Κοινοποιήθηκε χθες στο δήμο Αγρινίου η προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας που απογορεύει μετά την προσφυγή 23 δημοτών να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εργασία στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου στα πλαίσια του έργου ανάπλασης που εντάχθηκε στο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 4,7εκ. ευρώ.
Οι πολίτες που προσέφυγαν στο ΣτΕ έχουν καταθέσει αίτηση αναστολής, ακύρωσης και ασφαλιστικά μέτρα. Ήδη το ΣτΕ διέταξε το “πάγωμα” των έργων (που ούτως ή άλλως δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη) και με την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθεί ή όχι το “πάγωμα” των εργασιών μέχρι την τελική εκδίκαση που πιθανολογείται στις αρχές καλοκαιριού. Η απόφαση προσωρινή διαταγής του ΣτΕ καταγράφεται ως μια πρώτη δικαστική νίκη των πολιτών που προσέφυγαν χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει κατ΄ ανάγκην ότι το ΣτΕ θα τους δικαιώσει.
Οι 23 δημότες του Αγρινίου που κινήθηκαν δικαστικά εναντίον του έργου είναι κάποιοι εξ αυτών μέλη της “Κίνησης Πολιτών” που το φθινόπωρο είχε διοργανώσει δυο συγκεντρώσεις στο πάρκο για το θέμα. Οι 23 είχαν καταθέσει εδώ και καιρό την προσφυγή τους ΣτΕ, την οποία είχαν εξάλλου προαναγγείλλει, και το θέμα δημοσιοποιήθηκε μετά την απόφαση για προσωρινή διαταγή από το ΣτΕ και την κοινοποίηση της στον δήμο Αγρινίου. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το σκεπτικό της προσφυγής των πολιτών που προσέφυγαν, ωστόσο είναι γνωστό ότι είχαν έντονες διαφωνίες αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη απομάκρυνση της μάντρας του πάρκου, το κόψιμο δένδρων και μιλούσαν εν γένει για περιβαλλοντική καταστροφή. Μάλιστα γίνονταν λόγος για έλλειψεις περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Ακόμη θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της κατάθεσης της προσφυγής τους -και ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό- είχαν προχωρήσει σε τοπογραφική αποτύπωση του πάρκου, ενώ είχαν ανατρέξει ακόμη και στα συμβόλαια δωρεάς του πάρκου από την οικογένεια Παπαστράτου στον δήμο Αγρινίου. Από την πλευρά του δήμου Αγρινίου δεν υπάρχει ακόμη κάποια επίσημη αντίδραση, ωστόσο το θεωρείται δεδομένο ότι το νομικό τμήμα του δήμου θα επιχειρήσει να υποστηρίξει τη νομιμότητα του έργου.
Η όλη ιστορία καταγράφεται ως αποτυχία της δημοτικής αρχής Αγρινίου να πείσει μια μερίδα πολιτών που αντιδρούν από το 2007 στην υπόθεση του πάρκου ασχέτως του ποιοί φτάνουν στο σημείο να υπογράψουν μια προσφυγή. Οι περισσότερες αντιδράσεις είναι βέβαιο πως θα είχαν καμφθεί αν είχε γίνει μια ανοιχτή διαβούλευση όταν καταρτίζονταν οι μελέτες του δήμου με όσους από το 2007 διαφωνούσαν στα σχέδια του δήμου. Αλλά όπως και να έχει, πλέον αυτά έχουν μικρή σημασία… Το ΣτΕ θα κρίνει!