Χωρίς αποτέλεσμα ήταν η χθεσινή αναμονή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς δεν κατατέθηκε δεσμευτική προσφορά από καμία τράπεζα για την απόκτηση του υγιού τμήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ετσι όλα δείχνουν ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλο Proton Bank και το υγιές τμήμα του Τ.Τ. θα περάσει στον έλεγχο του ΤΧΣ, ενώ τα προβληματικά στοιχεία θα τεθούν σε εκκαθάριση. Τυπικά, υπάρχει πιθανότητα για ανατροπή της τελευταίας στιγμής, καθώς οι τράπεζες έχουν δικαίωμα μέχρι σήμερα το πρωί (09.00) να καταθέσουν βελτιωμένες προσφορές. Χθες, συνεδρίασε το δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας που συζήτησε, μεταξύ άλλων το ζήτημα του Τ.Τ. Οπως έχει γίνει γνωστό από πηγές της Εθνικής και της Eurobank δεν πρόκειται να καταθέσουν προσφορές, καθώς μια τέτοια κίνηση θα ανέτρεπε το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών της συγχώνευσης. Η Alpha Bank είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για την κατάσταση του Τ.Τ. και φαίνεται ότι επέμεινε στην περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυσή του, προκειμένου να το αποκτήσει, αίτημα που δεν έγινε δεκτό. Η πρόταση της Τράπεζας Αττικής δεν έγινε δεκτή λόγω της μεγάλης διαφοράς μεγέθους των δύο τραπεζών. Υπογραμμίζεται ότι η παρουσία του ΤΧΣ στο Τ.Τ. θα είναι προσωρινή, καθώς σύντομα θα πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός.
Πάντως, χθες στη συνεδρίαση του δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας δεν ψήφισε για τους όρους της συγχώνευσης ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ, καθώς έχει οδηγίες από τη διοίκησή του να περιμένει έως ότου διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του ενημερωτικού δελτίου. Ανάλογη αναμένεται να είναι σήμερα η στάση του εκπροσώπου του ΤΧΣ στο δ.σ. της Eurobank.
Αναβαλλόμενος φόρος
Εν τω μεταξύ πρόσθετη κεφαλαιακή επιβάρυνση ύψους 1,5 δισ. ευρώ προκαλεί στις συστημικές τράπεζες η απόσυρση της διάταξης για τον αναβαλλόμενο φόρο από το φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι πιθανότητες να αναγνωριστεί εποπτικά πρόσθετος αναβαλλόμενος φόρος από τη ζημία που προκάλεσε η επαναγορά των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου έχουν περιοριστεί δραστικά. Για να μπορέσουν να πετύχουν την εποπτική αναγνώριση οι τράπεζες, θα έπρεπε το ελληνικό Δημόσιο να δεχθεί ότι η απαίτηση των τραπεζών αποτελεί οριστική οφειλή του Δημοσίου, κάτι που σύμφωνα με τις κοινοτικές αρχές θα έπρεπε να επιβαρύνει άμεσα το ελληνικό χρέος. Η αύξηση του χρέους θα μπορούσε να γίνει δεκτή μόνο με αντίστοιχου μεγέθους περικοπές, κάτι που η κυβέρνηση απέρριψε στη στιγμή, εξ ου και η απόσυρση της σχετικής διάταξης από το νομοσχέδιο.
Θεωρητικά οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να αποκομίσουν το όφελος του αναβαλλόμενου φόρου κάνοντας απόσβεση σταδιακά τη ζημία, δηλαδή τον πρώτο χρόνο το 1/30 του οφέλους, τον δεύτερο χρόνο 2/30 κ.ο.κ. Ωστόσο, αυτό μικρή πρακτική αξία έχει για τις τράπεζες, καθώς επιδίωκαν την άμεση αναγνώριση του συνολικού ποσού (1,5 δισ. ευρώ) που αποτελούσε προϋπόθεση, ώστε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να δεχθεί την απαίτηση αυτή ως κεφάλαιο, μειώνοντας αντίστοιχα το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.
Πάντως, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών επεξεργάζεται διάφορα εναλλακτικά σχέδια ώστε να μη χαθεί το όφελος από την επέκταση του αναβαλλόμενου φόρου, ελπίζοντας ότι θα δοθεί σύντομα νέα ευκαιρία για την ψήφιση της διάταξης. Το δεύτερο μεγάλο πλήγμα, που μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων είναι η μείωση των εκτιμώμενων εσόδων για την τριετία 2012-2014. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είχε εκτιμήσει σε 11,09 δισ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την περίοδο 2012-2014, κέρδη που είχαν αφαιρεθεί από τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών. Μια από τις βασικές πηγές των μελλοντικών αυτών εσόδων ήταν οι τόκοι από τα ομόλογα ύψους 16 δισ. ευρώ που είχαν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους. Ωστόσο, με την «εθελοντική» πώληση των ομολόγων οι τράπεζες χάνουν τα μελλοντικά αυτά έσοδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απώλεια σε έσοδα ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ.
Ηδη η Εθνική Τράπεζα προανήγγειλε την επικαιροποίηση των κεφαλαιακών της αναγκών, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. Υπενθυμίζεται ότι για την Εθνική η κεφαλαιακή ανάγκη έχει προσδιοριστεί σε 9,75 δισ. ευρώ και σύμφωνα με αναλυτές το ποσό μπορεί να αυξηθεί 1,5 με 2 δισ. ευρώ. Σε ανάλογη επικαιροποίηση είναι πιθανό να προχωρήσουν και άλλες τράπεζες.
Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος πάντως έχουν ξεκαθαρίσει ότι το συνολικό πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης, ύψους 50 δισ. ευρώ, δεν θα αυξηθεί και κάθε πρόσθετη ανάγκη θα καλυφθεί από το κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 5 δισ. ευρώ που είχε σχηματιστεί. Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν μέχρι το τέλος Απριλίου 2013 συνολικά κεφάλαια ύψους 28 δισ. ευρώ. Η Εθνική χρειάζεται 9,756 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 7,335 δισ. ευρώ (πλέον 500 εκατ. που έχει λάβει η ΑΤΕ), η Eurobank 5,839 δισ. ευρώ και η Alpha Bank 4,571 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του μήνα οι τράπεζες θα πρέπει να δηλώσουν το ύψος των κεφαλαίων που θα αντλήσουν μέσω της έκδοσης μετατρέψιμων ομολόγων (CoCo’s).
πηγή : kathimerini.gr