Παρέμβαση της ΕΑΣ Αγρινίου για το Πανεπιστήμιο

Παρέμβαση με επιστολή της στον υπουργό Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλο, έκανε η ΕΑΣ Αγρινίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας του Αγρινίου.

Στην επιστολή αναφέρεται:
«Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα των θεσμικών εκπροσώπων του Νομού και ενώνει τη φωνή της μαζί τους για την παραμονή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος στην πόλη του Αγρινίου.
Ο μεγαλύτερος Νομός της χώρας δικαιούται αυτό το Πανεπιστήμιο, που λειτουργεί αποτελεσματικά και έχει ως στόχο την παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, σε νέες τεχνολογίες με θέληση για σύνδεση με την κοινωνία και την παραγωγή και με σεβασμό στο περιβάλλον, με έμφαση στις δραστηριότητες και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Δυτικής Ελλάδας και της χώρας γενικότερα.

Στο μικρό διάστημα της αυτόνομης λειτουργίας του, παρότι συνέπεσε με την πρωτοφανή κρίση που βιώνει η χώρα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας είχε ξεκινήσει να αναπτύσσεται , να αυξάνει την συνεισφορά του και να δραστηριοποιείται περαιτέρω στην παραγωγή καινοτόμων αποτελεσμάτων σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Όμως όλα αυτά, όπως διαφαίνεται, δεν αναγνωρίστηκαν και βρισκόμαστε τώρα μπροστά στην προσπάθεια συρρίκνωσης, περιορισμού της αυτονομίας του ή υποβάθμισης του επιπέδου των σπουδών του και ένα τέτοιο ενδεχόμενο μας βρίσκει αντίθετους.

Εσείς κ. Υπουργέ είχατε δηλώσει τα εξής” Η Αιτωλοακαρνανία έχει αγροτική οικονομία, έχει ιχθυοκαλλιέργειες, έχει άλλους τομείς στην παραγωγή της. Εκεί πρέπει να πετύχουμε συνέργιες, πρέπει να πετύχουμε τη σύνδεση. Εκεί, λοιπόν, προφανώς δεν πρόκειται να κλείσουμε ακαδημαϊκά ιδρύματα, προφανώς δεν πρόκειται να γίνουν τέτοιες ενέργειες οι οποίες θα διακινδύνευαν το εθνικό συμφέρον».

Κύριε Υπουργέ Παιδείας “σας καλούμε να αναγνωρίσετε την αναγκαιότητα της ύπαρξης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνιο, ορίζοντας στα πλαίσια του σχεδίου ΑΘΗΝΑ την ενίσχυσή του και δημιουργώντας τις συνθήκες για την επίλυση των προβλημάτων του και την απρόσκοπτη συνέχιση της αναμφισβήτητα σημαντικής προόδου του. H προσπάθεια συρρίκνωσης, περιορισμού της αυτονομίας ή υποβάθμισης του επιπέδου των σπουδών του Πανεπιστημίου, είναι προσπάθεια περιορισμού στην ανάπτυξη της περιοχής στην ανάταξη της οικονομίας από τη στιγμή που υπάρχουν σχολές που στοχεύουν στην εκπαίδευση επιστημόνων ικανών να ασχολούνται με την αγροτική οικονομία, τη διαχείριση αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την διακίνηση-πώληση αγροτικών προϊόντων, τη διοίκηση-διαχείριση μεταποιητικών επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα και επιχειρήσεων τροφίμων, την οικονομία και διαχείριση των αγροτικών συνεταιρισμών, την ανάπτυξη νέων μοντέλων αγροτικών επιχειρήσεων, την ορθολογική αξιοποίηση των αγροτικών πόρων με στόχο την ομοιόμορφη περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη.

Άρα για όλους αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας πρέπει να αναβαθμιστεί, ώστε να αποτελέσει μια σύγχρονη ακαδημαϊκή μονάδα και να συμβάλλει αποφασιστικά στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής”.