Καμία δέσμευση από Αρβανιτόπουλο για τα Ιδρύματα της Αιτωλοακαρνανίας

Ανεπιτυχής μπορεί να χαρακτηριστεί η συνάντηση των εκπροσώπων της Αιτωλοακαρνανίας με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο σχετικά με την πρόταση του σχεδίου «Αθηνά» για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος και το ΤΕΙ Μεσολογγίου, υπό την έννοια ότι δεν προέκυψε καμία δέσμσευση από μέρους του.

Ο υπουργός κατέγραψε τα επιχειρήματα και τα αιτήματα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος και το ΤΕΙ Μεσολογγίου, και ανέφερε ότι στην παρούσα φάση το υπουργείο ακούει τις τοπικές κοινωνίες ώστε περίπου στο τέλος του μήνα να παρουσιαστεί από την πλευρά του υπουργείου μια νέα πρόταση το «Αθηνά 2». Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ζητούμενο ήταν με κάποιο τρόπο να υπάρξει κάποια δέσμευση αν όχι για την αυτοτέλεια των δυο ιδρυμάτων, τουλάχιστον για το ότι δεν θα μετακινηθούν -όπως είναι ο φόβος της τοπικής κοινωνίας- στο μέλλον τα τμήματα των δυο ιδρυμάτων που θα παραμείνουν σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Το “λεπτό” αυτό κομμάτι το έχουν εξετάσει ήδη οι δήμοι της περιοχής και δεν υπάρχει κάποια νομική φόρμουλα που να το εξασφαλίζει, έτσι τέθηκε στον υπουργό αν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια διασφάλιση από την πλευρά του υπουργείου. Ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε πως θα το εξετάσει, ωστόσο και εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα, αφού η κυβέρνηση δεν έχει καν αποφασίσει ακόμη πως θα περάσει από τη βουλή το σχέδιο Αθηνά, με νομοσχέδιο ή πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Τέλος η πρόταση της Ομοσπονδιοποίησης είτε για το ΤΕΙ, είτε για το Πανεπιστήμιο είναι θεωρητικά κάτι που εξετάζεται, ωστόσο και εδώ είναι αμφίβολο αν μπορεί να υιοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, αφού ουσιαστικά όλα τη ιδρύματα της επαρχίας που χάνουν την αυτοτέλειά τους αντιτείνουν την πρόταση αυτή. Επομένως αν υπάρξει μια τέτοια λύση θα υπάρξει συνολικά και όχι ειδικά για μια περιοχή.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι υπουργοί Μ. Σαλμάς Αναπληρωτής, Κ. Καραγκούνης, οι βουλευτές Θ. Μωραϊτης, Γ. Βαρεμένος, Μ. Τριανταφύλλου, Ν. Φούντα, ο πρόεδρος της ΔΕ του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο Δ. Σερπάνος, ο δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός, ο Ευ. Πολίτης – Στεργίου πρόεδρος ΤΕΙ Μεσολογγίου, ο Π. Κατσούλης δήμαρχος Μεσολογγίου, ο Γ. Μπουλές δήμαρχος Ναυπακτίας, ο Ν. Καραπάνος πολιτευτής της ΝΔ και ο Θ. Παπαθανάσης πρώην δήμαρχος Ναύπακτου.