Η Κάτια Ζαρκάδα και η Κατερίνα Καραδήμα καταπιάνονται με ένα ελληνικό λαϊκό παραμύθι και το διασκευάζουν ειδικά για παιδιά στο Μικρό Θέατρο. Πρόκειται για την επαγγελματική παιδική παράσταση του Μικρού Θεάτρου στο Αγρίνιο, όπου το Χρυσοφεγγαράκι θα ζεστάνει τις καρδιές μικρών και μεγάλων… Μιλούν λοιπόν για την παράσταση στη συνέντευξη που ακολουθεί:
-Πόσο σημαντική είναι η θεατρική παιδεία για ένα παιδί;
Πρώτα από όλα η θεατρική παιδεία ξεκινά από τη θέση του θεατή. Ως θεατής το παιδί αναπτύσσει τη δημιουργική του φαντασία και βρίσκεται σε μια πνευματική εγρήγορση. Καλλιεργεί την έννοια των νοημάτων μέσα από εικόνες και ήχους. Καλλιεργεί τις ευαισθησίες και την αίσθηση του χιούμορ. Άλλωστε η θεατρική παιδεία ανέκαθεν ήταν ένα εκπαιδευτικό μέσο με ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Έτσι η εκπαίδευση ενός παιδιού ως θεατή είναι και ένα πέρασμα στην ωριμότητα ενός καλλιεργημένου ενήλικα, αρκεί τα καλλιτεχνικά ερεθίσματα να είναι δοσμένα με αξιοπρέπεια , αγάπη και εκτίμηση προς το παιδί. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Μικρό Θέατρο για τέταρτη χρονιά προσπαθεί να διαπαιδαγωγήσει το παιδί μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τα εργαστήρια θεάτρου. Η άσκηση με τη φωνή, το σώμα, το λόγο είναι αυτή που κάνει το παιδί να σέβεται το θέατρο και τους ηθοποιούς επί σκηνής.
-Ποια η σχέση σας με το παιδικό θέατρο;
Και οι δυο ασχολούμαστε δέκα χρόνια με το θέμα παιδί και θέατρο, έχουμε ειδικευτεί στο θεατρικό παιχνίδι. Έχουμε παίξει σε αρκετές παιδικές παραστάσεις οπότε η εμπειρία είναι τόσο γνώριμη όσο και μοναδική κάθε φορά.
Για εμάς είναι καλλιτεχνική πρόκληση το παιδικό θέατρο γιατί το παιδί ως θεατής έχει μια άμεση και ειλικρινή αντιμετώπιση. Όταν κάτι δεν του αρέσει θα φωνάξει πεινάω ή θέλω να φύγω. Οπότε για εμάς το στοίχημα να κρατήσουμε αυτούς τους δύσκολους θεατές είναι ισχυρό. Αυτό το στοίχημα προσπαθήσαμε να κερδίσουμε μέσα από την παράστασή μας αντιμετωπίζοντας το παιδί ως ένα έξυπνο θεατή και όχι σαν θεατή που μπορεί να εξαπατηθεί επειδή είναι μικρός
-Πως προέκυψε η συνεργασία σας;
Να πως έρχεται να δέσει η θεατρική παιδεία με την τωρινή δράση μας. Γνωριστήκαμε στη θεατρική ομάδα του Πολυκλαδικού Λυκείου Αγρινίου όταν ήμασταν μαθήτριες. Γνωριστήκαμε θεατρικά, χώρισαν οι δρόμοι μας μετά το σχολείο, σπουδάσαμε και οι δυο ως ηθοποιοί σε διαφορετικές δραματικές σχολές και ξαναβρεθήκαμε σε μια ακρόαση. Χρόνια μετά, αφού δουλέψαμε επαγγελματικά και ωριμάσαμε μέσα από την τέχνη μας ,αποφασίσαμε να καταπιαστούμε με την παιδική αυτή παράσταση, κάτι που και οι δυο μας γνωρίζουμε καλά, και να εκφραστούμε καλλιτεχνικά στο χώρο του Μικρού Θεάτρου.
-Πως προέκυψε η επιλογή του έργου;
Από την κοινή αγάπη που έχουμε προς τα λαϊκά παραμύθια. Ένα από τα κοινά καλλιτεχνικά μας σημεία είναι και αυτό. Ψάχνοντας λοιπόν το ιδανικό λαϊκό παραμύθι που θα γίνει παράσταση και θα αγγίξει την παιδική ψυχή πέσαμε πάνω στο Χρυσοφεγγαράκι. Πρόκειται για ένα παραμύθι που προέρχεται από την περιοχή της Θεσσαλίας και που το διασκευάσαμε ειδικά για παιδιά. Μας άρεσε πολύ η λέξη Χρυσοφεγγαράκι γιατί γίνεται αμέσως εικόνα στο άκουσμά της, αλλά κυρίως μας άρεσε αυτό που είναι το Χρυσοφεγγαράκι. Η χαρά, η αγάπη και η γενναιοδωρία της ζωής. Κάτι που τα παιδιά το έχουν και το εκφράζουν αυθόρμητα χωρίς δεύτερες σκέψεις.
-Ποιό είναι το θέμα του έργου και τι έχει να δώσει η συγκεκριμένη παράσταση σε ένα παιδί;
Πραγματεύεται μια αλήθεια από την οποία εμείς οι ενήλικες έχουμε απομακρυνθεί. Η σημασία του να χαίρεσαι, να αγαπάς και να δίνεις. Η σημασία του να ξεπερνάς τα εμπόδια και τα κακά συναπαντήματα. Να γίνεσαι ακόμα πιο φωτεινός, ώσπου το φως να σκορπιστεί παντού…. Είναι ένα θέμα που στα παιδιά φαίνεται να είναι γνώριμο μιας και το καλό και το κακό είναι από τις πρώτες αντιθέσεις που μυήθηκαν. Το ενδιαφέρον εδώ, είναι ότι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με αυτή την έννοια μέσα από ήχους παραδοσιακούς, σκηνικά παιχνιδιάρικα και χαρακτήρες ριζωμένους στη γη. Έτσι το αισιόδοξο μήνυμα πέρνα μέσα από τα μονοπάτια της ελληνικής μας παράδοσης και μοιάζει να γεφυρώνει εικόνες παιδιών αλλά και μεγάλων. Αξίζει να σημειωθεί κάπου εδώ και η καθαρή παιδική έκφραση στα πρόσωπα μαμάδων και μπαμπάδων όταν παρακολουθούν τη παράσταση. Διπλή χαρά για εμάς.
-Μέχρι πότε θα παίζεται η παράσταση;
Μέχρι 27 Ιανουαρίου, κάθε Σάββατο 6μμ και κάθε Κυριακή 11πμ. Θα είμαστε στο Μικρό Θέατρο και θα ετοιμάζουμε τη χρυσοφεγγαράδα μας να τη δώσουμε απλόχερα στο κοινό του Αγρινίου με πολύ αγάπη και ζεστασιά……
Φυσικά η παράσταση δεν θα ήταν αυτή που είναι χωρίς τους φίλους και συνεργάτες μας που αγαπάνε βαθιά το Μικρό Θέατρο….. τη Λίλη, τον Δημήτρη, τον Αντώνη, τον Στέλιο.
Ευχαριστούμε πολύ!
Σας περιμένουμε στη παράσταση!
Μικρό Θέατρο
Κέντρου 26 Αγρίνιο
Τηλ. Κρατήσεων 2641046619
Παραστάσεις: Σάββατο 6μμ
Κυριακή 11πμ εως 27 Ιανουαρίου
Φωτό: Γιώργος Κατσιπάνος