Κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή από τα κόμματα της συγκυβέρνησης η πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, έπειτα από το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων ότι η λίστα Λαγκάρντ αλλοιώθηκε και αφαιρέθηκαν από την αρχική τα ονόματα συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Οι προτάσεις για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (προανάκριση) στη Βουλή χρειάζονται την υπογραφή τουλάχιστον 30 βουλευτών, είναι δε πολύ πιθανόν να κατατεθούν δύο: Η μία από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και η δεύτερη πιθανότατα από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες «όλων των εμπλεκομένων» και όχι μόνο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.Οι προτάσεις για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σηζητώνται σε μία συνεδρίαση της Βουλής, εντός δεκαπενθημέρου από την κατάθεσή τους. Ακολουθεί ξεχωριστή μυστική ψηφοφορία. Για την έγκριση της πρότασης απαιτούνται 151 ψήφοι.
Η Βουλή έχει τη δυνατότητα να ζητήσει -μη δεσμευτική- γνωμοδότηση ειδικού τριμελούς Συμβουλίου, αποτελούμενου από δικαστικούς, για νομικά ζητήματα όπως αυτό που έχει προκύψει για το ενδεχόμενο της παραγραφής.
Το θέμα της «αποσβεστικής προθεσμίας» (παραγραφή) έχει προκύψει λόγω της βραχύβιας Βουλής που σχηματίστηκε μεταξύ των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων (Μάιος – Ιούνιος 2012).Το Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν μπορεί να κινηθεί ποινική δίωξη κατά υπουργού, λόγω παραγραφής, «μετά το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου [διάστημα εργασιών της Βουλής] της βουλευτικής περιόδου [διάστημα ανάμεσα σε δύο εκλογές] που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος».Αν υπολογιστεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε την λίστα Λαγκάρντ το 2010, από τότε έχουν μεσολαβήσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
Πάντως, οι ερμηνείες των συνταγματολόγων διίστανται, ενώ δεδομένη είναι η διακομματική συμφωνία να ξεπεραστεί ο σκόπελος της παραγραφής και να συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή σχετικά με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος.
Εάν τελικά προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, η προκαταρκτική εξέταση στη Βουλή, η τουλάχιστον 12μελής επιτροπή που θα συσταθεί θα πρέπει να εκδώσει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας πόρισμα, βάσει του οποίου η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφανθεί για την παραπομπή ή όχι σε Ειδικό Δικαστήριο, αποτελούμενου από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιμένει πάντως ότι «δεν αφαίρεσα τα ονόματα συγγενικών μου προσώπων, ούτε κανένα άλλο όνομα» και ότι «τα αρχεία που παρέλαβα, τα έδωσα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη». «Προφανώς πρόκειται για χοντροκομμένη σκευωρία, που στόχο έχει την κατασκευή της δικής μου ενοχής» δηλώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Έθνος της Κυριακής, αφήνοντας μάλιστα αιχμές: «είναι υπερβολικά βολικό για όλους οι ευθύνες για την υπόθεση αυτή να έχουν ένα και μόνο ονοματεπώνυμο».
Ερωτηθείς από την εφημερίδα Realnews τι μπορεί να συνέβη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δηλώνει: «Δεν το γνωρίζω, ούτε μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο χωρίς να έχω στοιχεία. Όμως η λίστα ‘ταξίδεψε’ και πέρασε από πολλά χέρια αφότου έφυγε από εμένα».«Δικαιοσύνη και διωκτικές Αρχές πρέπει να διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μία τόσο χονδροειδή αλλοίωση μόνο και μόνο για να με ενοχοποιήσει» προσθέτει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
πηγή : in.gr