Παρέμβαση του διοικητικού προσωπικού του ΤΕΙ Μεσολογγίου στο υπουργείο Παιδείας

Την Παρασκευή 8-2-2013 αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του συλλόγου Διοικητικού Τεχνικού κ’ Βοηθητικού προσωπικού ΤΕΙ Μεσολογγίου αλλά και της επιτροπής αγώνα όπως εκλέχθηκε στην τελευταία Γ.Σ. επισκέφτηκε τον κ. Μιχαλολιάκο δ/ντή του πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου. Κατατέθηκε κείμενο το οποίο αφορά στο ΤΕΙ γενικότερα αλλά και στα θέματα που ανακύπτουν από το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και αφορούν το Διοικητικό Προσωπικό. Ο σύλλογος στην επιστολή του προς τον υπουργό διευκρινίζει πως οι υπάλληλοι δεν ανήκουν στα τμήματα αλλά στο εκάστοτε Ίδρυμα-φορέα και ζητούν μία σαφή διατύπωση εντός του σχεδίου από την οποία θα προκύπτει ότι όλοι οι υπάλληλοι των ιδρυμάτων(μόνιμοι και αορίστου χρόνου) αφενός θα διατηρήσουν τις θέσεις τους στους οργανισμούς των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι όπως αυτοί θα προκύψουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου “Αθηνά” χωρίς να μετακινηθούν εκτός της έδρας του ιδρύματος προέλευσης και αφετέρου και κύρια ότι δεν θα υπάρξει καμιά διαθεσιμότητα ή απόλυση.

Αναλυτικά:
κ. Υπουργέ,
ο Σύλλογος Διοικητικού, Τεχνικού και Βοηθητικού Προσωπικού Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου και Παραρτηματος Ναυπάκτου πραγματοποίησε τη γενική του συνέλευση την Τετάρτη 6-2-2013 με θέμα το σχέδιο «Αθηνά» και τις επιπτώσεις του στο Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου. Αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να σας μεταφέρουμε τις σκέψεις των συναδέλφων.

Οι Διοικητικοί Υπάλληλοι αποτελούν ζωντανό μέρος της κοινότητας του Τ.Ε.Ι. και είναι κατά κάποιο τρόπο καταγραφείς της ιστορίας του Ιδρύματος από την ίδρυσή του, ανάμεσα στα πρώτα ΤΕΙ που ιδρύθηκαν στη χώρα, μέχρι και σήμερα. Είδαν το ΤΕΙ να μεγαλώνει, να κλονίζεται συθέμελα, μετά τον αναγκαστικό «τοκετό» του 1994 από τον οποίο ιδρύθηκαν από παραρτήματά του(Καρπενήσι, Ιωάννινα, Άρτα) τα ΤΕΙ Ηπείρου και Λαμίας και να πατάει γερά στα πόδια του ξανά μετά από μερικά χρόνια. Το ΤΕΙ αποτέλεσε και αποτελεί «αιμοδότη» σε επίπεδο όχι χρημάτων, όπως μερικοί θέλουν να εμφανίζουν, αλλά μυαλών και επιστημοσύνης για την τοπική
κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας, της Δυτικής Ελλάδος αλλά και ολόκληρης της χώρας. Οι αναπτυξιακές προοπτικές δε της ευρύτερης περιοχής συνδέονται άμεσα με την ακαδημαϊκή υπόσταση, υποστήριξη και λειτουργία του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου.

Τη χρονική στιγμή όπου όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη και όλοι από τον πρώτο Πολίτη της χώρας ως τον τελευταίο αναμένουμε την απαρχή εξόδου από την κρίση, η πολιτεία μέσω του σχεδίου “Αθηνά” έρχεται να δώσει το μοιραίο χτύπημα στο Ίδρυμά μας και στην περιοχή. Σε αυτό το σημείο αισθανόμαστε την ανάγκη να μεταφέρουμε και ότι αφουγκραστήκαμε από την κοινότητα του ΤΕΙ τις τελευταίες ημέρες. Δεν θα μιλήσουμε για ακαδημαϊκά θέματα γιατί δεν είναι της αρμοδιότητάς μας. Θα μιλήσουμε ωστόσο για δεκάδες απορίες και ενστάσεις που διατυπώθηκαν επί του σχεδίου και τις οποίες η ακαδημαϊκή μας κοινότητα περιμένει να σας εκθέσει, απευθείας και όχι διαμέσου των Μ.Μ.Ε., μαζί με επιχειρήματα(αξιολογήσεις, προγράμματα σπουδών, ερευνητικό έργο, εγκαταστάσεις κλπ) , τεκμηριωμένα και πολιτισμένα σε ένα πραγματικό διάλογο όπως αρμόζει σε ακαδημαϊκούς δασκάλους.

Μέσα από πολιτισμένο διάλογο θα σας αποδείξει την ανάγκη παρουσίας του ιδρύματος με έδρα την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου Αιτωλοακαρνανίας για λόγους ιστορικούς, σημειολογίας , ανάπτυξης αλλά και διασφάλισης μακροχρόνιας παρουσίας του ιδρύματος στην περιοχή του Μεσολογγίου αλλά και της Ναυπάκτου όπου έστω και την ύστατη ώρα ο Δήμος έδωσε λύση στο κτιριακό πρόβλημα του Παραρτήματος μας. Εμείς ως διοικητικοί υπάλληλοι δεσμευόμαστε ενώπιόν σας να στηρίξουμε το ίδρυμά μας, όπως τόσα χρόνια κάνουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Κλείνοντας οφείλουμε να σας μεταφέρουμε και τις ανησυχίες μας ως διοικητικοί υπάλληλοι για το αύριο του σχεδίου “Αθηνά”. Δεν ξέρουμε τι θα εφαρμοστεί τελικά μιας και το σχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση, οφείλουμε όμως να επισημάνουμε το μέρος που μας αφορά άμεσα. Θεωρούμε ότι από παρεξήγηση πέρασε μέσα από το σχέδιο ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι ανήκουν στα ακαδημαϊκά τμήματα. Όμως με την ισχύουσα νομοθεσία οι υπάλληλοι δεν ανήκουν στα τμήματα αλλά στο εκάστοτε Ίδρυμα-φορέα. Περιοδικά ορισμένοι τοποθετούνται στα τμήματα και κάποιοι στις υπηρεσίες γενικής υποστήριξης του φορέα. Ωστόσο τα ιδρύματα-φορείς που
εμπλέκονται στο σχέδιο πρόκειται να συγχωνευτούν ή καταργηθούν με ότι συνεπάγεται αυτό για το διοικητικό προσωπικό. Επιθυμούμε μία σαφή διατύπωση εντός του σχεδίου από την οποία θα προκύπτει ότι όλοι οι υπάλληλοι των ιδρυμάτων(μόνιμοι και αορίστου χρόνου) αφενός θα διατηρήσουν τις θέσεις τους στους οργανισμούς των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι όπως αυτοί θα προκύψουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου “Αθηνά” χωρίς να μετακινηθούν εκτός της έδρας του ιδρύματος προέλευσης και αφετέρου και κύρια ότι δεν θα υπάρξει καμιά διαθεσιμότητα ή απόλυση.Θα είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Εκ μέρους του Συλλόγου Διοικητικού Τεχνικού κ’ Βοηθητικού προσωπικού ΤΕΙ Μεσολογγίου