Άλλη μια ευκαιρία στον Αρβανιτόπουλο δίνει για το Πανεπιστήμιο το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου [pics]

Ενώ το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου στην έκτακτη συνεδρίασή του για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος παραδέχθηκε εν πολλοίς ότι εξαπατήθηκε από τον υπουργό Παιδείας Αρβανιτόπουλο, εν τούτοις επέλεξε στη παρούσα φάση να εκφράσει την αντίθεσή του στη διοικητική υπαγωγή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος στο Πανεπιστήμιο Πατρών και να ζητήσει συνάντηση μαζί του σε μια προσπάθεια να τον μεταπείσει… και εν συνεχεία να αποφασίσει περαιτέρω δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ρεπορτάζ : Δημήτρης Παπαδάκης

Όλες οι παρατάξεις του δημοτικού οργάνου εξέφρασαν τον φόβο ότι σε ένα – δύο χρόνια είναι δυνατόν ακόμη και με απόφαση του πρύτανη (κάτι που επιτρέπει ο νόμος – πλαίσιο) τα τμήματα του Αγρινίου να κλείσουν και να μεταφερθούν στην Πάτρα, όπως συνέβη με την Οικονομική Σχολή το 1996. Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί 47 εκπρόσωποι φορεών, κομμάτων, φοιτητών κτλ. Ωστόσο παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε μονοψήφιος αριθμός κυρίως από εκπροσώπους κομμάτων, τη βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τριανταφύλλου και το μέλος της Δ.Ε του Πανεπιστημίου Γ. Βαϊνάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ κλήθκαν, ουδείς πρόεδρος τμήματος που εδρεύει στο Αγρίνιο δεν έδωσε το παρών στη συνεδρίαση, όπως επίσης και οι εκπρόσωποι των φοιτητών, που όπως ειπώθηκε δεν είχαν κάνει συνέλευση ώστε οι εκπρόσωποί τους να τοποθετηθούν… Ακόμη ο πρόεδρος της Δ.Ε του Πανεπιστημίου Δ. Σερπάνος απουσίαζε στο εξωτερικό… Όλα αυτά βέβαια δείχνουν πολλά για την εν γένει στάση της ακαδημαϊκής κοινότητας του Αγρινίου. Ακόμη αξίζει να αναφερθεί ότι στη διάρκεια της συζήτησης ένας από τους κοινούς παρονομαστές ήταν ότι αυτή εξέλιξη, όπως και άλλες αρνητικές για το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία, είναι απότοκες της ένταξης της Αιτωλοακαρνανίας στην “περιφέρεια Πατρών”…

Φορείς, κόμματα αλλά και οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου παρά τις διαφορετικές αφετηρίες τους συμφώνησαν να υπάρξει αντίδραση του Αγρινίου απέναντι στην κατάργηση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.

Ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Μοσχολιός τόνισε πως η κατάργηση του Πανεπιστημίου δεν έχει δημοσιονομικό όφελος και πρόσθεσε πως μια τέτοια μεταρρύθμιση δεν μπορεί να έχει μόνο δημοσιονομικά κριτήρια. Ακόμη αναφερόμενος στο Πανεπιστήμιο Δυτικξής Ελλάδας έκανε λόγο για πλούσιο ακαδημαϊκό έργο και τη σύνδεσή του που δεν αμφισβητείται με τα πλεονεκτήματα της περιοχής. Τόνισε ακόμη πως το πανεπιστήμιο δεν έχει πλήρεις αλλά είναι ικανοποιητικές οι υποδομές του. Είπε ακόμη πως η 9η σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας διακιούται να έχει πανεπιστήμιο τη στιγμή που μικρότερες πόλεις έχουν αυτόνομο πανεπιστήμιο. Αναφορικά με το σχέδιο Αθηνά σημείωσε ότι αυτό προωθεί ένα συγκεντρωτικό μοντέλο με τη μεταφορά τμημάτων από την επαρχία στην Αθήνα και τόνισε πως αυτό είναι πλήγμα για την περιφερειακή ανάπτυξη. Ακόμη έκανε λόγο για προσχηματική διαβούλευση από τη στιγμή που όπως είπε ο υφυπουργός Παπαθεοδώρου δήλωσε πως υλοποίησε τη δέσμευσή του (που είχε γίνει στις 30.11.2012, πριν δηλαδή ξεκινήσει η διαβούλευση) να μην θιγεί το πανεπιστήμιο Πατρών. Την ώρα σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγρινίου είναι τυχαίο (;) το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που ο υφυπουργός είναι πρύτανης και είναι αυτό με τη μεγαλύτερη διασπορά δεν θίγεται. Σε επόμενη φάση προέβλεψε ο κ. Μοσχολιός θα γίνει ότι έγινε το 1996 με τη μεταφορά της Οικονομικής Σχολής στη Πάτρα. Η πρόταση του Π. Μοσχολιού ήταν να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο παρουσιά των βουλευτών του νομού και η κυβερνηση εμμείνει στη θέση της τότε “θα πρέπει η πόλη να ξεσηκωθεί”.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Ν. Καζαντζής δήλωσε εξαπατημένος από τον κ. Αρβανιτόπουλο, διότι είχε δηλώσει ευθέως ότι δεν θα θιγεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Συμφώνησε με όσα είπε ο δήμαρχος στη εισήγησή του και τόνισε πως το ζητούμενο είναι ο τρόπος αντίδρασης. “Δεν είναι δυνατόν μια τέτοια απόφαση ζωής για την περιοχή μας να παίρνεται ερήμην μας” είπε χαρακτηριστικά. Κατά τον ίδιο η αντίδραση θα πρέπει να είναι δυναμική και να επιδιωχθεί συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς όπως είπε ο Αρβανιτόπουλος είναι αναξιόπιστος συνομιλητής. Τέλος υποστήριξε ότι πολλά από τα προβλήματα της περιοχής έχουν να κάνουν με την ένταξη της Αιτωλοακαρνανίας στην “Περιφέρεια Πατρών”.

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Βασίλης Νικάκης εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο Αθηνά και τόνισε πως τον εξορθολογισμό των ΑΕΙ επικαλούνται όσοι σπείρανε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε κάθε χωριό και κόβανε κορδέλες. ΄”Πρέπει να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε” είπε και πρόσθεσε πως δεν είναι ο Αρβανιτόπουλος που ξύπνησε μια μέρα και είπε να κλείσει 94τμήματα αλλά η Τρόικα που θέλει να εξοικονομήσει πόρους που φυσικά δεν πρόκειται να αποδοθούν ποτέ, όπως δεν έγινε μέχρι τώρα στη τοπική διοίκηση”. Ακόμη εξέφρασε την ανίθεσή του όχι τόσο με την κατάργηση της αυτονομίας αλλά με την ουσία του συστήματος που προωθεί η “Αθηνά”.

Στην συνέχεια το λόγο έλαβε ο Γιάννης Βαϊνάς μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και ανέλυσε την πρόταση του πανεπιστημίου για την ανάπτυξή του. Κατόπιν το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι των κομμάτων : Άνδριόπουλος (ΝΔ), Ζαρέντης (ΣΥΡΙΖΑ) Ντούπης (Ανεξάρτητοι Έλληνες) Ντάϊκος (Χ.Α), Θεοδορίδης (ΔΗΜΑΡ), Ντουντούμη, (ΚΚΕ) και εκπρόσωπος του Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου. Όλοι συμφώνησαν αν και από διαφορετικές αφετηρίες ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση στο σχέδιο “Αθηνά” και την κατάργηση του Πανεπιστημίου και δήλωσαν πως θα υποστηρίξουν τις αποφάσεις του δήμου. , που έκανε λόγο για απόφαση που θα οδηγήσει σε ανεργία τους εργαζόμενους αλλά και θα πάει πίσω την όποια αναπτυξιακή προσπάθεια και την ανανέωση ιδεών της περιοχής.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τριανταφύλλου τόνισε ότι το σχέδιο αυτό βάζει λουκέτο στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Δεν θα γίνει κανένας διάλογος, τόνισε και πρόσθεσε πως υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις. Για τα ιδρύματα της Αιτωλοακαρνανίας είπε θα χαθούν με μαθηματική ακρίβεια καθώς είναι βέβαιο πως σε λίγα χρόνια με οικονομίστικα κριτήρια κάποιος πρύτανης θα μπορεί να μεταφέρει τα ιδρύματα.

Eν τέλει το ψήφισμα του δήμου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την Λαϊκή Συσπείρωση να επιφυλάσσεται πως θα εκδόσει δικό της ψήφισμα.

Αναλυτικά το ψήφισμα του δήμου Αγρινίου:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην προωθούμενη κατάργηση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, μέσω του σχεδίου ΑΘΗΝΑ.
Οι επιχειρούμενες αλλαγές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κινούνται στην κατεύθυνση της αποδυνάμωσης και εν τέλει της κατάργησης των περιφερειακών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, καθώς και της ικανοποίησης επιδιώξεων και συμφερόντων που πόρρω απέχουν από την αναζήτηση και προώθηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στη χώρα, με έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.Με το προωθούμενο σχέδιο ενισχύεται η συγκεντρωτική αντίληψη που οδήγησε τον μισό και πλέον πληθυσμό στα δύο βασικά αστικά κέντρα της χώρας,με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.
Η πρόταση του Υπουργείου για υπαγωγή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ανασύρει δυσάρεστες μνήμες και δημιουργεί ανησυχίες για την επανάληψη του φαινομένου της υφαρπαγής της Οικονομικής Σχολής Αγρινίου.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, στον λίγο χρόνο της αυτόνομης λειτουργίας του, με το εξαιρετικά υψηλό ακαδημαϊκό έργο και τη συνολική δραστηριότητά του, καταγράφει σημαντικά αποτελέσματα στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου μας.
Η πορεία αυτή, δεν θα επιτρέψουμε να ανακοπεί.
Η αποστέρηση της ισχυρής παρουσίας ενός αξιόπιστου πανεπιστημιακού ιδρύματος, από μια περιοχή που το ΑΕΠ είναι από τα χαμηλότερα της χώρας, δημιουργεί σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις, και ταυτόχρονα θέτει την ταφόπλακα σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική της.
Καλούμε την Κυβέρνηση, να επανεξετάσει τη θέση της και να προωθήσει άμεσα κάθε επιβαλλόμενη ενέργεια και πράξη, ώστε να ενισχυθεί η αυτόνομη πορεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, με βάση το σχέδιο που έχει καταθέσει η Διοικούσα Επιτροπή και τις προτάσεις που υπέβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο με την από 10-12-2012 απόφασή του.
Καλούμε τους εκπροσώπους του λαού μας στο Κοινοβούλιο να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν την πρόταση για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας.
Ζητούμε άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, για να μεταφέρουμε την αγανάκτηση και την αντίθεση του λαού της περιοχής για την επιχειρούμενη υποβάθμιση του Πανεπιστημίου.
Καλούμε τους φορείς και το λαό του Αγρινίου σε εγρήγορση, ώστε να αντιδράσουμε με τον πλέον πρόσφορο τρόπο αν η Κυβέρνηση εμείνει στην πρότασή της.