώκουν να είναι ο καταλύτης για βαθιές αλλαγές «που απαιτούνται μέσα από την σύγχρονη ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης είτε συμμετέχοντας σε κυβερνητικές λύσεις σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο, στη βάση προγραμματικών συμφωνιών».Οι εξελίξεις στους Οικολόγους Πράσινους αλλά και η φθίνουσα πορεία του ΠΑΣΟΚ- μετά και την πρόσφατη διαγραφή του κ. Ανδρ. Λοβέρδου, ο οποίος συγκρότησε πολιτική κίνηση- βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Αγ. Κωνσταντίνου. Μάλιστα, είναι προφανές ότι η υπόθεση της απλής αναλογικής που έφερε στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου αλλά και στη συζήτηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ο κ. Κουβέλης αποκτά μεγαλύτερη σημασία για το ρόλο που θέλει να παίξει η ΔΗΜΑΡ στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.
πηγή : tovima.gr