Είναι δυνατόν σε μια σεισμογενή χώρα να καταργηθεί ο Οργανισμός που αντικείμενο έχει τη προστασία της από τον Εγκέλαδο; Αν μιλάμε για την Ελλάδα, τότε όλα γίνονται.
Διότι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις διάφορων δημοσίων επιχειρήσεων που επιβάλει η τρόικα με τα μνημόνιά της, έχουν «θύμα» και την κατάργηση του ΟΑΣΠ, κοινώς του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, όπως προκύπτει και από την ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μιχελάκη, στον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη.
Ο κ. Μιχελάκης, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ερώτησή του: «Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται εύλογα ως η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης, ενώ παράλληλα καταλαμβάνει την έκτη θέση σεισμικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο για τη χώρα μας και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σεισμών που αφήνουν πίσω τους σοβαρές επιπτώσεις τόσο στον άνθρωπο όσο και στο δομημένο περιβάλλον.
Εδώ και τριάντα χρόνια ο Ο.Α.Σ.Π. είναι επιφορτισμένος, μεταξύ άλλων, με τη σύνταξη αντισεισμικών κανονισμών, την εγκατάσταση δικτύου σεισμογράφων, την πληροφόρηση του κοινού για θέματα σεισμών, την κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης και την έρευνα με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών του σεισμού. Είναι γνωστό ότι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου εμπίπτουν στο στενό πυρήνα των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, καθώς θα πρέπει άμεσα να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν οι δημόσιοι φορείς που εξακολουθούν να επιβαρύνουν το δημόσιο ταμείο χωρίς να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Επειδή όμως με βάση την προαναφερθείσα πλούσια δραστηριότητα του Ο.Α.Σ.Π. είναι προφανές ότι αυτός δεν εμπίπτει στην ανωτέρω κατηγορία των προς κατάργηση φορέων, καθώς έχει να επιδείξει ένα σημαντικό και εποικοδομητικό έργο, επειδή ο Ο.Α.Σ.Π. συμβάλλει καθοριστικά στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας μας, επειδή προκαλεί εύλογα μεγάλη έκπληξη η σχεδιαζόμενη κατάργησή του Ο.Α.Σ.Π. με δεδομένη την εξαιρετικά υψηλή σεισμική δραστηριότητα της χώρας μας, ερωτάσθε κ. υπουργέ ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα; Σε περίπτωση κατάργησης του Ο.Α.Σ.Π. πώς θα καλυφθεί το δυσαναπλήρωτο κενό στην αντισεισμική προστασία της χώρας;
Πηγή :newpost.gr