Η “αιμορραγία” δεν πρέπει να συνεχιστεί : πληρώνουμε ήδη ενοίκια και άχρηστες μελέτες

Ένα από τα βασικά και χρόνια προβλήματα του δήμου Αγρινίου είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο χάνει ένα ποσό που πλησιάζει τις 200 χιλιάδες ευρώ για να στεγάσει σε μισθωμένα κτίρια υπηρεσίες όπως η Διεύθυνση Πολεοδομίας, Οικονομικών Υπηρεσιών, ΔΕΥΑ κ.α Ωστόσο εντός του 2013 θα δρομολογηθεί λύση μέσα από την ανάπλαση του κτιρίου των καπναποθηκών Παπαστράτου, είτε μέσω του προγράμματος Jessica για έργα αστικών αναπλάσεων (μετά τον ορισμό του νέου επενδυτικού συμβουλίου θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα), είτε -όπως αποκάλυψε σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός- μέσω δανεισμού.

Γιατί σκεφτόμαστε το δανεισμό:Λίγα τα χρήματα του Jessica, πολλές οι προτάσεις
Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι τα χρήματα που προβλέπονται από το πρόγραμμα Jessica για την την Περιφέρεια αγγίζουν μόλις τα 15εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για αυτό είναι πολλές. Ο δήμος Αγρινίου εκτός από τον σχετικό φάκελο για την μετατροπή των καπναποθηκών Παπαστράτου σε νέο δημαρχείο, έχει καταθέσει και πρόταση για την ανακαίνιση του αναψυκτηρίου στο δημοτικό πάρκο Αγρινίου, ενώ παράλληλα προτάσεις έχουν κατατεθεί και από τους δήμους Μεσολογγίου (για το Μουσείο Εικονικής Πραγματικότητας), Ναυπακτίας (για την την ανακαίνιση του Ξενία Ναυπάκτου), Πατρέων, Πύργου και Αμαλιάδας(για χώρο στάθμευσης στην πόλη). Αυτή λοιπόν η υπερσυσσώρευση προτάσεων είναι που δυσκολεύει -χωρίς φυσικά να αποκλείει- την ένταξη της ανακατασκευής του κτιρίου των αποθηκών Παπαστράτου στο πρόαγραμμα Jessica και κατ΄ επέκταση κάνει τη δημοτική αρχή Αγρινίου να έχει ως δεύτερη εναλλακτική την περίπτωση του δανεισμού.

Ερωτηματικό και ο δανεισμός
Πάντως η περίπτωση του δανεισμού μπορεί να είναι εφικτή υπο την έννοια ότι ο δήμος βρίσκεται σε τέτοια οικονομική κατάσταση που του επιτρέπει τον δανεισμό (εξάλλου οι νέοι νόμοι επιβάλλουν πλέον συγκεκριμένα κριτήρια δανεισμού για τους ΟΤΑ ώστε το ετήσιο κόστος των δανείων ενός δήμου να μην ξεπερνά συγκεκριμένο ποσοστό των δαπανών του), ωστόσο η δημοτική αρχή θα χρειαστεί της συναίνεση της αντιπολίτευσης, πράγμα που στο παρελθόν για το συγκεκριμένο θέμα δεν είχε. Η παλιότερη πρόταση της δημοτικής αρχής για δανεισμό 4 εκατ. ευρώ είχε απορριφθεί από την αντιπολίτευση, καθώς απαιτούνταν αυξημένη πλειοψηφία για τη σχετική απόφαση.

Η “αιμορραγία” δεν πρέπει να συνεχιστεί
Σε κάθε περίπτωση και η δημοτική αρχή αλλά και η αντιπολίτευση του δήμου θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι αυτή η “αιμορραγία” του δήμου στα ενοίκια δεν πρέπει και δεν μπορεί να συνεχιστεί, την ώρα μάλιστα που ο δήμος, δηλαδή οι πολίτες, συνεχίζουν να πληρώνουν ακόμη και σήμερα εν έτει 2013 την πανάκριβη μελέτη για τη κατασκευή νέου δημαρχείου στο χώρο των παλιών δημοτικών σφαγείων -πράγμα που δεν έγινε ποτέ-, απόρροια των εγκληματικών πολιτικών που ακολούθησε ο δήμος στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Δ.Π