Economist: Ενοχος ή αποδιοπομπαίος ο Παπακωνσταντίνου;

Με τον τίτλο «Ένοχος ή αποδιοπομπαίος τράγος» αναφέρεται το περιοδικό Economist στην εμπλοκή του ονόματος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ.«Ο πρώτος ένοχος στο μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην πρόσφατη μνήμη της Ελλάδας δεν είναι κάποιος μεγάλος κροίσος αλλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών», σημειώνει το περιοδικό.

«Το 2010 ο κ.Παπακωνσταντίνου, κορυφαίος διαπραγματευτής του πρώτου μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ, παρέλαβε από τη γαλλική κυβέρνηση έναν δίσκο ηλεκτρονικού υπολογιστή με τα ονόματα περίπου 2.000 Ελλήνων με λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα. Ο πρώην υπουργός έπρεπε αμέσως να παραδώσει στην οικονομική αστυνομία τη «λίστα Λαγκάρντ», η οποία ονομάστηκε έτσι από το όνομα της τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας», προσθέτει το δημοσίευμα.«Αντ’ αυτού την κράτησε, σύμφωνα με το παραπεμπτικό πόρισμα της Βουλής. Το πόρισμα κάνει λόγο για ενδείξεις ότι ο κ.Παπακωνσταντίνου έσβησε ονόματα τριών μελών της οικογένειάς του απο τη λίστα, προτού τη μεταφέρει στο USB. Η έρευνα σταμάτησε: δύο διευθυντές του ΣΔΟΕ είπαν ότι δεν έλαβαν ποτέ σαφείς οδηγίες από τον Γ.Παπακωνσταντίνου», συνεχίζει το άρθρο.

«Τώρα, ο πρώην υπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με τη διεξαγωγή πλήρους κοινοβουλευτικού ελέγχου, με το ενδεχόμενο άρσης της ασυλίας του και δίκης για νόθευση εγγράφων και παράβαση καθήκοντος. Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ ενώ ο ίδιος αρνήθηκε ότι αλλοίωσε το δίσκο, ισχυριζόμενος ότι έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος από αυτούς που δεν εξασφάλισαν, ως όφειλαν, τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί αν οι άνθρωποι της λίστας ήταν φοροφυγάδες».

«Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος διαδέχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών τον κ.Παπακωνσταντίνου, θα πρέπει να έρθει κι αυτός αντιμέτωπος με κοινοβουλευτικό έλεγχο, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι ο κ.Βενιζέλος κράτησε το USB στο συρτάρι του γραφείου του για περισσότερο από ένα χρόνο, προτού το στείλει στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, μία ημέρα μετά αφότου ο νυν υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι θα διαλευκάνει την υπόθεση ζητώντας από το Παρίσι ένα άλλο αντίγραφο του δίσκου», σημειώνει ο Economist.

«Τα ονόματα που αναφέρονται στο USB, που διέρρευσαν σε ελληνικό περιοδικό, θα μπορούσαν να αποτελούν τη σύνοψη της ελληνικής επιχειρηματικής ελίτ. Ο νέος δίσκος που έχουν τώρα στα χέρια τους ο οικονομικοί εισαγγελείς περιλαμβάνει ονόματα μελών της οικογένειας του κ.Παπακωνσταντίνου: της Ελένης Παπακωνσταντίνου, δικηγόρου εμπορικού δικαίου απόφοιτης του Χάρβαρντ και μέλους του ΤΑΙΠΕΔ, και του συζύγου της, με κοινό λογαριασμό ύψους 1,2 εκ. ευρώ, καθώς και του συζύγου της αδερφής της κυρίας Παπακωνσταντίνου, μεσίτη οπλικών συστημάτων για το Πολεμικό Ναυτικό. Στις 2 Ιανουαρίου, η κυρία Παπακωνσταντίνου, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν έκανε τίποτα παράνομο, παραιτήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ», επισημαίνει.

Καταλήγοντας το περιοδικό αναφέρει: Ο κ.Σαμαράς στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του δεσμεύθηκε για άμεση τιμωρία των φοροφυγάδων, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να έχει ασυλία στη δίωξη. Οι συμπατριώτες του ωστόσο εκφράζουν σκεπτικισμό: σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση τα δύο τρίτα των Ελλήνων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στο κυνήγι της φοροδιαφυγής».

πηγή : ethnos.gr